Charlotte Crul wint Grote Prijs Jan Wauters, Stef Wauters krijgt publieksprijs

vrijdag 11 oktober 2019

Tijdens het VRT-taalfeest Taaldag 11, in deSingel in Antwerpen, is Charlotte Crul uitgeroepen tot winnaar van de Grote Prijs Jan Wauters 2019. De VRT-nieuwsstem was de favoriete taalvirtuoos van de jury.

Stef Wauters mocht de Publieksprijs in ontvangst nemen. Voor de vierde Publieksprijs Jan Wauters werden meer dan 4000 stemmen uitgebracht. Bijna een op de drie stemmers koos voor Stef Wauters, 'al zestien jaar de vaste waarde van het VTM-journaal, met een fijn gevoel voor heldere en directe zegging.'


De Grote Prijs Jan Wauters bekroont een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid 'die excelleert in het gebruik van het Nederlands, en van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit'. Met deze prijs wil de VRT de nagedachtenis aan een van haar grootste taalvirtuozen, sportverslaggever Jan Wauters, levend houden. Dit jaar ging de prijs naar iemand die bovendien een moeilijke boodschap helder en toegankelijk kan uitleggen.

De jury van de Grote Prijs Jan Wauters werd voorgezeten door Thérèse Wauters, de weduwe van Jan. Thérèse las namens de jury een laudatio voor. De andere juryleden waren Annie Van Avermaet (voormalig directeur van het Instituut voor Levende Talen, KU Leuven), Leo Hellemans (voormalig gedelegeerd bestuurder VRT), Wim Vanseveren (voormalig directeur deBuren), Jan Hautekiet (voormalig radiopresentator VRT), Kristof Demasure (woordvoerder SBS Belgium), An De Moor (Talenbeleidcoördinator Odisee & KU Leuven campus Gent en Brussel), Ruud Hendrickx (taaladviseur VRT).

Waren ook genomineerd voor de Grote Prijs en Publieksprijs Jan Wauters 2019:

- Cara Van der Auwera (Klara)
- Chaima Saysay (MNM)
- Frank Deboosere (VRT NWS)
- Gilles De Coster (Radio 1, Canvas en VIER)
- Lode Roels (Radio 1)
- Marc Van de Looverbosch (VRT NWS)
- Phara de Aguirre (VRT NWS)
- Thomas Vanderveken (Canvas)

De jury motiveerde haar keuze voor winnaar Charlotte Crul als volgt: 'Charlotte is iemand die blijk geeft van een excellente taalbeheersing, wie het Nederlands past als een handschoen, niet als knellend korset, iemand voor wie de taal een willig instrument is, inzetbaar in wisselende omstandigheden en voor een zeer divers publiek. En dat zonder haar ooit geweld aan te doen. Ze kan feilloos wisselen van register, variëren in spreekritme en zelfs in stemhoogte, afstandelijk overkomen als het moet, maar ook lucht blazen in een moeilijke of plechtige formulering als het zo uitkomt, en op die manier, het bericht toegankelijk maken.'

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers