Cultuur 7 gaat op 1 december over in Brava

woensdag 25 november 2015

De Vlaamse televisiezender Cultuur 7, die zich sinds 2006 richt op klassieke concerten, opera's en andere cultuurvormen, zal op dinsdag 1 december overgaan in Brava.

Deze cultuurzender, een onderdeel van het Canadese entertainmentbedrijf Stingray Digital, kende de afgelopen jaren veel succes in Europa en Afrika. Nu brengt Brava een editie op de markt die zich specifiek richt op Nederland en Vlaanderen, met veel aandacht voor het rijke klassieke muziekleven in de Lage Landen. Brava kan in Vlaanderen en Brussel bekeken worden via Telenet en Proximus TV.


'Cultureel erfgoed behouden'
Volgens Rob Overman, Creatief Directeur van Stingray Europa, zorgt de overname van Cultuur 7 door Brava ervoor dat belangrijk Vlaams cultureel erfgoed behouden blijft. 'Oprichter Gabriël Fehervari heeft de afgelopen jaren een belangrijk podium ontwikkeld voor de klassieke muziek in Vlaanderen, vergelijkbaar met wat wij hebben gedaan met de Nederlandse tak van Brava', aldus Overman. 'Al deze producties blijven niet alleen behouden voor de kijkers in Vlaanderen en Brussel, maar komen dankzij onze internationale zender Brava HD nu ook beschikbaar voor muziekliefhebbers in andere Europese landen. Dat betekent een forse uitbreiding en zet de hoogwaardige Vlaamse klassieke muziek nog meer in de internationale spotlights.'

'Nieuwe perspectieven'
Ook Stef Coninx van expertisecentrum Kunstenpunt ziet nieuwe mogelijkheden: 'De overname van het weliswaar kleine maar zeer fijne Cultuur7 door de Nederlandse Brava Group opent nieuwe perspectieven voor al wie van veraf of dichtbij betrokken is bij het muziekleven in Vlaanderen', aldus Coninx. 'Immers, als concertorganisator, festival, muziekvereniging enzovoort krijg je nu de kans om een veel ruimer en breder publiek te bereiken. En ook het publiek, de gewone liefhebber van klassieke muziek inclusief opera en ballet zal met een veel ruimer aanbod kunnen kennismaken. Het lijkt me dus sowieso een win-win situatie.'

Samenwerking met culturele instellingen
Het is de bedoeling dat binnen een half jaar 30% van de programma's van Brava uit Vlaanderen afkomstig is. Om dit te bewerkstelligen wordt samengewerkt met diverse partners uit het Vlaamse klassieke muziekleven, naar analogie van soortgelijke samenwerkingen in Nederland. Daarom neemt Brava alvast de bestaande samen­werkings­verbanden van Cultuur 7 over. Het gaat daarbij om Brussels Philharmonic, Davidsfonds, deFilharmonie, deBuren, Symfonieorkest Vlaanderen, De Munt en Cultuurnet Vlaanderen. In Nederland werkt Brava al samen met onder meer het Koninklijk Concertgebouw, het IVC, de Organisatie Oude Muziek, het Liszt Concours en het Grachtenfestival Amsterdam.

Ontvangst
Brava zal in België te zien zijn op Telenet kanaal 50 (Vlaanderen) en kanaal 135 (Brussel) en op Proximus TV kanaal 110 (Music & Culture package). In Nederland maakt Brava deel uit van de pakketten van alle grote televisieproviders, zoals Ziggo en KPN Interactieve TV.

Over Brava
Brava is de Nederlands/Vlaamse cultuurzender voor opera, ballet en klassieke muziek. Sinds de eerste uitzending op 1 juli 2009 is de zender in korte tijd toegankelijk geworden voor een breed televisiepubliek van muziekliefhebbers. Brava bestaat tevens in een internationale (HD) versie.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers