De Europese Kampioenschappen live bij de VRT

maandag 30 juli 2018

Na het WK voetbal en de Tour staat er met de gloednieuwe Europese Kampioenschappen nog een derde groot sportevenement op de kalender van deze fantastische sportzomer. Ook nu weer zitten de sportliefhebbers op de eerste rij bij de VRT, zowel op televisie als op radio en online. Van vrijdag 3 tot zondag 12 augustus.

De Europese Kampioenschappen bundelen voor het eerst de EK’s van zeven Olympische sporten in tien intense sportdagen. Het Olympisch stadion in Berlijn is het decor voor de atletiekcompetitie en in Glasgow vinden het gymnastiek, zwemmen, wielrennen, golf, triatlon en roeien plaats. Meer dan 3000 atleten uit 52 Europese landen nemen deel aan in totaal 12 sportdisciplines in zeven sporttakken. Bij hen is ook een ruime delegatie van Belgische atleten.


In Berlijn hoopt Nafi Thiam te schitteren op het EK atletiek, en in Glasgow is het onder andere uitkijken naar de prestaties van Nina Derwael (gymnastiek), Pieter Timmers (zwemmen), Jolien D’hoore en Nicky Degrendele (baanwielrennen). Maar ook in het golf, triatlon, roeien of in het (weg)wielrennen moeten onze landgenoten in staat zijn om dichtbij of zelfs in de medailles te eindigen.

'De twee evenementen die deze zomer het meest in het oog sprongen, waren uiteraard het WK voetbal en de Tour', zegt Luc Van Langenhove, manager VRT Sport. 'Maar ik kijk toch ook heel erg uit naar het nieuwe evenement dat in augustus voor het eerst wordt gehouden. De Europese Kampioenschappen, een toernooi waarin zeven sportfederaties samengaan en dat we als kleine Europese Olympische Spelen zouden kunnen bestempelen, met atletiek, zwemmen, wielrennen, gymnastiek, triatlon, roeien en golf.  Voor ons een mooie gelegenheid om deze sporten en de atleten in de picture te zetten. En dat mag u heel letterlijk nemen want een aantal disciplines wordt op vraag van de EBU in beeld gebracht door VRT-ploegen. En bovendien hebben we in al deze sporten kandidaat medaillewinnaars. Ik ben benieuwd.'

Live op Canvas
Canvas brengt 10 dagen lang het beste van de avondsessies, waarbij de nadruk vooral ligt op (baan)wielrennen, gymnastiek, zwemmen en uiteraard atletiek. Alleen omstreeks 20.00 uur is er een onderbreking voor een korte editie van 'Terzake' (20’). Het startschot wordt gegeven op vrijdag 3 augustus om 16.50 uur. Tijdens het eerste weekend worden ook de middagsessies uitgezonden op Canvas.

Wanneer er 's namiddags wordt geturnd of gekoerst, dan is dat live te volgen op Eén. Dat is het geval op zondag 5, dinsdag 7, woensdag 8 en zondag 12 augustus.

De eerste week is er vooral zwemmen (3-9 augustus), baanwielrennen (3-7 augustus) en gymnastiek bij de vrouwen (4-5 augustus). De tweede week kijken we uit naar atletiekcompetitie (7-12 augustus), triatlon (10-11 augustus), golf (8-12 augustus) en gymnastiek bij de mannen (9-12 augustus).

De presentatie vanuit de nieuwe Sporza-studio gebeurt door Ruben Van Gucht en Aster Nzeyimana.

Het commentaar komt van Renaat Schotte (wielrennen en baanwielrennen), Inge Van Meensel (gymnastiek), Stef Wijnants (zwemmen), Marc Willems en Kris Meertens (atletiek) en Dirk Gerlo (triatlon), die samen met Maarten Vangramberen ook voor interviews en verslaggeving zorgt.

Ook Sporza.be en Sporza radio brengen uitgebreid verslag uit van De Europese Kampioenschappen.

VRT brengt wielerwedstrijden in beeld
De VRT stuurt niet alleen een delegatie van journalisten en verslaggevers naar de European Championships, maar ook een productieploeg die zal instaan voor het in beeld brengen van een aantal sportdisciplines. Op vraag van de European Production Centre (een afdeling van de EBU) zullen VRT-ploegen (op budget van EPC) de opnames verzorgen van de wegritten, de tijdritten, de BMX en het mountainbike. Het is eens te meer een erkenning van de expertise van de VRT in de captatie van wielerwedstrijden. Het VRT-team bestaat uit 33 mensen: een producer, regisseurs, cameramensen, geluidstechnici, motards, enz.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 2 logo

Goed leren kijken is de eerste stap om natuurbeschermer te worden. Regisseur Sanne Rovers gaat op pad met 'gewone mensen' die de teloorgang van hun postzegel natuur proberen tegen te houden. Als kind vond Sanne haar vaders liefde voor natuur vooral irritant. Altijd maar stoppen tijdens het wandelen om naar planten en insecten te kijken. Dat is door de jaren heen veranderd. Naast de vader van Sanne zien we een aantal andere natuurbeschermers in 'hun' natuurgebied.

'2Doc: Groenkijkers', om 22.20 uur bij de NTR op NPO 2.

Dossiers