'De Val: Tien Jaar na de Crisis' met MichaŽl Van Droogenbroeck

dinsdag 11 september 2018

In de zesdelige reeks 'De Val: Tien Jaar na de Crisis' maakt financieel journalist MichaŽl Van Droogenbroeck de balans op van de financiŽle crisis van 2008.

Hij doet dat aan de hand van getuigenissen van hoofdrolspelers en slachtoffers in binnen- en buitenland. Van Droogenbroeck gaat op zoek naar oorzaken en gevolgen, en kijkt ook vooruit: loert er een nieuwe crisis om de hoek?


'Het najaar van 2008 was voor mij als journalist de meest waanzinnige nieuwsperiode ooit: elke dag viel er een nieuwe dominosteen. Nu, tien jaar na de crisis, blijkt dat die hele domino één grote thriller vormt. Dat verhaal brengen we in 'De Val'', aldus Michaël Van Droogenbroeck.

Tien jaar later
Op 15 september 2008 ging de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers failliet. Het was het begin van een gigantische en wereldwijde financiële crisis. De ene bank na de andere kwam in de problemen. Miljarden euro’s en dollars gingen in rook op. Michaël Van Droogenbroeck was erbij en bracht verslag uit op televisie, vanop de plaatsen in de wereld waar de klappen vielen, maar vooral ook in eigen land.

Nu, exact tien jaar later, blikt hij terug op een aantal sleutelmomenten van de crisis. Hij doet dat aan de hand van concrete en vaak diepmenselijke verhalen uit België en het buitenland. Hij zoekt de plaatsen op waar de crisis het hardst toesloeg: de Verenigde Staten, IJsland, Griekenland en Ierland. Maar ook in België liet het financiële debacle diepe sporen na. Michaël gaat dieper in op oorzaken en gevolgen en biedt zo inzicht in de economische toestand waarin we ons vandaag bevinden. Hij vraagt zich af of zo’n crisis opnieuw zou kunnen toeslaan? En hoe dan wel? Staat de euro(zone) op het spel door een mogelijk bankroet van Italië? En wat zou er gebeuren als de Chinese economie faalt?

Grote bankiers en kleine beleggers
De verhalen komen tot leven in nieuwe interviews met de 'hoofdrolspelers' van toen. Politieke en economische zwaargewichten vertellen hoe ze die dramatische periode beleefd hebben. Financiële toplui en beleidsmakers doen 10 jaar na de feiten hun boekje open en ze geven hun analyse, weg van de waan van de dag.

Zo praat Michaël onder meer met Yves Leterme (oud-premier België), Didier Reynders (oud-minister van financiën), Giorgos Papandreou (oud-premier Griekenland), Enda Kenny (oud-premier Ierland), Geir Haarde (oud-premier IJsland), Jeroen Dijsselbloem (ex-voorzitter Eurogroep), Etienne Davignon (ex-Fortis), Karel De Boeck (ex-Fortis), Jos Clijsters (Belfius, ex-Fortis), Jan Vanhevel en André Bergen (allebei ex-CEO KBC).

Daarnaast is er in elke aflevering ook aandacht voor de gevolgen van de crisis voor de 'gewone man', die alleen kon ondergaan: hoe heeft hij de crisis destijds beleefd en hoe gaat hij, vaak tot op vandaag,  om met de gevolgen?

Beelden uit het rijke VRT-archief illustreren de verhalen.

De analyse van de getuigen en nieuwe inzichten bieden ons een duidelijke kijk op de gebeurtenissen van de afgelopen jaren en de uitdagingen die op ons afkomen.


Aflevering 1: De bubbel barst
'Vóór 2008 was het feest op de financiële markten', zegt Gillian Tett, journaliste van The Financial Times. 'Haast iedereen zag het helemaal zitten. Het geld was goedkoop, het vertrouwen groot. Veel bankiers droegen daartoe bij door creatieve manieren te bedenken om consumenten goedkoop geld te bezorgen. In Amerika lachten we dat zelfs kinderen, katten en honden een kredietkaart konden krijgen.'

De Belgische banken maakten begin jaren 2000 grote opgang, maar aan hun glorierijke expansie kwam abrupt een einde toen in de Verengde Staten een huizenbubbel uiteenspatte en daardoor de val van zakenbank Lehman Brothers veroorzaakte. Michaël reist naar de VS en onderzoekt er de wortels van de wereldwijde financiële crisis.

'Ik herinner mij: voor die analisten was het nooit genoeg. Iedereen is toen eigenlijk zot geraasd door de jacht naar rendementen', aldus Karel De Boeck, bestuurder Fortis 1999-2008.

En toen het fout ging op de financiële markten, heeft ook de Amerikaanse overheid foute beslissingen genomen, meent Yves Leterme: 'Als ik over één ding kwaad ben geweest, is het de zeer orthodoxe aanpak van de Amerikanen. Lehman Brothers laten failliet gaan was eigenlijk de cruciale beslissing. Had men toen een andere beslissing genomen, dan had de loop van de geschiedenis anders kunnen zijn.'

'De Val: Tien Jaar na de Crisis' is een coproductie van Canvas en Sylvester.

'De Val: Tien Jaar na de Crisis', vanaf woensdag 12 september om 21.15 uur op Canvas.

DOSSIER: Najaar 2018: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL 4 logo RTL4 logo

Programma waarin Beau van Erven Dorens iedere aflevering twee bijzondere gasten ontvangt in het prachtige Toscane. Beau neemt zijn gasten mee op pad, met de glooiende heuvels, schilderachtige dorpjes en weelderige wijngaarden als decor. De ideale setting voor boeiende gesprekken en leuke activiteiten. Beau ontvangt Davina Michelle en Edwin Evers.

'Casa Di Beau', om 20.30 uur op RTL 4.

Dossiers