'Digitale televisie is niet milieuvriendelijk'

woensdag 23 juli 2008

De Bond Beter Leefmilieu trekt aan de alarmbel. Digitale televisie zou niet milieuvriendelijk zijn, want de toestellen die hiervoor nodig zijn verbruiken onredelijk veel energie volgens de Bond. Niet enkel het milieu merkt dit, maar ook de klant. Want digitale televisie zou jaarlijks 24 tot 44 euro extra energiekosten opleveren.

R


eden van deze meerkost voor portemonnee en milieu is de goedkope en inferieure technologie die zowel BelgacomTV als Telenet gebruiken, aldus de Bond Beter Leefmilieu (BBL). De Bond onderzocht het energieverbruik bij enkele klanten van de operatoren en kwam naar eigen zeggen tot 'spectaculaire' resultaten.

De ondersteunende toestellen die nodig zijn voor digitale televisie van zowel Telenet als Belgacom hebben een vermogen van ongeveer 30 watt als ze gebruikt worden. Maar bij Telenet verbruiken de toestellen evenveel energie in standby-toestand als in werking. Dat levert in standby een verbruik van 230 kWh op bij Telenet en 114 kWh bij Belgacom. In harde munt uitgedrukt kost dit 24 euro per jaar bij Belgacom en zelfs 44 eur bij Telenet.

Op dit moment kijken zo'n 790.000 mensen digitaal. In standby-toestand verbruikt dit alles samen zo'n 142 miljoen kWh per jaar. Dit komt neer op een jaarlijkse meerkost van 24 miljoen euro, of een nutteloze CO2-uitstoot van 108.000 ton. Stel dat alle Vlaamse gezinnen digitaal zouden kijken, komt het standby-verbruik neer op 813 miljoen kWh. Dat is evenveel als de volledige productie van zestig windturbines. Zoveel worden er nu gebouwd op de Thorntonbank voor de Belgische kust. Een nutteloze investering dus volgens de BBL.

Bron: HLN en DS

DOSSIER: Digitale televisie in Vlaanderen

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers