Documentaire 'De Logische Premier' op Canvas

woensdag 9 september 2015

In 2013 maakte Ivan De Vadder de reeks 'De Coulissen van de Wetstraat', over memorabele momenten in recente Belgische politiek.

'De Logische Premier' is een nieuwe documentaire die aansluit bij die reeks. Samen met Wouter Verschelden onderzoekt Ivan De Vadder hoe de Vlaamse en federale regeringen in 2014 tot stand kwamen door toedoen van vier partijvoorzitters uit dezelfde generatie: Charles Michel, Bart De Wever, Wouter Beke en Gwendolyn Rutten.


Particratie
In 2014 hebben vier politici de politieke toekomst van ons land bepaald. Charles Michel, Bart De Wever, Wouter Beke en Gwendolyn Rutten: vier partijvoorzitters, allemaal veertig jaar oud of net niet, die elkaar vonden in het vormen van twee regeringen: de federale regering, én de Vlaamse regering. Ze worden alle vier uitgebreid geïnterviewd in de documentaire.

Bart De Wever, voorzitter van de N-VA, windt er geen doekjes om: ‘Regeringen worden gemaakt door partijen en partijvoorzitters.'

Ivan De Vadder: 'Het zijn de partijvoorzitters die de teugels in handen hebben. Het is dan ook geen toeval dat een partijvoorzitter premier is geworden.'

'De Logische Premier'
Het is duidelijk dat de voorzitter van de MR, Charles Michel, mee de Vlaamse regering heeft helpen vormen. Wouter Beke, de voorzitter van de CD&V, geeft dat ook toe: 'In die zin zou je kunnen zeggen: ja, een federale informateur heeft mee over de schouders gekeken van de Vlaamse regeringsonderhandeling. Maar het is natuurlijk wel zo dat wij zelf die onderhandelingen op elkaar hadden gekoppeld en afgestemd, die stonden niet volledig los van elkaar.'

Uiteindelijk wordt één van de vier voorzitters ook premier. Het stond niet in de sterren geschreven, maar achteraf gezien - zo maakt de reportage duidelijk - is het wel de logische keuze. Charles Michel heeft in de onderhandelingsmaanden het premierschap 'verdiend'. Hij is dan ook de 'logische premier'.

Wouter Verschelden: 'Open en bloot praten de partijvoorzitters over de mechanismen, de menselijke relaties, het stukje theater, maar vooral de banden die ze onderling gesmeed hebben, en de obstakels die geruimd zijn.'

'De Logische Premier' is niet alleen inhoudelijk, maar ook vormelijk bijzonder doordat de geïnterviewden rechtstreeks in de camera kijken.

'De Logische Premier' is een reportage van Ivan De Vadder en Wouter Verschelden. Een productie van Diplodokus in opdracht van VRT-Nieuws en Canvas.

'De Logische Premier', donderdag 10 september om 22.00 uur op Canvas.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers