Donderdag op VIER: 'Project Axel'

woensdag 25 oktober 2017

VIER startte in het voorjaar van 2017 met de opnames van 'Project Axel', een documentairereeks waarin daklozen proberen, via een intensief begeleid traject, hun leven weer op de rails te krijgen.

Daklozen die reeds aanzienlijke tijd op straat leven in en rond Antwerpen zullen maandenlang onvoor- waardelijk beroep kunnen doen op een gespecialiseerd team hulpverleners en begeleiders. Samen met hen stippelen ze een intensief traject uit om zo te ontsnappen uit hun acute armoedesituatie. Essentieel daarbij is hun onvoorwaardelijke wilskracht, inzettingsvermogen en hun oprechte bereidheid om zich tezorgvuldige keuzes maken, zal een eerste grote uitdaging worden.


Antwerpenaar Axel Daeseleire (48) zet met hen de eerste, maar ook de laatste stappen. Zijn betrokkenheid is een nabije getuigenis geworden van hoe moeilijk het is uit deze vicieuze cirkel te hier niet vanzelfsprekend.

'Project Axel' is gebaseerd op een origineel Nederlands format: 'The Amsterdam Project', dat vorig jaar te zien was op RTL 4. Het programma werd dit voorjaar ook genomineerd voor een Zilveren Nipkowschijf. Het format werd ontwikkeld op basis van een Brits humantair experiment: 'The Broadway Initiative'. Een onderzoek waarbij hulporganisatie Broadway op zoek ging naar remedies om daklozen in Londen van de straat te krijgen. Met hulp en geld kregen dertien daklozen de kans om zich uit hun situatie te redden. Zeven van hen hadden na verloop van tijd een dak boven hun hoofd en hadden opnieuw contact met vrienden en familie.

'The Broadway Initiative' ontstond in 2009 toen huidig minister van buitenlandse zaken Boris Johnson en toenmalig burgemeester van Londen, beloofde de daklozen van de straat te halen voor 2012. 'Project Axel' wordt in Vlaanderen gemaakt door Lecter Media voor VIER.

'Project Axel', vanaf donderdag 26 oktober om 20.35 uur op VIER.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraďense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers