En trekt naar Sportpaleis Antwerpen voor finale 'Eurosong 2014'

dinsdag 3 december 2013

In het Sportpaleis in Antwerpen zijn vandaag de castings afgerond voor 'Eurosong 2014', meteen ook de locatie waar Eva Daeleman en Peter Van de Veire op zondag 16 maart de live finale van 'Eurosong 2014' zullen presenteren.

De dertig kandidaten maakten vandaag ook kennis met de ontbrekende expert en dat is niemand minder dan muzikale duivel-doet-‘t-al Bart Peeters. Door de politieke toestand in haar thuisland Oekraïne, verkoos Ruslana ervoor om haar land te steunen in deze historische tijden en dus vandaag verstek te geven als expert tijdens de castings. Vanaf de liveshows in februari zal ex-winnares Ruslana zeker van de partij zijn.


'Na lang nadenken heb ik de moeilijke beslissing genomen om de castings van 'Eurosong 2014' in België niet bij te wonen. Ik hoop dat jullie hiervoor begrip tonen en achter mijn beslissing staan. Zoals bekend beleeft Oekraïne momenteel historische momenten. Miljoenen landgenoten hebben de straten van grote steden ingenomen om te strijden voor nauwere banden met de Europese Unie en tegen de president zijn beslissing om zijn verdrag met de EU terug te trekken. Ik ijver al jaren voor de toenadering tot de EU en ook de voorbije dagen heb ik de klok rond actie gevoerd hiervoor. Want alleen als we samen vechten voor een niet-corrupt Oekraïne, kunnen we onze gezamenlijke droom realiseren. Het is dus mijn burgerlijke plicht om nu bij mijn landgenoten te zijn en in mijn land. Maar ik blijf volledig toegewijd aan mijn taak als jurylid van 'Eurosong 2014' en ik zal er zeker bij zijn bij de liveshows in februari en maart. Ik kijk er echt naar uit om terug naar België te komen want ik werd hier altijd hartelijk verwelkomd. En ik hoop dat België ons steunt in deze strijd voor een betere toekomst als lid van de grote Europese familie.'

Presentator Peter Van de Veire kan Ruslana’s beslissing volledig begrijpen: 'Het Eurovisiesongfestival is van staatsbelang dus is het best jammer dat een ex- winnares de castings niet kan meemaken. Maar een revolutie is nog nét iets staatsbelangrijker dus heb ik enorm veel begrip voor Ruslana haar beslissing. Uiteraard vind ik het spijtig dat ik haar nu niet persoonlijk kan vragen wie nu precies haar lederen broeken strijkt en of ze in haar keuken ook met zoveel vuur aan de slag gaat als op het podium.'

De vier experten
Tijdens de casting ontdekten de kandidaten vandaag ook de identiteit van de vierde expert. Naast de beminnelijke singer-songwriter Piet Goddaer (Ozark Henry), hitproducer Jef Martens (Lazy Jay/DJ Basto) en de ravissante showqueen Ruslana (ESC-winnares 2004) zal ook Bart Peeters zijn zegje doen en daar kijkt hij geweldig naar uit: 'Tussen 1999 en 2010 heb ik vijf keer met heel veel plezier 'Eurosong' gepresenteerd. Na 2010 was het tijd voor nieuwe formules. Klein detail, ik heb al die jaren mogen zeggen: 'Goeienavond dames en heren, en geef ze nog een daverend applaus.' Maar verder moest ik op mijn tong bijten. Een presentator hoort objectief te zijn. In goed overleg met de VRT heb ik nu beslist van wel een mening te hebben. Na al die jaren is dat een verademing. Ik heb intussen Jef Martens en Piet Goddaer goed leren kennen. We schieten heel goed met elkaar op, maar verschillen wel van mening. Dat hoort zo trouwens. Hopelijk leer ik ook nog Ruslana kennen. Op dit moment vind ik dat dit boegbeeld in Oekraïne moet zijn.'

Bart Peeters
Het is niet verrassend om Bart Peeters te zien opduiken in een Eurosongshow. Hij heeft als gastheer van 1999 tot 2008 de Vlaamse selecties in goede banen geleid. Maar deze keer zal hij voor het eerst zijn mantel van neutraliteit, verzoening en troost over de haag gooien. Hij heeft zich voorgenomen om al zijn vakkundigheid en ervaring mee te laten spelen om dé perfecte kandidaat aan het meest passende lied te koppelen. Streng maar rechtvaardig zal hij samen met de andere experten oordelen, maar wél met zijn aanstekelijk enthousiasme en de nodige humor.

Piet Goddaer
Ozark Henry. Zanger, arrangeur en producer. Eén van de topnamen uit de Belgische pop- en rockscene. Winnaar van de Radio 2 Zomerhit 2013. Deze sympathieke West-Vlaming weet wat hij wil en 'Eurosong 2014' zal het geweten hebben.

Jef Martens
DJ Basto en Lazt Jay. Wereldbekende DJ en producer. Zit niet om een felle uitspraak verlegen. Zet zijn muzikale schouders onder Eurosong 2014 met één doel: een topartiest met topnummer naar Denemarken sturen.

Ruslana
Precies tien jaar nadat ze het Songfestival in Istanbul won met het aanstekelijke nummer Wild dances, zal de Oekraïense Ruslana zetelen in het expertenteam van 'Eurosong 2014'. Ruslana schrijft, componeert en produceert haar liedjes zelf. Ze bespeelt minstens zeven instrumenten en is dirigente. Kortom, Ruslana ademt muziek in en uit én ze weet wat Oost-Europa wil. Een sterke troef als het om het Eurovisiesongfestival gaat.

Finale live in Sportpaleis
Dertig artiesten streden vandaag voor een rechtstreeks ticket voor de halve finale van 'Eurosong 2014' en daarvoor werden ze zonder hun weten naar de grootste concerttempel van ons land gebracht. Het Sportpaleis is niet zomaar een toevallige plek. De kandidaten vernamen tijdens hun casting dat de finale van 'Eurosong 2014' zal plaatsvinden in deze gigantische arena. Wie de finale haalt, is dus al zeker van een optreden voor een vol Sportpaleis. Dit is meteen de ultieme test op weg naar het grootste podium van Europa, het Eurovisiesongfestival.

De callback en de halve finales
Het expertenteam heeft tijdens de castings vandaag al voor het eerst mogen wikken en wegen. Acht artiesten sleepten meteen één van de acht tickets voor de halve finales in de wacht. (op 23 februari, 2 en 9 maart 2014). Zij werken de komende weken met de experten aan een nieuw lied dat perfect bij hen past.

Acht andere artiesten plaatsen zich voor de callback (16 februari 2014). Dit is de eerste liveshow en meteen de laatste kans voor deze kandidaten om de experten én de kijkers met een andere Eurosongcover alsnog te overtuigen van hun talent.

Meer dan ooit wordt duidelijk dat 'Eurosong 2014' de spannendste en spectaculairste muziekshow van 2014 zal worden.

Live finale op 16 maart in het Sportpaleis
Vanaf donderdag 6 december start de ticketverkoop voor de live finale van 'Eurosong 2014', op zondag 16 maart in het Sportpaleis van Antwerpen. Tickets voor deze spetterende liveshow zijn vanaf dan te verkrijgen via sportpaleis.be.

'Eurosong 2014': castings op 2 en 9 februari om 20.30 uur.
'Eurosong 2014': callback op 16 februari, halve finales op 23 februari, 2 en 9 maart en finale op 16 maart, telkens live om 20.30 uur op Eén.

DOSSIER: Eurosong 2014

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL 4 logo RTL4 logo

Programma waarin Beau van Erven Dorens iedere aflevering twee bijzondere gasten ontvangt in het prachtige Toscane. Beau neemt zijn gasten mee op pad, met de glooiende heuvels, schilderachtige dorpjes en weelderige wijngaarden als decor. De ideale setting voor boeiende gesprekken en leuke activiteiten. Beau ontvangt Davina Michelle en Edwin Evers.

'Casa Di Beau', om 20.30 uur op RTL 4.

Dossiers