Eén viert 30 jaar Kom op tegen Kanker

woensdag 3 april 2019

Kom op tegen Kanker bestaat 30 jaar. Wat startte als een persoonlijke hartenwens van Kathy Lindekens vanuit VRT groeide uit tot een organisatie die dé voortrekker is van de strijd tegen kanker in Vlaanderen.

Deze unieke samenwerking tussen VRT/Eén en Kom op tegen Kanker was de start van een grote golf van solidariteit in Vlaanderen.


De afgelopen 30 jaar hebben we in Vlaanderen bergen verzet in het bestrijden, vermijden en verzachten van kanker. Omdat er zoveel bereikt is, maar ook omdat er nog veel te doen is, laten Eén en Kom op tegen Kanker deze verjaardag niet zomaar voorbij gaan. Als trouwe partner vanaf het begin wil Eén ook nu alle aspecten van kanker onder de aandacht brengen bij het grote publiek. In de week van 22 april wijdt Eén vier speciale programma’s aan de ziekte: een special van 'De Klas' met Thomas Vanderveken, een bijzondere aflevering van 'Zelfde Deur, 20 Jaar Later' met Martin Heylen, het mooie 'A Day To Remember' met Lieve Blancquaert, en een nieuwe aflevering van 'Buurman, Wat Doet U Nu?' waarin Cath Luyten Thuis-actrice Lut Hannes volgt.

30 jaar Kom op tegen Kanker
Sinds 1989 groeide Kom op tegen Kanker uit van een onmiddellijk succesvolle inzamelactie tot een van de meest bekende goede doelen in Vlaanderen die het voortouw neemt in de strijd tegen kanker. De organisatie wist het taboe rond die 'slepende ziekte' te doorbreken met een revolutionaire naam die kanker recht in de ogen keek en opriep tot militant verzet tegen de dodelijke ziekte. In de beginjaren richtte het verzet zich hoofdzakelijk op het onrecht van kindersterfte. Dankzij de jaarlijkse structurele steun aan kinderoncologie stegen de overlevingskansen van kinderen met kanker. Vandaag ligt de focus van Kom op tegen kanker breder en staan alle kankerpatiënten en -overlevers centraal.

Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker: 'Een grote dank je wel aan iedereen die ons de voorbije 30 jaar heeft gesteund. Samen maakten we reuzensprongen in de strijd voor meer overlevingskansen en een betere levenskwaliteit. Daar mogen we trots op zijn. Toch roep ik jullie op om mee te blijven springen. Nog steeds een op de drie Vlamingen sterft aan kanker. Dat is onaanvaardbaar.'

Paul Lembrechts, gedelegeerd bestuurder VRT: '30 jaar Kom op tegen Kanker, dat verdient een terugblik. Ik was er zelf zoveel jaar geleden nog niet bij vanuit mijn functie als CEO, maar heb als geëngageerde burger de voorbije jaren uiteraard de vele acties rond Kom op tegen Kanker gevolgd. De VRT en Kom op tegen Kanker zijn een ideale match: voor ons is het dan ook geweldig om deze samenwerking te kunnen vieren dit jaar. Als openbare omroep is het van belang om belangrijke thema’s als deze onder de aandacht te brengen en de Vlaming bewuster te maken. Deze ziekte is iets wat iedereen aanbelangt: we krijgen allemaal vroeg of laat met kanker te maken, via familie, vrienden, collega's... Daarom zetten we onze succesvolle samenwerking met Kom op tegen Kanker graag verder.'

Het begon met een hartenwens
Radiopresentatrice Kathy Lindekens verloor haar beide ouders in 1987 aan kanker. Ze voelde zich machteloos. Toen collega Ro Burms haar vroeg om op de radio een hartenwens uit te spreken, kon ze maar aan één ding denken. Het was de tijd van grote benefietacties, zoals Live Aid van Bob Geldof. Kathy wilde iets gelijkaardigs organiseren voor de strijd tegen kanker. Een twintigtal mensen engageerde zich meteen. De benefietshow in mei 1989, samen met de VRT, werd een overdonderd succes. Het startschot van Kom op tegen Kanker was gegeven en ook de samenwerking met de VRT was meteen een feit. Vanaf dan was er tweejaarlijks een campagne van VRT/Eén en Kom op tegen Kanker.

Kathy Lindekens: 'Het is hartverwarmend om te zien dat een organisatie die ontstaan is uit de passie van een handvol vrijwilligers vandaag nog steeds gedragen wordt en kan groeien door diezelfde passie en inzet van zijn vrijwilligers.'

Marc Michils: 'Er zijn de voorbije 30 jaar reuzensprongen gemaakt om kanker te vermijden, bestrijden en verzachten, maar een wereld zonder kanker is er nog niet. Een op de drie Vlamingen overleeft kanker nog altijd niet. Diegenen die het wel overleven, moeten leren omgaan met de soms zware gevolgen. Ons werk is dus nog niet gedaan. We gaan door tot we geen geliefden meer verliezen aan kanker en dat doen we samen met jullie, want mensen kunnen bergen verzetten.'

Mensen verzetten bergen - vier bijzondere programma's op Eén
In de week van 22 april brengt Eén vier specials van bestaande programma's, waarin mensen hun verhaal over kanker kunnen delen met Vlaanderen.

'Zelfde Deur, Zoveel Jaar Later' (maandag 22 april om 21.30 uur)
Martin Heylen zoekt enkele mensen op die in de voorbije dertig jaar hun verhaal deden in de uitzendingen van Kom op tegen Kanker. Met jonge en oudere patiënten en nabestaanden blikt hij terug en praat hij over hun strijd en veerkracht, over lachen, troost en schoonheid in de moeilijkste fase van hun leven. 'Het zijn stuk voor stuk levenslessen over wat de tijd en een ziekte met een mens kunnen doen', aldus Martin.

Zoals met Kris, die 8 jaar geleden zijn kot leegmaakte omdat hij leukemie had, en zijn lief verder leed wou besparen. Of Amber, een klein meisje dat de term 'leukemie' misplaatst vond, 'want dit is toch helemaal niet leuk?'. Miranda vertelde in 2007 in tranen dat ze haar kleuters misschien niet zou zien opgroeien, terwijl Francine in 1995 haar zoon 16-jarige zoon Cédric dreigde te verliezen aan botkanker. En dan zijn er nog de tweelingzussen van wie er één zwaar getroffen werd en de andere niet. Hoe vergaat het die mensen zoveel jaar later en wat hebben zij over leven en dood te vertellen?

'A Day To Remember' (dinsdag 23 april om 21.30 uur)
In de fotostudio van Lieve Blancquaert hebben mensen als het ware  'een afspraak' met een dierbare die zij verloren hebben aan kanker. Om de herinnering levendig te houden en om nog eens 'samen' op de foto te gaan. Maar ook om hun verhaal te delen met Lieve en met de kijkers en om een boodschap van hoop en levenslust te verspreiden. 'Vroeger zou ik dit nooit gedaan hebben', vertelt Roselinda De Meyer, 'maar nu mag iedereen weten hoe graag ik mijn man gezien heb.' Het wordt voor allen een dag om nooit te vergeten.

'Buurman, Wat Doet U Nu?' (woensdag 24 april om 21.30 uur)
Cath Luyten gaat op bezoek bij Lut Hannes, de actrice die de 'Thuis'-fans beter kennen als 'Angèle'. Lut kreeg eind 2017 te horen dat ze borstkanker had. Ze moest van de ene dag op de andere stoppen met werken. Wat volgde, was een moeilijk jaar van behandelingen en revalidatie. Sinds een paar weken is Lut terug op de set van 'Thuis', weliswaar met een bang hartje. De ziekte en de chemo hebben lichamelijk én geestelijk een grote impact gehad op haar, groter dan ze had verwacht.  Vandaag doet zij er alles aan om zo snel mogelijk weer de oude Lut te zijn.

'De Klas' (donderdag 25 april om 21.30 uur)
Een klas zeventienjarigen krijgt een ongewone les van een onverwachte leraar. Thomas Vanderveken brengt een les over kanker. Thomas zelf zag zijn vader, acteur Ugo Prinsen, sterven aan longvlieskanker. Waaraan denken jongeren bij het woord kanker? Is kanker krijgen je eigen schuld en wat doen ze om het risico zo klein mogelijk te houden? Wie durft nog toegeven dat hij rookt? Hebben ze zelf al iemand verloren? Wat zeg je tegen iemand die kanker heeft? En vooral: wat zeg je niet?

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers