Eindstrijd om SBS-zenders is ingezet

zondag 10 april 2011

Wie krijgt VT4 en VIJFtv in handen? Die vraag brandt dezer dagen op ieders lippen. En ook voor de bieders zelf zijn het spannende tijden. De beslissing belooft namelijk snel te vallen. En dus worden alle zeilen bijgezet. Maar wie biedt nu precies? En hoe ziet het financiële plaatje eruit. We zetten het graag allemaal even op een rijtje.

Grootste kanshebber om SBS binnen te rijven is, volgens analysten, de Europese mediagroep RTL. Het concern is al actief in Wallonië, maar zou wat graag ook een poot aan de grond krijgen in Vlaanderen. Pittig detail: VMMa-topman Christian Van Thillo zetelt in de Raad van bestuur van RTL.


De Finse mediagroep Sanoma bundelt dan weer krachten met Corelio en de holding De Vijver (Woestijnvis). In tegenstelling tot wat eerdere berichten deden vermoeden doet investeringsmaatschppij Gimv niet mee. Mocht nu blijken dat het gezamenlijke bod van deze drie mediabedrijven niet volstaat, is De Vijver-topman Wouter Vandenhaute bereid om zich aan te sluiten bij de bieding van RTL. Dan zou de Gimv toch weer in beeld komen, aldus De Standaard.

Het samengaan van drie belangrijke mediabedrijven (Sanoma, Corelio en De Vijver) zou betekenen dat De Vijver zijn belangen zal gaan hergroeperen. Vandenhaute zou dan zijn meerderheidsbelang van 60% opgeven wanneer Sanoma tot de holding toetreedt. Ook het belang van Corelio, nu 40%, zou naar beneden gaan. Sanoma heeft nu al 25% van Woestijnvis in handen met Humo, dat door de De Vijver werd ingelijfd.

Bieding op SBS in Nederland
Aan Nederlandse kant gaat de strijd om SBS tussen de investeringsmaatschappij Cyrte, van mediaondernemer John de Mol en De Persgroep Nederland, onder leiding van Christian Van Thillo. De Mol had eerst een bod voorbereid samen met De Telegraaf Media Groep (TMG), maar deze laatste viel uit de boot. Nu zou de Mol bieden samen met Sanoma Nederland.

Huidig moederbedrijf van SBS, ProSiebenSat.1, beloofde dat het in het tweede kwartaal van 2011 definitief de knoop zou doorhakken met betrekking tot de verkoop van de Vlaamse, Nederlandse én Scandinavische zenders van de groep. Het blijft dus nu voor de bieders spannend afwachten. TV-Visie houdt je zeker op de hoogte!


Lees ook:
Concentra valt af in strijd om SBS Belgium

DOSSIER: SBS-zenders in de etalage

volledig dossier
woestijnvis

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Musical Awards Gala 2024' (AVROTROS)

Naast de feestelijke uitreiking van de awards, krijgen we ook een voorproefje van musicals die nu en komend seizoen in de Nederlandse theaters te zien zijn. Niet alleen de bekende musicals, maar ook nieuwe musicals passeren de revue. Van het betoverende 'Frozen de musical' tot het epische drama '40-45, de musical'.

'Musical Awards Gala 2024', om 20.35 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Dossiers