'Eurosong 2014': de teerling is geworpen (filmpje!)

maandag 10 maart 2014

Stuurt Vlaanderen een Waalse zanger om ons land te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Kopenhagen? De kans is zeker niet onbestaande, want zondagavond blies de 31-jarige Axel Hirsoux tijdens de derde halve finale van 'Eurosong' 2014 de competitie vocaal omver.

Zelfs het jeugdig enthousiasme van de jongerenband Bandits was niet opgewassen tegen de imposante vertoning van dit niet te onderschatten talent. De andere twee halve finalisten, Tisha Cyrus en Nelson, stonden erbij en keken ernaar.


Het leek wel even zomer zondag, met een heldere hemel en temperaturen rond 21 graden was het een lentedag om niet snel te vergeten. Bij 'Eurosong' hadden ze de boodschap ook begrepen en trokken ze het zomers sfeertje door naar de derde en laatste halve finale van 'Eurosong 2014'. We kregen dan ook een allegaartje gaande van een funky popnummer tot een bombastische ballad, van kortgerokte dames tot afgeborstelde tieners in pak en van statische zangers tot hedendaagse dramatiek. Maar al die verscheidenheid kon ons best charmeren. Dat de jonge knapen van Bandits zouden doorstomen naar de finale, daar bestond haast geen twijfel over, maar het kostte hen duidelijk meer moeite dan we hadden verwacht. Samen met Axel Hirsoux werden ze door zowel experts als thuispubliek naar de grote finale van zondag 16 maart gestuurd. Dé apotheose van 'Eurosong 2014'.

Bekijk de foto's van de derde halve finale op de Facebook-pagina van TVvisie en in de multimedia SPOTLIGHT op onze homepage!

Nelson
Nelson mocht deze zwoele lente-avond openen met het funky nummer 'Wild Side'. Daarvoor schakelde de zanger een kwartet danseressen in en ging hij zelfs te rade bij een dansschool. Helaas mochten al die inspanningen niet baten, wij werden er namelijk niet bepaald wild van. Over de zangprestaties valt absoluut niet te klagen, hoewel er hier en daar wat meer power aanwezig mocht zijn want voor ons bleef het toch net iets te vlak. Ook de act miste power, de jongeman bleef net iets te statisch heen en weer bewegen wat in schril contrast stond met zijn danseressen. Wil hij zich meten met Justin Timberlake of Chris Brown, dan mag hij alvast een abonnement bij een dansschool nemen en die houterige moves achterwege laten. Volgens expert Jef Martens zou het nummer een ideale opener zijn voor een zaterdagavond, maar dan in een of andere nachtclub en niet op het grote podium van het Eurovisiesongfestival.

Axel Hirsoux
Na de funky beats van Nelson was het tijd voor dé verrassing van de avond. Axel Hirsoux, afkomstig uit het Waalse Courcelles, bracht met het nummer 'Mother' een ode aan zijn moeder, die emotioneel naar al dat vocaal geweld van haar zoon toekeek. Vocaal geweld, want deze man kan echt ongelofelijk veel aan met zijn stem, van een zacht en intiem geluid naar een krachtige uithaal. Toch mocht de zanger hier en daar nog nét iets meer uit zijn stem halen, dat zouden zijn kansen in Kopenhagen nog vergroten. Ja, U hoort het goed, deze man lijkt aardig op weg om ons land te vertegenwoordigen in Kopenhagen. Mocht dat zo zijn, raden we hem wel aan om iets aan zijn act te veranderen. De choreografe die aan zijn zijde een vorm van moderne dans brengt stoort ons niet, maar we zijn er ook niet wild van. De dramatiek die ze brengt mag best nog wat meer uitvergroot worden en eventueel versterkt worden met een lichtspel of attributen, het zou het geheel alleen maar ten goede komen. De jury daarentegen was ervan overtuigd dat dit winnaarsmateriaal was en beloonde de zanger met twee keer het maximum van de punten. 'Ik had nooit durven dromen dat ik hier vandaag honderd punten zou krijgen van de experts. Wanneer je honderd punten krijgt, wil dat zeggen dat je song perfect is voor iemand, maar ik vind persoonlijk dat er nog werk aan het nummer is. Ik ben echt blij met die honderd punten van de experts, maar volgende week stemt het publiek en een internationale jury, en dan kan het weer iets helemaal anders worden', aldus Hirsoux. Ook het publiek volgde de jury in zijn oordeel en maakte van Axel Hirsoux dé winnaar van de avond, en terecht. De zanger kijkt alvast uit naar het optreden in het Sportpaleis: 'Ik was een tijdje geleden in het Sportpaleis voor een concert van Celine Dion en nu enkele maanden later zal ik zelf in het Sportpaleis performen. Dit is niet normaal. Het is de beste concertzaal van België, het is een droom om in zo’n zaal je ding te mogen doen voor zo’n groot publiek!'


Tisha Cyrus
Ook deze week was er weer de nodige commotie rond de songkeuze van de experts voor een kandidaat. Die eer was dit keer weggelegd voor de 19-jarige Tisha Cyrus, een product van sociale media. De jongedame wimpelde het nummer dat de experts voor haar hadden gekozen doodleuk af en koos voor haar eigen nummer 'Kitty Cat' met als boodschap dat ze als vrouw aan niemand wil vasthangen en gewoon haar eigen ding wil doen. En dat laatste liet ze ook zien op het podium van 'Eurosong 2014'. Helaas kon de zangeres de jury niet overtuigen van haar nummerkeuze. De act was flauw en de zangeres leek wel hetzelfde probleem te hebben als Nelson, weinig tot geen gevoel voor ritme. Ook over de kledingkeuze hadden we zo onze bedenkingen. Tisha wil duidelijk de r&b richting uitgaan, maar moet dit steeds gepaard gaan met weinig omhullende kledij en overdreven make-up? Sexy is oké, maar we kregen eerder het gevoel dat deze jongedame zichzelf in een veel te strak pakje had gepropt om op te vallen. Na haar reacties op de commentaren van de jury kunnen we alleen maar tot het besluit komen dat Tisha 'Eurosong' duidelijk als een springplank ziet naar een mogelijke carrière en vooral bekendheid wou verwerven. Jammer voor al die andere kandidaten die er wel voor wilden gaan!

Bandits
Waren we enkele weken geleden nog overtuigd van de mogelijke overwinningskansen van Bandits, moeten we na vanavond onze mening toch herzien. De jonge jongens mochten als allerlaatste aan de halve finales beginnen en zorgde met hun nummer 'One' voor een leuke afsluiter van de avond. Het refrein blijft snel hangen in het hoofd en het nummer zelf heeft best wel een hoog Eurosonggehalte. Maar de rockband was duidelijk nog wat op zoek naar hoe ze dit nummer naar hun hand konden zetten en voor meer pit konden zorgen. Over de act kunnen we momenteel weinig zeggen, vooral omdat het nummer niet echt van een act voorzien was. Vier jonge knapen die op het podium samen hun ding doen en vocaal als één geheel overkomen, voor 'Junior Eurosong' misschien goed genoeg, maar om naar het grote Songfestival te gaan is er nog werk aan de winkel.

Als dit jeugdig talent, want dat hebben ze zonder enige twijfel meer dan genoeg, aanspraak wil maken op de overwinning en potten wil breken in Kopenhagen, mogen ze allereerst hun afgeborstelde look achterwege laten. Strak in een pak, daarmee scoor je wanneer je een ballad of iets in dat genre wil brengen, maar niet als je een echt rocknummer wil brengen. Haal dat jeugdig enthousiasme naar boven en laat zien wie jullie echt zijn: scheurende gitaren, interactie met publiek en een wilde look, zo moet dit jeugdig viertal Europa veroveren, niet door een kopie te worden van een of andere softe boysband. Ook de jury vond hun performance wat te soft en nam de vergelijking met One Direction in de mond. 'Ergens vinden we de vergelijking met One Direction wel leuk, omdat ze een succesvolle groep zijn, maar op muzikaal vlak verschillen we wel. Wij bespelen zelf instrumenten en willen als een rockband aangesproken worden, zij daarentegen zijn een boysband.' Gelukkig zagen jury en publiek ook de positieve elementen en stemden ze de band als tweede van de avond naar de finale. 'We gaan ons amuseren en er een lap op geven. we gaan nog wat aan het nummer sleutelen en het meer live laten klinken, dan zien we wel. In het Sportpaleis staan is iets overweldigend. De adrenaline die dan op je afkomt is zo groot, maar we gaan proberen te genieten van begin tot einde', zo zeggen de bandieten.

En zo zijn de zes finalisten gekend: Udo, Eva Jacobs, Yass, Sil, Axel Hirsoux en Bandits zullen volgende zondag onderling uitmaken wie ons land zal vertegenwoordigen op het 59ste Eurovisiesongfestival in Kopenhagen. In een groots opgezette show waarin onder meer Sandra Kim, Tom Dice, Ruslana en Alexander Rybak hun opwachting maken, moeten de kandidaten een tot de nok gevuld Sportpaleis overtuigen waarom net zij de ideale vertegenwoordiger zijn voor ons land. Als het niveau blijft stijgen, zoals dat het geval was in de halve finales, belooft het alvast een ongemeen spannende en stomende avond te worden in Antwerpen.


Lees ook:
'Eurosong 2014' - 3de halve finale (foto's online!)

DOSSIER: Eurosong 2014

volledig dossier
eurosong2014

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers