'Eurosong 2014': The game is still on

maandag 3 maart 2014

De tweede halve finale van 'Eurosong 2014' heeft allerminst een muis gebaard. Na de flauwe prestaties van vorige week, waarin de opgeklopte favorieten het verrassend lieten afweten, was het nu de beurt aan vier nieuwe kandidaten. Onze TVvisie-reporter was erbij en keek ernaar.

Na een gevarieerde show, gaande van een ballad tot een commerciële zomerhit, wisten Sil en Yass zowel de vakjury als het thuispubliek achter zich te krijgen. 2Fabiola ft. Loredana en Axeela delfden het onderspit en moeten de wedstrijd verlaten.

De zoektocht naar de ideale kandidaat om ons land te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Kopenhagen gaat lustig verder. Intussen zijn al twee halve finales de revue gepasseerd en hebben acht kandidaten hun song voor Denemarken aan het grote publiek voorgesteld. Vier van hen wisten zich te verzekeren van een plek in de grote finale in het Antwerpse Sportpaleis: Eva Jacobs, Udo, Sil en Yass. Wie dit kwartet vervoegt in de finale komen we zondag te weten in de derde en meteen ook laatste halve finale.

Axeela
Maar zover zijn we nog niet, want dit is nog maar de tweede halve finale. Met Axeela mocht een voormalig Junior Eurosongkandidate de avond openen. Tijdens die wedstrijd werd de 20-jarige jongedame uiteindelijk derde, samen haar beste vriendin Elise. Vanavond deed ze het solo en wel met het nummer 'Chasing Rainbows', een poppy nummer met als boodschap dat drugsgebruik binnen een relatie niet werkt. De stem van Axeela is best aangenaam om naar te luisteren, maar blaast ons niet van onze stoel. De bijhorende act doet ons afvragen of de zangeres wel weet heeft van de boodschap van dit nummer. Glitter, glamour en een overdreven jurk leken niet de beste keuze, en dat vond ook Bart Peeters. Hij raadde haar aan om meer focus te leggen op haar zang en het nummer, dan is kledij al heel wat minder van belang.

Yass
Van glitter en glamour naar pure eenvoud. En van de straten van Parijs naar het Sportpaleis in Antwerpen. Het verhaal dat Yass probeert te brengen met zijn nummer 'Need You Tonight' doet hij ook met volle overtuiging. Het nummer was oorspronkelijk in het Engels, maar de zanger koos ervoor om de strofe in het Frans te brengen, omdat hij daar veel meer gevoel in kon leggen. Of dit een extra troef is op het Songfestival in Kopenhagen valt nog af te wachten, maar de performer raakt ons beslist. Met een perfect uitgebalanceerd nummer, begeleid met dansers die het podium vullen zonder de zanger uit het middelpunt van de belangstelling te halen, weet hij ook publiek en jury te overtuigen. De concurrentie kan maar beter rekening houden met deze jongeman die zijn dromen weet achterna te jagen. 'Je mag nooit stoppen met dromen, ook al zeggen mensen je dat het niet mogelijk is. Luister niet naar hen maar blijf positief en ga ervoor', aldus Yass.

2Fabiola ft. Loredana
Iedereen kent ongetwijfeld het catchy nummer 'We No Speak Americano' van Yolanda Be Cool. Na vanavond is de opvolger voor deze zomer gekend. Met het nummer 'She's After My Piano' heeft 2Fabiola Ft. Loredana alvast een hit in wording te pakken, maar voor het Eurosongcircus werd het nummer te licht bevonden. Nochtans heeft het nummer een aanstekelijk beat en weinig tekst die al snel in je hoofd blijven hangen. Helaas kwamen ook de mindere zangkwaliteiten van Loredana naar boven en was de act ook niet dat. Een aangepast dansje, een goochelaar met flauwe trucjes en Pat Krimson die eerst een accordeon en even later zijn minipiano bovenhaalde: geen spek voor onze Eurosongbek.

Sil
Na het muzikaal geweld van 2Fabiola Ft. Loredana mocht Sil deze tweede halve finale afsluiten. Met haar fragiele stem en kleine bezetting op het podium, één pianist en enkele strijkers, kreeg ze iedereen in de studio muisstil. 'What's The Time In Tokyo?' is een ballade waarin de zangeres zich zowel muzikaal, vocaal en emotioneel volledig kan gooien. Iets wat voorheen met Sylver heel wat moeilijker was omdat het gewoonweg dance is. Op het einde van het nummer kan Sil (Silvy) amper haar tranen bedwingen. 'Dit nummer sprak mij van in het begin aan. De tekst is zo mooi geschreven en daarbovenop vind ik het ook nog eens persoonlijk. Ik vond het een uitdaging om dit nummer zo goed mogelijk te brengen. Ik wist van mezelf dat het heel moeilijk zou worden om dit nummer te zingen zonder mij emotioneel te laten gaan. Bij de laatste zin ging het jammer genoeg mis. Maar als een nummer mij emotioneel raakt, dan breng je dat ook heel anders op een podium. Ik hoop dat ik de mensen heb kunnen raken met het nummer zoals het mij heeft geraakt.' En overtuigen deed ze, want zowel jury als thuispubliek kozen haar als de terechte winnares van deze avond.

Volgende week strijden Nelson, Axel Hirsoux, Tisha Cyrus en de jonge knapen van Bandits om de laatste twee tickets voor de finale op zondag 16 maart in Antwerpen.


Bekijk de foto's van 'Eurosong 2014' ONLINE op onze Facebook-pagina én in de multimedia SPOTLIGHT op de homepage!


Lees ook:
Yass en Sil door naar finale 'Eurosong 2014' (foto's!)

DOSSIER: Eurosong 2014

volledig dossier
eurosong2014

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers