'Familie' vanaf volgende week in HD-kwaliteit

donderdag 24 mei 2007

Vanaf volgende maandag 28 mei 2007 zendt VTM 'Familie' uit in HD (Hoge Definitie). Na 'Idool 2007', 'De Foute Quiz', '101 Vragen aan…', 'Het Schlagerfestival' en 'GodzijDank', die al vroeger overgeschakeld zijn op HD, is nu dus de langst lopende Vlaamse televisiesoap aan de beurt.

V


TM is het eerste regulier Vlaams televisiestation dat uitzendt in deze nieuwe standaard, die borg staat voor een betere ontvangstkwaliteit. Daarmee zetten VTM en haar moedermaatschappij VMMa (Vlaamse Media Maatschappij) hun pioniersrol voort.

Studio A, de producent van o.m. 'Familie', heeft veel geïnvesteerd in de overschakeling van de Standaard Definitie (SD) naar de Hoge Definitie (HD). 'We hebben eigenlijk alles opnieuw moeten uitvinden', legt Philippe Bonamie uit. Hij is de directeur van Studio A. 'Belichting, kleding, make up, … we hebben het allemaal moeten herbekijken. Vermits wij bij de eersten waren in Vlaanderen, die zijn overgeschakeld op HD, hebben we heel wat research moeten doen. De ervaring die we op al deze vlakken hadden opgedaan in SD konden we allemaal uitgommen wegens niet meer bruikbaar. HD stelt namelijk heel andere, zeg maar strengere eisen. Vermits het beeld veel scherper is, wordt elk detail veel beter zichtbaar. En dus moet elk detail ook speciaal verzorgd worden. Daar hebben we echt op gezweet en we leren nog elke dag bij. Maar we zijn ook blij dat we mogen pionieren bij het maken van 'Familie' en ook bij onze andere reeksen 'Zone Stad' en 'Spoed', die op termijn eveneens op HD zullen overschakelen. We zijn er dan ook trots op dat we aan de top staan van de technische evolutie in ons land'.

'Zoals beloofd zendt VTM dus meer en meer programma's uit in HD. Een HD-beeld is vijf keer scherper dan een dvd-beeld. Dat is dus een onmiskenbare vooruitgang, die de kijker nog meer zal doen genieten van onze programma's. Daarnaast werken alle producenten aan de constante verbetering van de televisieschermen, die dankzij de massaproductie bovendien ook steeds goedkoper worden', aldus Peter Quaghebeur, algemeen directeur van de Vlaamse Media Maatschappij.

De volgende programma's, die VTM in HD zal uitzenden, zijn 'Tien Om Te Zien', de nieuwe reeksen van 'Aspe' en de 'Faits Divers'-films. VTM zal dus in de toekomst steeds meer programma's in HD uitzenden. HD wordt inderdaad stapsgewijs ingevoerd, net zoals vroeger de uitzendingen in zwart-wit geleidelijk vervangen werden door programma's in kleur.

De komende tijd kunnen enkel de kijkers van INDI, het digitale platform van de Vlaamse kabelmaatschappijen, genieten van de HD-uitzendingen voor zover ze beschikken over een aangepast televisietoestel en een HD settop box. INDI neemt ongeveer een derde van de Vlaamse kabelmarkt voor zijn rekening. Het gaat in totaal om circa 800 000 gezinnen.

Sinds de invoering van hoge definitietelevisie – nog maar een paar weken geleden – zijn er al meer dan 5 000 HD settop boxen verkocht. 'Blijkbaar is Vlaanderen klaar voor een nieuwe televisiebeleving', zegt Rudy Nys, CEO van INDI. 'Met het aanbieden van HDTV is de cirkel rond. Er waren al HD-toestellen en HD-zenders, sinds kort is er nu ook een kabelmaatschappij die HD-televisie aanbiedt, namelijk INDI. We zijn trots op deze voortrekkersrol'.

DOSSIER: Digitale televisie in Vlaanderen

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers