'Familie' zet vernieuwing verder met ontslagronde bij scenaristen

zaterdag 2 juni 2012

Het rommelt achter de schermen van de vtm-soap 'Familie'. Productiehuis Studio-A en vtm willen de soap verder vernieuwen. En daarom werd een deel van de huidige scenaristen ontslagen. Bovendien heerst er ook onvrede over de verdeling van de auteursrechten. De scenaristen pikken het niet dat bedenker Herman Verbaet nog steeds een te groot deel van de koek krijgt.

Er valt niet alleen op het scherm iets te beleven bij 'Familie', ook achter de schermen beweegt er een en ander. Het Nieuwsblad pakte vrijdag uit met het verhaal van scenariste Mieke Verbelen. Zij werd samen met drie andere collega's bedankt voor bewezen diensten bij de soap. Nu vtm en Studio-A de soap willen vernieuwen, blijkt ze niet meer te voldoen. Verbelen schreef nochtans 18 jaar lang mee aan de soap. Ze snapt niet waarom ze werd ontslagen. 'Ik was blij dat de serie vernieuwd zou worden. We waren ook goed bezig: de kijkcijfers zijn prima', zei ze in Het Nieuwsblad.

Mieke Verbelen wordt ondermeer vervangen door scenarist Hugo Van Laere. Hij schreef eerder al de telenovelle 'Sara'. Hij zegt dat de dialogen in 'Familie' scherper moeten worden en dat de reeks korter op de bal moet spelen. 'Maar van een trendbreuk op het scherm zal geen sprake zijn', aldus Van Laere nog in Het Nieuwsblad.

Maar er is nog meer aan de hand bij de scenaristen. Er is onenigheid over de verdeling van de auteursrechten onder de schrijvers. Herman Verbaet, die de soap destijds bedacht, krijgt nog elke keer 40 procent van de inkomsten uit auteursrechten. De huidige scenaristen moeten dus 60 procent onder mekaar verdelen. Dat vinden ze niet kunnen omdat Verbaet al jaren geen bijdrage meer levert aan 'Familie'. Maar Herman Verbaet ligt niet wakker van de kritiek: 'Als ze een groter deel van de auteursrechten willen, dan moeten ze maar zelf iets nieuws bedenken', reageert hij.

Nieuwe gezin en nieuw gezicht
Dit najaar zet 'Familie' de vernieuwing dus door. Met onder anderen de introductie van een nieuw gezin, gespeeld door Roel Vanderstukken en Hilde De Baerdemaeker. Het koppel heeft ook nog een dochter, maar die wordt nog volop gezocht door een castingbureau. Ook de rol van Veronique Van den Bossche wordt niet langer vertolkt door Anne Somers. Zij zou volgens verschillende bronnen aan de deur zijn gezet omwille van haar moeilijk karakter. De harde zakenvrouw wordt vanaf het najaar vertolkt door Sandrine André.

Belangrijkste bekommernis van vtm is om de kloof met de Eén-concurrent 'Thuis' te dichten. Gemiddeld behaalde 'Familie' in mei zo'n 775.000 kijkers. Dat zijn er ruim geschat 250.000 minder dan 'Thuis'. 'Familie' blijft wel een van de meest bekeken programma's op vtm en is dus nog steeds een sterkhouder.


Bron: Het Nieuwsblad


Lees ook:
Anne Somers (Veronique) verlaat 'Familie'
Bekijk 'Familie' hier in preview!
Familie

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers