'Generatie K' met Kristel Verbeke nieuw op Ketnet

dinsdag 25 oktober 2016

'Generatie K' is een nieuw Ketnet-magazine met Kristel Verbeke over kinderen die opkomen voor zichzelf en anderen. Het magazine zet kinderen aan te denken over zichzelf, over de maatschappij en over rechtvaardigheid.

Aan de hand van candid-cameraopnames, langere reportages en korte rubrieken wil 'Generatie K' tonen hoe kinderen zelf hun morele rechten en morele waarden ervaren en ermee omgaan, ook als ze in het gedrang komen te staan.


Het nieuwe Ketnet-programma toont eveneens een aantal kinderen in bijzondere situaties, die één of meerdere van hun kinderrechten in het gedrang brengt. 'Generatie K' werd gemaakt in nauw overleg met het Kinderrechtencommissariaat , Peter Adriaenssens (kinder- en jeugdpsychiater) en Diane Waumans, VRT-manager beroepsethiek.

'De candid camera wordt hier niet gebruikt om kinderen voor schut te zetten', aldus kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen, 'maar om kinderen achteraf te laten spreken en nadenken, waarom deed ik dit wel en dat niet. De kinderen in 'Generatie K' hebben een dubbele bescherming. Enerzijds krijgen ze de kans om uit te leggen waarom ze bepaalde keuzes gemaakt hebben en anderzijds hebben ze achteraf de mogelijkheid de montages te bekijken en aan te geven of iets wel of iets niet mag getoond worden.'

In verschillende rubrieken komen kinderen tussen 10 en 13 jaar in actie: ze zeggen luid en duidelijk wat er op hun lever ligt, springen in de bres voor andere kinderen en proberen gestresseerde volwassenen op te vrolijken met ludieke acties.

Kristel Verbeke presenteert het programma, praat met de kinderen in de reportages en geeft tips en bedenkingen in een vlog (video weblog). Zij gaat op zoek naar straffe kinderen die durven uitkomen voor hun eigen en elkaars rechten, namelijk de kinderrechten.

Het programma laat de kinderen nadenken over zichzelf, over de maatschappij en over rechtvaardigheid. Waar ligt jouw grens, wat is voor jou rechtvaardigheid? Hoe blijf je trouw aan jezelf?

'De K in 'Generatie K' staat voor Ketnet, maar ook voor kinderen en vooral voor kinderrechten', zegt Kristel Verbeke. 'Dank zijK3 ben ik veel met kinderen in contact gekomen, ook met zieke kindjes. Ik praat graag met kinderen, zij verrassen mij dan ook heel dikwijls.'

'Generatie K', vanaf maandag 7 november korte afleveringen, van maandag tot donderdag om 17.35 uur en een aparte langere aflevering op zaterdag om 9.50 uur. In de korte afleveringen op weekdagen staat elke dag een nieuwe candid centraal. Kristel test met een verborgen camera de reacties van de kinderen. Telkens is er ook één van de vier rubrieken van 'Generatie K', Wat kies jij? Iedereen held. Ons gedacht. Alsjeblieft.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers