Goed Bekeken?!: 'Merci Merckx'

dinsdag 1 september 2015

Hoe begin je in godsnaam aan een reeks rond de grootste wielrenner ooit? Dan is er maar één man op de juiste plaats. En dat is Karl Vannieuwkerke.

De held van 'Vive le Vélo', de maker van een pareltje als 'God in Frankrijk'... Karl Vannieuwkerke weet als geen ander wat televisie maken over 'de koers' is. En of je nu wel of geen fan van Eddy Merckx bent, 'Merci Merckx' is 'must see'-tv. Dat maakt de eerste aflevering meteen duidelijk.


Karl Vannieuwkerke trekt in 'Merci Merckx' in het spoor van Eddy Merckx, dit jaar 70 geworden, én de grootste wielrenner ooit. Karl gaat op zoek naar de plekken die voor Merckx in zijn carrière van betekenis zijn geweest, interviewt 'compagnons de route' en wisselt die gesprekken af met innemende beelden en muziek die er pal op zit.

In de eerste aflevering neemt Vannieuwkerke niemand minder dan Tom Boonen en Eddy Planckaert mee in zijn kielzog. Als Planckaert spreekt, zwijgt en luistert iedereen. Tom Boonen, nu in de herfst van zijn carrière, blijft nog steeds die Kempense boerenzoon die met verwondering naar de wereld lijkt te kijken, maar verdomd goed weet waarover hij het heeft. En wie Merckx zegt, zegt ook Frank Vandenbroucke. Wijlen Vandenbroucke werd ooit geroemd als de nieuwe Merckx. Zelfde talent, zelfde kracht, zelfde doorzettingsvermogen. Het lot besliste er echter anders over. Iedereen weet intussen hoe het VDB is vergaan. Vannieuwkerke bezoekt Ploegsteert, het geboortedorp van Frank Vandenbroucke. Als was het een eerbetoon aan de erfgenaam die het nooit heeft kunnen waarmaken.

Ook voormalig Anderlecht-voetballer Paul Van Himst is een vriend van Eddy Merckx. En hij vertelt maar wat graag over zijn band met de grote kampioen. Vanuit het Ardense Stavelot en bij een gezapige wandeling komen de tongen los. De anekdotes volgen elkaar op. Wat een fijne, échte feel good televisie is deze 'Merci Merckx' toch. Een trip down memory lane, het etiket waardig.

Een echte Brusselse maat van Eddy Merckx kon uiteraard ook niet ontbreken. In het sappige taaltje van onze hoofdstad vertelt Guillaume Michiels, trouwe vriend en soigneur van Merckx, over zijn tijd met de wielrenner. Aan superlatieven geen gebrek. Vannieuwkerke laat de man rustig uitspreken, luistert en stelt enkele gerichte vragen. Mooi moment. Erg authentiek ook.

Hilarisch wordt het dan weer wanneer 'Merci Merckx' naar dé wielerstreek bij uitstek, de Vlaamse Ardennen, trekt. Op café 'In den Hengst' bij Anneke op de Brakelse Valkenberg. Ook daar kennen ze Eddy Merckx goed. De aanwezige stamgasten zijn vol lof, enkelen hebben het niet zo op de huidige generatie wielrenners begrepen. “Boonen nu, met zijne zever allemaal”, zegt er een. “Toch zeven klassiekers”, argumenteert Vannieuwkerke met de hem eigen West-Vlaamse tongval. “Jaja, blabla”, zegt de stamgast. Vannieuwkerke laat de man in zijn geloof. Koers leeft in Vlaanderen. Iedere supporter houdt er zijn mening op na. Er is zwart en wit. Een middenweg bestaat niet. 'Merci Merckx' bewijst dat alweer als geen ander.

Karl Vannieuwkerke levert met 'Merci Merckx' opnieuw een dijk van een tijdloos televisiedocument af. Zes afleveringen lang wordt dit koersminnend Vlaanderen in al zijn authenticiteit. Laat het maar snel weer dinsdag zijn.

'Goed Bekeken?!' is een persoonlijke mening. Dit artikel is dus geen algemeen standpunt ingenomen door TVvisie en haar redactie. Wil jij reageren? Dat kan via Facebook of via Twitter (@TVVisie).

DOSSIER: Najaar 2015: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraïense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers