Grote dromen en straffe uitdagingen in nieuw seizoen 'Vandaag over een Jaar' met Cath Luyten

woensdag 11 december 2019
Foto: Eén - © VRT Joost Joossen 2019

Cath Luyten: 'Er wordt gezwoegd en gezweet, gelachen en gehuild. Ik stond versteld van het doorzettingsvermogen van mijn gasten.'

Vanaf donderdag 12 december ontvangt Cath Luyten in het nieuwe seizoen van 'Vandaag over een Jaar' wekelijks een aantal gewone Vlamingen die op één jaar tijd iets bijzonders wilden realiseren. Zowel grote als kleine plannen passeerden de revue, maar zij hadden een ding gemeen: elke geportretteerde ging vastberaden voor zijn of haar doel, dat hun leven zou veranderen.

Bij Cath komen ze vertellen over hun plannen. Eén jaar - maar slechts enkele seconden op televisie - later wandelen ze de studio weer binnen en komen Cath en de kijkers te weten hoe het gelopen is. Samen met de kijkers en met haar gasten herbeleeft Cath de belangrijkste momenten uit hun bewogen jaar. Van een medaille halen op de Olympische jeugdspelen tot leren fietsen, een kindje adopteren of doorbreken als zangeres, bij Cath vertelt elke gast met passie over zijn of haar doel.

Cath Luyten: 'Ook tijdens het draaien van het tweede seizoen van 'Vandaag over een Jaar' stond ik versteld van het doorzettingsvermogen van mijn gasten. Ik mag tien weken lang luisteren naar de wensen en de dromen die zij koesteren en toon met enige fierheid het resultaat van hun wilskracht. Er wordt gezwoegd en gezweet, gelachen en gehuild. Met als resultaat: warme televisie. Niet iedereen slaagt in zijn opzet en soms komen de mensen met een klein hartje de studio binnen. Maar de voldoening van het proberen alleen al zet de kijker thuis misschien wel aan om ook de stap te ondernemen om een lang gekoesterde droom na te jagen. Wie weet vandaag al. Of over 'n jaar.'

Aflevering 1

Deelnemer in de kijker: Godelieve (103) uit Ieper - 'Vandaag over een jaar wil ik uit een vliegtuig springen.'
'Wat kan er mis gaan? Ik kan hier toch ook doodvallen.'

Wie haar ontmoet, zou het niet zeggen, maar Godelieve is al eventjes de 100 jaar gepasseerd. Het houdt haar echter niet tegen om nog mooie dingen te doen in haar leven. Zo ging ze pas nog op reis naar Griekenland, plant ze een trip naar Lourdes en heeft ze een ballonvaart gemaakt. En dat laatste deed haar verlangen naar meer, en naar hoger. Godelieve droomt er namelijk van om een parachutesprong te maken. Haar naasten vinden het een gek idee en houden hun hart vast, maar de dokters geven haar groen licht.

Cindy (36) uit Aalter - 'Vandaag over een jaar wil ik terug kunnen paardrijden'
'Ik wil het ziekenhuis binnenstappen en zeggen: dokters, jullie hadden ongelijk.'

Meteen na de geboorte van haar zoontje tuimelde Cindy van haar roze wolk. Haar lichaam bleek slecht te reageren op de epidurale verdoving en ze raakte verlamd vanaf de navel. De dokters voorspelden dat ze nooit meer zou kunnen stappen. Als bewust alleenstaande moeder bekroop Cindy het gevoel dat ze geen goede mama kon zijn en dat haar zoontje beter verdiende. Ze worstelde met zelfmoordgedachten, maar vond gelukkig de moed om door te gaan en de dokters hun ongelijk te bewijzen. Ooit zal ze die rolstoel aan de kant laten en terug haar grote passie kunnen uitoefenen: paardrijden.

Tanguy (45) uit Haacht - 'Vandaag over een jaar wil ik verlost zijn van mijn drankprobleem.'
'Ik wil stoppen, maar het lukt mij niet. En dat is het moeilijkste.'

Op zijn zestiende dronk Tanguy zijn eerste pintje. En dat smaakte meteen. Toen hij twee jaar later het studentenleven inrolde, nam zijn alcoholverbruik toe. Stilaan werd het problematisch. Een kwarteeuw lang is Tanguy al verslaafd aan alcohol. En dat moet stoppen, vindt hij. Hij staat voor de grootste uitdaging van zijn leven. Hij vertelt bij Cath zijn voornemen, om zich zo extra te motiveren om een jaar lang geen druppel alcohol aan te raken.

Koen (36) uit Mortsel - 'Vandaag over een jaar wil ik een nieuw hart hebben.'
'Ja, ik ben bang voor die operatie, want dan móet het gebeuren.'

Koen heeft al vijftien maanden geen hartslag meer. Zo lang al loopt hij rond met een pomp die zijn bloed door zijn lichaam stuwt. Die kwam er nadat hij op één dag negen hartstilstanden heeft gehad. Gelukkig had hij toen al een defibrillator en een pacemaker die bij hem werden ingeplant, nadat een hartafwijking werd vastgesteld.

Al vijftien maanden wacht Koen op een donorhart. Vijftien bange maanden waarin hij niet op reis kan gaan en steeds stand-by moet staan voor een oproep. Want wanneer het juiste donorhart beschikbaar is, zal Koen een harttransplantatie moeten ondergaan: een risicovolle operatie die zal bepalen of Koen aan een tweede leven kan beginnen.

'Vandaag over een Jaar', donderdag 12 december om 20.40 uur op Eén.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers