Het najaar van Eén: 'Flying Doctors: Virunga'

zaterdag 13 augustus 2016

'Flying Doctors: Virunga' is het verhaal van vijf jonge Vlaamse hulpverleners en een avontuurlijke piloot die hun schouders onder een groots project in Congo zetten: het beschermen van het Virungapark en het helpen van de bewoners.

In zes afleveringen van 40 minuten volgen we de vrijwilligers hoog in de lucht, diep in de bush, maar ook in de bewoonde medische wereld.


Hulpverlening op de grond en in de lucht
In 'Flying Doctors: Virunga' staan vijf Vlaamse hulpverleners centraal: dokters Philip en Alessa, verpleegkundigen Emma en Maarten, en vroedvrouw Flora. Zij werken in een ziekenhuis in het oosten van Congo. De hulpverleners bieden de inwoners van het park de broodnodige humanitaire en medische hulp.

Regelmatig kruisen ze het pad van Anthony Caere, piloot bij Nationaal park Virunga. Het is zijn missie om de bedreigde diersoorten te beschermen en het park in kaart te brengen. Dankzij de inspanningen van Philip, Alessa, Emma, Maarten, Flora en Anthony hebben zowel de inwoners als de dieren uitzicht op een betere toekomst.

Van operaties tot vaccinaties
De hulpverleners werken als vrijwilligers in het ziekenhuis van Mutwanga, dat net buiten het park ligt. Elke dag staan er heel uiteenlopende taken op hun programma. Ze helpen de lokale bevolking, staan dokters bij in het OK, bezoeken veldhospitalen en houden vaccinatiecampagnes. Omdat de vrijwilligers zelf actief mee in het werkveld staan, leren ze het park steeds beter kennen.

Uiteraard toont 'Flying Doctors: Virunga' in de uitzendingen ook enkele luchtoperaties: patiënten die in het kleine Mutwanga niet de nodige hulp kunnen krijgen, worden naar andere, grotere ziekenhuizen getransporteerd.

Maak kennis met de vrijwilligers

Anthony Caere en Kevin
'Je leven hangt ervan af, dus je moet er goed voor zorgen. Dat is gelijk een madam, je moet haar soigneren gelijk een vrouwtje. (Anthony tegen Kevin over zijn Cessna vliegtuig)'

Anthony is 35 en komt uit Oostkerke, Damme. Tijdens zijn passage in het eerste seizoen van 'Flying Doctors' vielen zijn passie en toewijding in de smaak bij de Belgische prins Emmanuel de Merode, de directeur van Nationaal park Virunga. De prins bood hem meteen een baan aan, en ondertussen werkt Anthony al 2 twee jaar in Virunga en kent hij de rangers, het park en haar bewoners als geen ander. De automonteur van opleiding heeft van vliegen en alles wat met vliegtuigen te maken heeft zijn passie gemaakt. Het luchtruim is zijn thuis.

Tijdens de reeks krijgt Anthony bezoek van jeugdvriend Kevin, met wie hij vroeger aan auto's sleutelde. Kevin is tegenwoordig automonteur en reist mee naar Congo om onder meer een ULM-vliegtuigje onder handen te nemen, dat wordt gebruikt om stropers op te sporen. Anthony neemt zijn kameraad mee op sleeptouw en toont hem zijn taken in het park.

Assistent-gynaecologe Alessa
De Antwerpse Alessa heeft een multiculturele achtergrond. Ze is geboren in Zwitserland, maar werd opgevoed in België door haar Canadese moeder en Japanse vader. Als assistent-gynaecologe heeft ze de laatste jaren vooral ervaring opgedaan in verloskunde en zwangerschappen met verhoogd risico. Alessa wil graag veel van de wereld zien, en liep al eerder stage in Bolivia en Canada.

Verpleegkundige Maarten
'Ik wist meteen: we gaan niet opstijgen. Ik had de keuze gemaakt, soms moet je gewoon je instinct en je gevoel volgen en zeggen: het stopt hier, we moeten terug naar waar we vandaan komen. (Maarten over een moeilijke beslissing om een patiënt al dan niet te repatriëren met het vliegtuig)'

In 2004 begon Maarten aan zijn opleiding tot verpleegkundige aan de KU Leuven. Toen al droomde hij ervan aan de slag te kunnen gaan binnen een internationale organisatie als Artsen Zonder Grenzen. Uiteindelijk kwam deze droom uit in 2014 en vertrok hij zes maanden naar het conflictgebied in Oost-Congo. Dit jaar schoot hij te hulp tijdens de vluchtelingencrisis in Griekenland, maar hij heeft zijn hart inmiddels verpand aan Afrika.

Vroedvrouw Flora
'Ik ging ervan uit dat we als nieuweling eerst een bevalling konden zien. Ik had dat ook gehoopt, dat ik eerst kon zien hoe zoiets hier gaat, maar dat was niet het geval. Het was direct: boem, ga maar jouw ding doen, Flora, we zien wel. (Flora is nog maar net in het ziekenhuis en moet meteen helpen bij een bevalling)'

Aan buitenlandse ervaring geen gebrek voor de Brusselse vroedvrouw Flora, ze liep immers al stage in Kameroen, Rwanda, Peru en Ecuador. De grootste troef van deze mondige dame is haar uitgebreide talenkennis.

Chirurg Philip
De 30-jarige specialist in opleiding begon in augustus aan zijn laatste jaar van de zesjarige opleiding tot orthopedisch chirurg. Na zijn studies in Antwerpen trok hij naar Duitsland om er verder te studeren. Als orthopedist behandelt hij problemen aan het bewegingsapparaat.

Verpleegkundige Emma
Emma werkt als verpleegkundige op de dienst intensieve zorg in het UZ Gent. Ook zij heeft net als de andere dokters de reismicrobe te pakken en trekt er al enkele jaren geregeld op uit met de rugzak.

'Flying Doctors: Virunga', vanaf 31 augustus elke woensdag om 21.20 uur op Eén.

DOSSIER: Najaar 2016: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraïense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers