Het najaar van En: herkenbare en heerlijke human interest

donderdag 16 augustus 2018

En staat dit najaar ook klaar met een flinke portie reportages en human interest-programma's. Martin Heylen bezoekt 20 jaar later zijn gasten uit het legendarische 'Man Bijt Hond'. Eveneens nieuw is 'Last Days' met Lieve Blancquaert, 'De Veiligheid van ons Land' en 'Kinderziekenhuis 24/7'. Daarnaast nieuwe seizoenen van 'De Klas', 'Reizen Waes', 'Die Huis' en 'Buurman, Wat Doet U Nu?'.'Zelfde Deur, 20 jaar Later' (nieuw!)


Exact 20 jaar geleden liep Martin Heylen voor het eerst bij toeval de meest uiteenlopende huiskamers in Vlaanderen binnen en bracht hij voor 'Man Bijt Hond' wekelijks het verhaal van de mensen achter de gevel. Zo maakte hij een tijdsbeeld, een dwarsdoorsnede van Vlaanderen. In de nieuwe human interestreeks 'Zelfde Deur, 20 jaar Later' gaat Martin twee decennia na zijn succesrubriek terug op zoek naar dezelfde deuren, dezelfde mensen, opnieuw zonder hen te verwittigen en zonder te weten wat hem wacht.

Wat doet het leven met een mens en wat doet een mens met het leven? Geluk maar ook tegenslagen hangen boven ieders hoofd: hoe gaan ze ermee om, hoe halen ze er (veer)kracht uit? Martin, zelf ook 20 jaar wijzer geworden, leerde van zijn bezoeken vooral: niet bang zijn voor je dromen, maar keuzes durven maken. Want 20 jaar is zo voorbij.

'Zelfde Deur, 20 jaar Later', vanaf donderdag 6 september wekelijks om 20.40 uur op Eén. 
'Last Days' (nieuw!)

Na 'Birth Day' en 'Wedding Day' is er nu het laatste deel van het drieluik: 'Last Days'. Fotografe Lieve Blancquaert reist de wereld rond om deze keer de laatste fase van ons leven in beeld te brengen. Hoe we omgaan met ouder worden en de dood verschilt wereldwijd enorm. In veel culturen mag erom gelachen worden, of is het zelfs een reden om te feesten.  

Zo ontdekt Lieve hoe ze 100 jaar kan worden op het Japanse eiland Okinawa, bezoekt ze het grootste seniorendorp in de woestijn van Arizona, en is ze erbij wanneer ze hun doden terug opgraven en aankleden in Sulawesi. Wie naar de dood durft te kijken, komt uit bij het leven. Lieve brengt in Last days een ode aan dat leven.

'Last Days', : vanaf dinsdag 4 september wekelijks om 20.40 uur op Eén.

 
'Reizen Waes: Europa' (nieuw seizoen)


Met gemiddeld 1,8 miljoen kijkers voor het derde seizoen is 'Reizen Waes' intussen een klassieker geworden. Dit najaar keert publiekslieveling Tom Waes terug met een nieuw seizoen, met één belangrijke wijziging: deze keer blijft hij binnen de grenzen van het Europese continent. Tom wil tonen dat je niet naar de andere kant van de wereld hoeft te reizen om je te laten verrassen.

Want dat kan bijvoorbeeld ook in Spanje, waar ze in het dorpje Piornal elk jaar één uitverkoren inwoner bekogelen met maar liefst 20.000 kilo rapen. Of op Isle of Man, een eiland in de Ierse Zee dat twee weken per jaar overspoeld wordt door 45.000 motorliefhebbers voor de gevaarlijkste motorrace ter wereld: de Isle of Man Tourist Trophy. Tom trekt ook naar Azerbeidzjan en Oekraïne, dichtbij maar met een heel andere cultuur. Hij neemt de kijker mee naar unieke plekken en gaat op zoek naar straffe verhalen, dit keer iets dichter bij huis. En dat maakt de reizen dikwijls alleen nog maar verrassender.

'Reizen Waes: Europa', later dit najaar op Eén.

 
'De Klas' (nieuw seizoen)

De start van het nieuwe schooljaar is niet compleet zonder een nieuw seizoen van 'De Klas.' Elke aflevering krijgt een groep zestienjarigen een ongewone les van een onverwachte leraar. Acht bekende gezichten gaan in dit nieuwe seizoen op hun eigen, spontane manier met de leerlingen in dialoog over onderwerpen die er echt toe doen: Karolien Debecker, Dina Tersago, Adil El Arbi, Wim Lybaert, Staf en Mathias Coppens, Jani Kazaltzis, Goedele Liekens en Sven De Leijer delen hun levenslessen met de tieners.

Liggen jongeren wakker van de klimaatopwarming? Welke rol spelen sociale media in hun leven? Hoe belangrijk zijn vrienden en familie? Hoe ervaren zij onze diverse samenleving? En welke invulling geven tieners aan #metoo?  Een blik op de leefwereld van de nieuwe generatie, met verrassende meningen, oprechte emoties en onvoorziene wendingen.

'De Klas', vanaf woensdag 5 september om 20.40 uur op Eén.

 
'Kinderziekenhuis 24/7' (nieuw!)

De nieuwe reeks 'Kinderziekenhuis 24/7' brengt de moedige verhalen van 26 kinderen in het Prinses Elisabeth Kinderziekenhuis in Gent, waar de makers van 'Spoed 24/7' en 'Politie 24/7' zes weken lang hun camera’s opstelden. Sommige patiëntjes verbleven één dag in het kinderziekenhuis, anderen enkele weken.

Door de observerende documentairestijl zijn de verhalen heel intens, maar soms ook grappig of net ontroerend. Er werd, net als bij de vorige reeksen, gefilmd met vaste camera’s, en Kinderziekenhuis 24/7 gaat nog een stap verder: de kinderen en hun ouders kregen zelf ook een camera waarmee ze hun verhaal konden filmen. Zo volgt de reeks hen van intensieve zorgen tot operatiezaal, van revalidatie en herstel tot hun terugkeer naar huis… Een emotionele rollercoaster.

'Kinderziekenhuis 24/7', vanaf maandag 3 september om 20.40 uur op Eén.

 
'De Veiligheid van het Land' (nieuw!)

Dit najaar pakt Eén uit met het razend interessante 'De veiligheid van het Land'. Deze nieuwe reeks geeft een exclusieve blik achter de schermen van het Crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken en volgt van daaruit mee hoe beleidsmakers, overheden en operationele diensten samenwerken om te zorgen dat iedereen in ons land – van inwoner tot bezoeker, van festivalganger tot koning – zich veilig kan voelen.

De veiligheidsinstanties in ons land draaiden tijdens de zomer van 2018 op volle toeren. Een NAVO-top in aanwezigheid van president Trump, de Gentse Feesten, de Rode Duivels die het hele land ondersteboven zetten tijdens het WK, en een paar bloedhete festivalmaanden vragen bijzondere aandacht van iedereen die over de veiligheid van ons land waakt.  

 'De Veiligheid van het Land', later dit najaar op Eén.

 
'Buurman, Wat Doet u Nu?' 

In deze speciale reeks van 'Buurman, Wat Doet u Nu?' gaat Cath Luyten langs bij zes iconen die elk op hun manier mee de muziekgeschiedenis van de Lage Landen kleurden en waarvan Cath zich afvraagt hoe het nu met hen gaat. Ze gaat deze keer zowel in Nederland als Vlaanderen op huisbezoek en dompelt zich twee dagen onder in hun persoonlijk en professioneel leven.

In dit nieuwe seizoen wordt Cath hartelijk ontvangen door Willeke Alberti, Guido Belcanto, Xander de Buisonjé (Volumia!), Erik Van Neygen & Sanne, Gerard Joling en Will Ferdy.  

'Buurman, Wat Doet u Nu?', vanaf maandag 3 september om 21.30 uur op Eén.

 
'Nooit Meer Ten Oorlog'-special

Het is op 11 november 2018 precies honderd jaar geleden dat er een einde kwam aan de Groote Oorlog. Na vier jaar herdenken in Vlaanderen blikt Eén die dag terug op een eeuw lang Wapenstilstand in een live marathonuitzending vanop de Grote Markt in Ieper. Karl Vannieuwkerke praat alles aan elkaar en ontvangt in de studio nationale en internationale gasten die een link hebben met de Eerste Wereldoorlog.

Goedele Wachters is tijdens deze special vliegende reporter van dienst: ze snuift de sfeer in Ieper op en zoekt de hele dag lang naar plaatsen met nieuwswaarde. Arnout Hauben luistert langs de frontlijn naar het (muzikale) oorlogsverhaal van kleine en grote artiesten. Die gesprekken worden afgewisseld met reportages. Zowel informatieve stukken, archiefmateriaal als sfeerstukken zorgen voor een hele dag boeiende televisie en nieuwe inzichten. Eindigen doet Eén met een live-uitzending van de speciale uitvoering van The last Post.

'Nooit Meer Ten Oorlog'-special, zondag 11 november van 10.00 tot 18.00 uur op Eén.

 
'Radio Gaga' (nieuw bij Eén) 

Later dit najaar verzamelt Eén acht straffe afleveringen van 'Radio Gaga' met Joris Hessels en Dominique Van Malder. Terwijl Joris op Canvas te zien is met het nieuwe programma 'De Weekenden', kan iedereen genieten van 'Radio Gaga' op Eén. Met hun zelfgebouwde mobiele radiostudio trekken Dominique en Joris naar enkele locaties in België om er bijzondere lokale radio te maken. Het resultaat is een mooie human interestreeks waarin muziek een belangrijke rol speelt.

'Radio Gaga', later dit najaar op Eén.

 
'Die Huis' (nieuw seizoen)

Op een rustig Zuid-Afrikaans wijndomein ontvangt Eric Goens in een nieuw seizoen van 'Die Huis' opnieuw een aantal verrassende en interessante figuren, met onverwachte verhalen, mooie onthullingen en boeiende gesprekken tot gevolg. Stefaan Degand beleefde de nachtmerrie der nachtmerries toen hij zijn zwangere vrouw Julie en hun ongeboren kind verloor. Met een filosofische adoratie vertelt hij over het verlies van de liefde van zijn leven. Maar hij laat ook zijn ietwat ‘gekke’ kant zien wanneer hij onverwacht Die huis op stelten zet.   
Daarnaast ontvangt Eric onder andere acteur Filip Peeters: wat heeft hij te onthullen in de kinderkamer? Is Piet Huysentruyt in het reine gekomen met zijn onverwerkt verleden? En welke verhalen roepen de familiefilmpjes op bij Zuhal Demir in de televisiekamer van Die Huis'?  
'Die Huis', later dit najaar op Eén.Lees ook:
Dichtbij en herkenbaar: ontdek het najaar van En
Het najaar van En: 'Over Water' enige nieuwkomer in fictie-aanbod
Het najaar van En: humor en entertainment tijdens het weekend
Dagelijkse vaste waarden van En klaar voor het najaar
En blijft informeren dit najaar: verkiezingen en 'Over Eten'

DOSSIER: Najaar 2018: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier
En

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers