'Is Er Een Dokter in de Zaal?' met Philippe Geubels nieuw op En

woensdag 24 april 2019
Foto: Eén - © VRT 2019

Vanaf donderdag 2 mei presenteert Philippe Geubels 'Is er een Dokter in de Zaal?', een nieuwe humoristische panelquiz over gezondheid.In Taboe bewees Philippe al dat hij geen enkel onderwerp uit de weg gaat. Nu zet hij zijn tanden in een van de hot topics van deze tijd: onze gezondheid. Elke dag horen we over de nieuwste superfoods, detox-diten en andere wonder-middeltjes. Tegelijkertijd krijgen we dagelijks tegenstrijdige berichten over wat nu gezond is en wat niet. Zitten is het nieuwe roken, rood vlees is het nieuwe asbest, en verzadigd vet is het nieuwe plutonium. In Is er een dokter in de zaal? gaat Philippe samen met vier bekende panelgasten en een deskundige huisarts op zoek naar antwoorden. (Disclaimer: dit programma is geen vervanging voor een doktersbezoek. Indien u klachten heeft over uw gezondheid, raadpleeg dan steeds uw huisarts. Philippe Geubels is geen echte dokter.)

Veel mensen weten: Philippe Geubels is een vat vol droge humor. Maar weinig mensen weten: Philippe Geubels is een wandelende medische encyclopedie, mede dankzij zijn hypochondrie. Sommige mensen zijn wild van film, Philippes passie is gezondheid. Sommige mensen kennen het script van The godfather van buiten, Philippe kent de volledige bijsluiter van paracetamol van buiten. Het maakt van hem de ideale presentator voor dit programma.

De dokter in de zaal
Omdat het wel degelijk de bedoeling is dat er correcte informatie wordt meegegeven, is er ook effectief een gediplomeerde arts in de zaal. Dit is dokter Sofie Lemmens (°1984). Zij heeft een praktijk in Hove en waakt erover dat er geen fabeltjes worden verteld. Sofie studeerde in 2012 af als huisarts en combineert haar huisartsenpraktijk met een functie als zaalarts op de afdeling Psychogeriatrie (bejaarden met psychiatrische problemen) in Mortsel. Ook thuis is er geen ontsnappen aan de medische wereld: dokter Sofie is getrouwd met een cardioloog. Samen hebben ze drie jonge kinderen.

De panels
Elke week nodigt Philippe vier bekende gasten uit om te kijken wat zij weten over gezondheid. Onder andere Erik Van Looy, Jan Jaap Van Der Wal, Maaike Cafmeyer, Tom Waes, Danira Boukhriss, Alex Agnew, Jens Dendoncker en vele anderen spreiden hun medische kennis - of het gebrek daaraan - tentoon.

De rondes
Zeg eens A. Of B. Of C.: Opwarmen doet Philippe telkens met een meerkeuze-ronde. De panels krijgen enkele medische vragen met telkens drie antwoordmogelijkheden.
Uit studies is gebleken: De helft van alle krantenartikels begint tegenwoordig met de zin ‘Uit studies is gebleken…’ Dat wordt vaak gevolgd door een erg matig onderbouwd onderzoek van een universiteit waar nog nooit iemand van gehoord heeft. Het zorgt voor veel verwarring bij mensen, omdat ze bijna dagelijks tegengestelde conclusies krijgen voorgeschoteld. In deze ronde bekijken we enkele van de meest onwaarschijnlijke studies die er de afgelopen jaren zijn uitgevoerd.

Is er een uitvinder in de zaal?: De medische wereld staat niet stil. Wekelijks komen er innovaties op de markt die onze gezondheid verbeteren. In deze ronde nodigt Philippe een uitvinder uit om toelichting te geven bij een medische nieuwigheid.

Vroeger was alles beter: Elke volwassene kan bevestigen: vroeger was alles beter. Behalve misschien onze kennis over gezondheid. In deze ronde duiken we onder in de geschiedenis van de medische wetenschap. Oude toestellen die er vaak uitzien als moderne marteltuigen worden voorgeschoteld aan het panel, zij moeten er zien achter te komen waarvoor ze gebruikt werden.

De laatste ronde: Het programma eindigt telkens met De laatste ronde. Hierin gooit Philippe het panel enkele 'waar/niet waar' stellingen voor de voeten.

In de eerste aflevering op 2 mei bestaat het panel uit Erik Van Looy, Seppe Toremans, Maaike Cafmeyer en Jens Dendoncker.

'Is er een Dokter in de Zaal?', vanaf 2 mei elke donderdag om 21.30 uur op Eén.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers