Klacht Kirsten Janssens tegen 'De Ideale Wereld' ongegrond

zondag 19 oktober 2014

De Raad voor de Journalistiek oordeelt de klacht van Kirsten Janssens, bekend uit 'The Sky is the Limit', tegen het VIER-programma 'De Ideale Wereld' onontvankelijk, 'omdat dit programma geen journalistiek programma is'.

Dat liet Pieter Knapen, secretaris-generaal van de Raad van Journalistiek aan persagentschap Belga weten. Janssens diende bij de Raad voor de Journalistiek een klacht in tegen het productiehuis Woestijnvis. Dat kwam door een telefoongrap die de makers met haar uithaalden tijdens het programma.


Telefoongrap
De vriendin van Jan Kriekels postte op haar Facebookprofiel dat ze de Amerikaanse president Barack Obama had gecontacteerd om iets te doen tegen de onthoofdingen door de terreurbeweging IS. Woestijnvismedewerkers telefoneerden en e-mailden Janssens daarop. Ze deden zich voor als medewerkers van de Amerikaanse ambassade.

Geen journalistiek programma
De Raad voor de Journalistiek, die ethische kwesties controleert, vindt de klacht onontvankelijk, 'omdat 'De Ideale Wereld' geen journalistiek programma is'. Vreemd genoeg won het programma op de Nacht van de Vlaamse Televisie Sterren, begin dit jaar nog de prijs voor Beste Informatieprogramma.

''De Ideale Wereld' is enerzijds een informatief programma, maar heeft anderzijds een satirisch karakter, en het wordt in tegenstelling tot 'Het Journaal' van VRT of 'VTM NIEUWS' niet door uitsluitend beroepsjournalisten gemaakt', argumenteert VIER-woordvoerder Kristof Demasure in Het Nieuwsblad.

'Het is nooit de bedoeling van onze programmamakers om mensen bewust te kwetsen of te beledigen. Zodra we merkten dat Kirsten Janssens zich niet goed voelde met wat er was uitgezonden, hebben we beslist om het filmpje te verwijderen', besluit de VIER-woordvoerder.

Bron: nieuwsblad.be


Lees ook:
Vriendin Jan Kriekels klaagt Woestijnvis aan

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers