Klara, Radio 1 en Canvas vergeten Hugo Claus niet

zaterdag 10 maart 2018

Op 19 maart zal het tien jaar geleden zijn dat Hugo Claus overleed. Klara, Radio 1 en Canvas staan elk op hun manier stil bij Claus werk en zijn leven.

 


 

Klara : De sporen van Claus
vanaf zondag 11 maart op Klara om 18 uur en te beluisteren via klara.be, de Klara-app of via podcast.

Hugo Claus was de keizer van de Vlaamse literatuur. Maar hij was ook schilder, regisseur, bon vivant en enfant terrible. Niet voor een gat te vangen dus. Klara brengt met een driedelige radioreeks hulde aan de grootste schrijver van Vlaanderen. De eerste aflevering gaat over Claus' verhouding met het andere gelsacht. Hugo Claus hield van vrouwen. Niemand kon mooier over hun lichaam en geest schrijven. Vrouwen om te beminnen, vrouwen om mee te vrijen. Elly Overzier in Rome, Sylvia Kristel in Parijs, Veerle De Wit in Antwerpen. Maar hij kon ook vrouwen haten. De kleine Hugo werd groot in een nonnenpensionaat. ‘De ijzeren bruiden van Christus’ noemde hij de nonnen later. Met zijn eigen moeder had Claus een bijzondere relatie.

Radio 1: De schoonste van Claus.
Sinds begin maart is Radio 1 samen met de luisteraars op zoek naar de mooiste zin die Hugo Claus bedacht. Op vrijdag 16 maart maken ze de shortlist met tien kanshebbers bekend in 'Culture Club', voor de gelegenheid live uitgezonden vanuit het Letterenhuis in Leuven. Daarna start de stemming en op vrijdag 23 maart weten we welke De schoonste van Claus is.

Hugo Claus. Dichter, minnaar, rebel.
Zondag 18 maart om 21.05 uur portret van Hugo Claus uit 2013; Geen literaire analyses maar het verhaal van een man die gulzig leefde. In alles. In zijn schrijven, in zijn schilderen, in zijn eten, in zijn drinken, in zijn vrouwen, in zijn leven. Claus is een multitalent. Schrijven alleen volstaat niet. Er moet ook geregisseerd worden, theater en film. En geschilderd. Veel geschilderd. Claus zelf is er niet meer. Alzheimer ontnam hem zijn woorden. Zijn vrouw, broer, zonen, collega's en vrienden zijn er nog wel. Zij verwoorden wie Claus voor hen was en is. Want dood is hij niet. Vergeten nog veel minder.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers