'Kroonprinsen' seizoen lang in het spoor van vier jonge veldrijders

zondag 8 januari 2017

Vanaf maandag 9 januari brengt Eén met de nieuwe reeks 'Kroonprinsen' een unieke inkijk in de toekomst van het veldrijden. Een stel blozende twintigers maakt er tegenwoordig de dienst uit.

Na het definitieve afscheid van de 40-jarige Sven Nys, begin 2016, ligt de strijd om zijn vacante troon helemaal open.


'Kroonprinsen' zet zich een seizoen lang in het grillige spoor van vier jonge veldrijders: Wout van Aert (22), Mathieu van der Poel (21), Laurens Sweeck (23) en Eli Iserbyt (19). Zij kleuren in het weekend menige veldrit, maar worstelen ook met volwassen worden, de torenhoge verwachtingen en hun onversneden drang naar roem. De reeks biedt de kijker een ongeëvenaarde blik in de meest Vlaamse aller wintersporten, op een moment dat de sport volop in de actualiteit staat: tussen het BK en het WK veldrijden.

Wout van Aert (22) werd op 31 januari 2016 na een bloedstollende inhaalrace wereldkampioen bij de profs. Het was het orgelpunt van een opmerkelijk seizoen waarin de uit Herentals afkomstige renner met alle denkbare trofeeën aan de haal ging. Dit seizoen is zijn meesterschap minder verpletterend. Dat komt omdat zijn eeuwige rivaal, de in België geboren Nederlander Mathieu van der Poel, dit jaar wel veel tegenstand biedt. Van der Poel (21) is een natuurtalent. De zoon van ex-wielrenner Adrie van der Poel werd in 2015 de jongste wereldkampioen veldrijden ooit. Een operatie aan beide knieën midden juli leek zijn seizoen op de helling te zetten, maar bij zijn wederoptreden begin oktober in Gieten zette van der Poel de race meteen naar zijn hand. Sindsdien leeft de rivaliteit tussen deze twee troonpretendenten weer helemaal op.

In de schaduw van de twee grote twee raken ook de carrières van Laurens Sweeck (23) en Eli Iserbyt (19) in een stroomversnelling. Laurens was in de jeugdcategorieën vaak sneller dan Wout, maar nu zijn de rollen omgekeerd en daar wil Laurens dringend verandering in brengen. Met de steun van zijn twee crossende broers probeert hij stukje bij beetje iets van zijn achterstand af te knabbelen. En Eli Iserbyt is volgens velen 'the next big thing'. Op zijn achttiende werd de West-Vlaming wereldkampioen bij de beloften en nu droomt hij luidop van een mooie carrière bij de profs. Af en toe rijdt hij tegen grote jongens om te kijken hoe groot of smal de kloof is.

Het veldrijden van binnenuit
'Kroonprinsen' laat de kijker het veldrijden van binnenuit beleven. Wie gaat het best om met de wekelijks terugkerende chaos en stress die zo inherent zijn aan de sport? Evengoed laat het programma zien hoe jonge renners worstelen met volwassen worden, de torenhoge verwachtingen en hun onstuitbare drang naar roem. En hoe gaan hun families om met die wisselende gemoedsgesteldheden?

Luc Kempen, programmamaker bij de Chinezen: 'Na 'Jonge Benen' in 2015 en 2016 was een onderdompeling in de wereld van het veldrijden een volgende logische stap. Elk weekend tussen oktober en februari is de cross voor honderdduizenden kijkers het ultieme verzetje. Het is een fenomeen op zich. Na het afscheid van Sven Nys vangt bovendien een nieuw tijdperk aan. Een tijdperk waarin opgeschoten jongens van nauwelijks twintig jaar het voor het zeggen hebben. Jongens die even snel over het scherm van hun smartphone navigeren als door zandstroken of zompige weiden fietsen. Trendy atleten die in moderne campers de laatste twijfels van zich afschudden alvorens de confrontatie met de fans en de concurrenten aan te gaan. Het was hoog tijd om gedurende enkele maanden die wereld in te duiken om zo het portret van een nieuwe en andere generatie te schetsen.'

De vier kroonprinsen

Wout van Aert (°15-9-1994)
- belangrijkste overwinningen: wereldkampioen beloften in 2014; wereldkampioen profs in 2016
- Belgisch kampioen bij de profs in 2016
- overtrof zichzelf vorig seizoen door bijna alles te winnen wat er winnen valt
- woont samen met vriendin Sarah in Herentals

Mathieu van der Poel (°19-1-1995)
- Nederlander, maar geboren en getogen in Kapellen
- belangrijkste overwinningen: wereldkampioen juniores 2012 en 2013; wereldkampioen profs in 2015; wereldkampioen op de weg juniores 2013
- zag een groot deel van vorig seizoen de mist ingaan door een knieoperatie
- woont samen met zijn broer David in het ouderlijk huis in Kapellen
- ultieme ambitie dit seizoen: wereldtitel heroveren

Laurens Sweeck (°17-12-1993)
- belangrijkste overwinningen: Belgisch kampioen bij de beloften in 2013 en 2015; zilveren medaille BK profs in 2016
- tweelingbroer van Diether en jongere broer van Hendrik, allebei ook veldrijders
- woont samen met vriendin Annouck in Booischot
- droomt ervan de evenknie te worden van Wout en Mathieu. Moest in de jeugdcategorieën niet onderdoen voor de twee

Eli Iserbyt (°22-10-1997)
- belangrijkste overwinningen: wereldkampioen beloften in 2016; Belgisch kampioen junioren in 2014 en 2015
- student rechten aan de KULAK in Kortrijk
- woont nog in ouderlijk huis in Bavikhove. Is een jaar samen met de Nederlandse renster Puck Moonen
- wil dit seizoen zijn wereldtitel bij de beloften verlengen en in enkele wedstrijden bij de profs testen hoe groot de kloof nog is met de allerbesten in zijn sport

'Kroonprinsen', vanaf 9 januari vier weken lang elke maandag om 21.30 uur op Eén.


Lees ook:
'Kroonprinsen' volgt jonge veldrijders op Eén
Veldrijder Mathieu van der Poel vanaf januari in 'Kroonprinsen' op Eén

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers