'Labels': VRT NWS-reporter Yassine Atari maakt nieuwe online docureeks

woensdag 13 november 2019

In de nieuwe online docureeks 'Labels' gaat VRT NWS-reporter Yassine Atari (23) op zoek naar jongeren die een 'label' opgekleefd krijgen.

Yassine praat met hen over de vooroordelen, clichés en etiketten. Sommigen worden bijna nooit gehoord,  anderen vertellen Yassine dan weer wat hen echt bezighoudt, boos of gelukkig maakt.


Aflevering 1: Body Love
Je laten zien zoals je er écht uitziet. Zonder photoshop en vaak zonder make-up. En dat tonen aan iedereen die het wil zien op social media. Body positivity heet het fenomeen. Big in America maar ook in België. Yassine gaat langs bij influencer Elodie Gabias (22) De excentrieke Knokse heeft 73.000 volgers op Instagram. Elodie haar posts balanceren tussen camp en kitsch. Posts met dubbele kinnen, vetrollen en zogenaamd onvrouwelijke houdingen wisselen elkaar in hoog tempo af. Ze wil met haar posts komaf maken met het ideaalbeeld van de slanke, gracieuze vrouw dat veel meisjes nog steeds wordt opgedrongen. Ook Jitske Van de Veire (25) laat haar putten, bulten en striemen in real life zien. Dagelijks post ze rauwe foto’s van haar lijf zoals het is. Ze doet dat hoofdzakelijk in haar weinig glamoureuze badkamer of in de living van haar klein appartement. Het plus-sizemodel Romy Schlimbach (24) neemt Yassine mee naar een body positivity catwalk op de Antwerpse Meir. Voor het eerst in haar leven heeft ze vrede met haar lichaam. Romy werd jarenlang gepest omwille van haar ronde vormen. Daar leert ze om haar lichaam te aanvaarden zoals het is. Ze sluit zich aan bij de body positivity beweging en wordt ontdekt als plus size model. Alle drie tonen ze zonder gêne hun imperfect lijf.

Aflevering 2: Jong rechts in de Westhoek
Bij de verkiezingen van 26 mei won het Vlaams Belang fors in de Westhoek. In steden zoals Houthulst en Staden is het Vlaams Belang de grootste partij. En in Diksmuide steeg de partij naar 20,8%. Yassine zakt voor het eerst in zijn leven af naar de Westhoek en ontmoet er jongeren die voor het eerst voor Vlaams Belang hebben gestemd. Arnaud (26) uit Diksmuide is vrachtwagenchauffeur. Hij loopt niet hoog op met de klimaatspijbelaars en is uitgesproken conservatief. Hij houdt hartstochtelijk van de Westhoek en van zijn tradities. Zoals de traditionele Vlaamse trouwfeesten waar hij vaak als DJ optreedt.

Voor Lynyrd (21) uit Staden is het Vlaams Belang de partij de enige die opkomt voor de kleine man. Lynyrd werk als bekister in de bouw en vreest dat hij het zware werk niet aankan tot hij op z’n 67ste met pensioen kan. Hij vindt het ook belangrijk om een huis te kunnen kopen en de afschaffing van de woonbonus maakt hem ongerust.  De moeder van Lynyrd stemt PVDA en gruwt van de Vlaams Belang-standpunten over migratie en strengere justitie. Samen praten ze over hun partijkeuze. Yassine luistert naar hun ongerustheid over de toekomst, hun angst voor de migratieproblematiek en hun diepgewortelde fierheid op hun ‘Westhoekidentiteit’.

Aflevering 3: Groene doeners
Klimaat en milieu zijn thema’s die bij jongeren hoog op de agenda staan. De klimaatspijbelaars vragen politieke actie. Andere jongeren kiezen er voor om radicaal anders te gaan leven en zo het verschil te maken.  Voor Tijl (26) en Emilia (24) is het devies: het klimaat redden begint bij jezelf. Het jonge koppel woont in een zelf gebouwd tiny house in een bos aan de rand van Leuven. Het huis van nog geen 10 vierkante meter heeft ingenieur Tijl zelf gebouwd.  Hun ecologische voetafdruk houden ze radicaal klein. Plastic is in hun huis niet te vinden, ze eten uitsluitend bio en verafschuwen alles wat niet duurzaam is. Tijl verslindt boeken over de slechte staat van onze planeet en hoe we het tij kunnen doen keren. Dat is nog niet voor onmiddellijk. Daar zijn ze zich zeer bewust van. Zo bewust dat het jonge koppel het vandaag onverantwoord vindt om kinderen op de wereld te zetten.  Siel (21) woont in een klein appartement in Gent. Haar grote voorbeeld is Greta Thunberg. Ze leeft zo zuinig mogelijk. Ze mijdt verpakkingen, maakt haar eigen tandpasta en shampoo en houdt in haar eentje haar buurt proper door wekelijks zwerfafval op te ruimen.

Aflevering 4: Mocro’s in Hollywood
Na 'Black' en 'Patser' verhuizen Adil El Arbi (31) en Bilall Fallah (33) naar Hollywood. Ze regisseren er 'Bad Boys for Life' met Will Smith in de hoofdrol. Adil en Bilall nodigden Yassine exclusief uit op en naast de set in Miami. Ze werken er zich er uit de naad om alle scènes op tijd in te blikken. Van glamour is geen sprake. Tussen de opnames door zijn Adil en Bilall opvallend openhartig. Over hun geloof en hun ambities. En over Marokkaan zijn, hier en in de grote Hollywoodmachine.

In 'Triptherapie' gaat Yassine op bezoek bij jongeren die spirituele drugs gebruiken als therapeutisch middel. In 'Sofaslapers' loopt Yassine in het spoor van de nieuwe daklozen. Jongeren die niet meer op straat slapen maar van sofa naar sofa verhuizen om elke nacht een dak boven hun hoofd te hebben. Uitgebreidere persteksten volgen nog.

Samen met nws.nws.nws op Instagram en Klaar via VRTnws.be, het VIAA en Smartschool wil Labels jongeren nog beter bedienen met content op maat.

'Labels', vanaf woensdag 13 november wekelijks op het YouTube-kanaal van VRT NWS.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 3 logo

Het leven van Jelmer (21) wordt geportretteerd. Hij raakte onder invloed van xtc oververhit op het Amsterdam Dance Event. Samen met familie en vrienden blikken we terug op zijn bijzondere leven.

'Van de Wereld', om 21.20 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers