Maak je klaar om te bingen: comeback van 'Sex and the City' bij Play van Telenet

woensdag 16 oktober 2019
Foto: © oona/Telenet 2019

Het is intussen al 21 jaar geleden dat Carrie Bradshaw zich met onvergetelijke quotes, cosmopolitan cocktails, Mr. Big en Manolo Blahnik stiletto's vastspijkerde in ons gemeenschappelijk geheugen.

De serie werd geprezen omwille van haar tot op dat moment ongeëvenaarde eerlijkheid over de ervaringen van vrouwen boven de 30, en gaf inzicht in seks, vriendschap, dating en carrière in the big city. Elke vrouw (en menig mannelijke fan) die opgegroeid is met SatC weet van zichzelf of ze een Carrie, Samantha, Charlotte of Miranda is.

Vanaf 21 oktober kan nu ook nieuwe generatie leren waarom je nooit iemand dumpt met een post-it: alle zes seizoenen van 'Sex and the City' zijn vanaf dan beschikbaar op Play (en dus ook Play More) van Telenet.

Zonder Carrie geen Daenerys
Vandaag is het haast ondenkbaar, maar in 1998 was van een kwalitatieve dramaserie over het seksleven van vier thirty-something vriendinnen revolutionair. Met een focus op New York, designer schoenen en vriendschappen voor het leven zou het geen verrassing mogen zijn dat SatC een hit werd, maar de serie blijft bij omdat ze méér was dan een luchtige rom-com of lichtvoetig escapisme.

Fantastische vertolkingen van Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon, Kim Catrall en Kristin Davis, sterke scenarios gebaseerd op de columns van Candace Bushnell en de ongeëvenaarde high-low outfits van styliste Patricia Field: een recept voor een cocktail die nog beter smaakt dan een cosmo. 'Sex and the City' bleek, naast 'The Sopranos', één van de grootmakers voor HBO als producent van edgy, kwalitatieve big budget series. Zonder SatC geen 'Westworld' of 'Game of Thrones', en al zeker geen 'Girls'. Het TV-landschap en de populaire cultuur van vandaag zouden er volledig anders uitzien zonder de erfenis van Carrie en co.

Die taboe doorbrekende stijl heeft de serie een plek gegeven in het hart van een hele generatie. Elspeth Jenkins, styliste, freelance moderedactrice voor Marie Claire en fan van het eerste uur ziet het zo: ''Sex and the City' is voor mij nooit zomaar een show over seks, mannen en designer schoenen geweest. SATC is voor mij de vriendinnengroep die instemde dat je geen kinderen en een huis op je 25ste moet hebben om gelukkig te zijn. Ik leef zelf volgens het mantra dat ik mij voor geen enkele levenskeuze moet verontschuldigen. Ik heb geen rijbewijs, kind, en ik hou niet van quinoa. SATC en de 4 hoofdpersonages lieten mij 20 jaar geleden dromen van een glamoureus leven waarin je als vrouw kan zijn wie je wil zijn. En dat je vriendinnen er zijn wanneer het goed gaat, maar ook wanneer het misloopt natuurlijk.'

'Sex and the City': nog steeds relevant
'Sex and the City' mag dan intussen wel al twintig jaar oud zijn, de serie blijft inspireren, getuige de honderdduizenden volgers van Instagram accounts als @everyoutfitonsatc en @satclines. Om even te contextualiseren: Instagram werd pas een onmisbaar deel van onze smartphone app library in 2010 – zes jaar nadat 'Sex and the City' tot een einde kwam. Waarom blijft de serie tot de verbeelding spreken, ook bij nieuwe kijkers?  Yentl Keuppens (27, bekend van Pink Ambition) ziet het zo: 'Carrie is een beetje een mama waar je naar opkijkt, je bff waar je mee wil optrekken, een power lady die je zelfvertrouwen een boost geeft met haar quotes. En die vriendschappen: die zijn helemaal goals!'

Klaar voor een nachtje bingen met je vriendinnen? Warm je maar al op voor een terugkeer naar New York, mode van begin jaren 2000 en Carrie's 'I couldn’t help but wonder...' columns.

'Sex and the City' is vanaf 21 oktober volledig beschikbaar in Play (en Play More) van Telenet.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers