Maandag nieuw op Eén: 'Beroepen zonder Grenzen'

zondag 11 november 2012

Vanaf maandag 12 november volgt Eén elke week vier collega's naar een andere uithoek van de wereld. Ze draaien een week mee met hun stielgenoten ter plaatse en ondervinden aan den lijve hoe de werkomstandigheden er verschillen van de werkomstandigheden hier.

Of het nu gaat om garagisten in een Afrikaanse bushgarage, vroedvrouwen in een Ecuadoriaanse kraamkliniek of boeren op een fazenda in Brazilië, de confrontatie met hun collega’s elders in de wereld werpt een ander licht op de dagtaak van de Vlaamse deelnemers.


In 'Beroepen zonder Grenzen' trekken tien weken lang telkens vier collega’s samen naar een andere uithoek van de wereld. Hun missie? Een week lang hun vaste job uitoefenen in een compleet andere context. Het team wordt uit zijn veilige thuissituatie weggehaald en ondergebracht in een lokale gemeenschap, ver van huis. Daar werkt en leeft het intensief samen met collega-professionals ter plaatse.

Ze worden er ondergedompeld in een andere cultuur en een andere sociaal- maatschappelijke situatie en dat heeft vaak verreikende gevolgen voor de manier waarop ze hun job ter plekke kunnen uitvoeren. Maar de ontmoeting en wisselwerking met collega’s elders in de wereld is bovenal ook een verrijkende ervaring.

Zo gaan enkele garagisten van bij ons in 'Beroepen zonder Grenzen' aan de slag in een Afrikaanse bushgarage, trekt een team van vroedvrouwen naar een Ecuadoriaanse kraamkliniek en leren vissers uit Zeebrugge vissen met prauwen in Togo. Sociale hulpverleners helpen drugsverslaafden ontwennen in Thailand, boeren laten hun koeien een week achter om eropuit te trekken met enkele cowboys in Brazilië en de collega’s van een Vlaams viersterrenhotel draaien een week mee in een typisch Afrikaans hotel in Burkina Faso.

Bejaardenhelpers steken hun licht op in een Moldavisch rusthuis, leerkrachten geven les in een schooltje in Nepal en treinpersoneel maakt van heel dichtbij kennis met de Albanese tegenhanger van de NMBS. In India zijn vier paardenverzorgers ten slotte de bevoorrechte getuigen van de manier waarop de Marwaripaarden met veel zorg gefokt en verzorgd worden.

In 'Beroepen zonder Grenzen' zetten telkens vier collega’s een stap in het onbekende. Ze maken kennis met collega’s ter plaatse en ondervinden een week lang in welke omstandigheden die elke dag werken. Het is een beklijvende ervaring die hen voor de rest van hun leven anders naar hun eigen job zal doen kijken.

Het resultaat is een authentieke reeks over de werkomstandigheden van duizenden mensen ter wereld. 'Beroepen zonder Grenzen' is een confronterend en waarachtig programma, dat de stiel van de Vlaamse deelnemers in perspectief plaatst.

Aflevering 1 - Burkina Faso
Drie Brugse automecaniciens en hun baas trekken naar het hart van Afrika. Ze gaan werken in een van de typisch Afrikaanse bushgarages in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso. Hun eerste kennismaking met de Afrikaanse manier van leven drukt hen meteen met de neus op de feiten. De taxi die hen naar de bushgarage zal brengen, lijkt in de ogen van de Belgische mecaniciens rijp voor de sloop, maar is voor hun Burkinese collega’s perfect rijwaardig. Ze kunnen nauwelijks geloven dat het vehikel hen heelhuids ter plaatse zal krijgen.

De jolige toon van de Bruggenaars slaat snel om eens ze bij hun gastgezin aankomen. De armoede van de gastvrije familie zet hen in één klap met beide voeten op de grond. De overweldigende vriendelijkheid van het gezin staat in scherp contrast met hun schamele bezittingen. 'Onze kinderen hebben alles, en zij, zij hebben niets', ontvalt een van de mecaniciens. Maar de grootste verrassing moet nog komen; de garage zelf is een onoverzichtelijke verzameling van onderdelen. De mecaniciens zijn verbaasd over de creativiteit en het vakmanschap van hun Afrikaanse collega’s. Maar in Burkina geldt dan ook maar één devies: 'On doit le faire comme ça, on n’a pas le choix.'

'Beroepen zonder Grenzen', vanaf maandag 12 november om 20.40 uur op Eén.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers