Maurice Engelen, Do en Kris Wauters in 'X Factor'-jury

vrijdag 18 april 2008

Deze lente en zomer doet de 'X Factor'-karavaan de Vlaamse provincies aan voor de audities. Werkelijk alle muzikale Vlamingen die de ambitie hebben om van hun passie hun beroep te maken en net zoals de eerste X Factor-winnaar Udo een succesvolle carrière uit te bouwen, kunnen hun kans wagen.

T


ijdens hun auditie worden zij beoordeeld door Maurice Engelen, Do en Kris Wauters. Deze krakken hebben naast hun passie voor muziek perfectionisme als gemene deler. In een latere fase van de talentenjacht worden de juryleden coaches, krijgen zij elk een categorie toegewezen en moeten zij de beste stemmen van hun groep kiezen én klaarstomen voor de grote liveshows.

Maurice Engelen en Do zijn nieuwkomers in onze talentenjachten, daarom stellen wij ze eerst voor.

Maurice Engelen in 'X Factor' (vtm)MAURICE ENGELEN kent alle facetten van de muziekbusiness. Hij start zijn muzikale loopbaan op jonge leeftijd als manager van verschillende groepen en richt als prille twintiger Antler-Subway Records op. Dit label staat aan de wieg van de rage 'new beat' en groeit uit tot de grootste hitleverancier van de jaren '90. Terwijl Maurice het platenlabel leidt, bouwt hij ook een internationale carrière uit als artiest. Met Pragha Khan en Lords Of Acid maakt hij brokken tot in Japan en Amerika. In 1994 wordt ook Hollywood zich bewust van Maurice's talent en zijn muziek belandt op heel wat soundtracks, waaronder kaskrakers als 'Basic Instinct', 'Austin Powers' en 'What Women Want'. Begin 1996 gaat Maurice samen met zijn team heel wat remixen doen voor internationale artiesten. Ondertussen bouwt hij met Praga Khan een stevige fanbasis op in eigen land. Praga Khan is in 2000 de eerste Belgische groep ooit die het hoofdpodium van Rock Werchter mag headlinen. Drie jaar later schrijft Maurice in opdracht van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen de muziek voor de eigenzinnige voorstelling 'Not Strictly Rubens' en in het najaar van 2004 is hij met de theatertour 'The Next Dimension' aan een nieuw hoofdstuk toe. Met Praga Khan maakt hij het album 'Soundscraper' en speelt hij in de zomer 2006 op tal van festivals. In 2007 schrijft Maurice Engelen de muziek voor Nic Balthazar's succesfilm 'Ben X'. En later volgt nog de grensverleggende theatertour 'Frame by Frame' waar kunst en technologie naadloos in elkaar overvloeien.

Do in 'X Factor' (vtm)De meeste artiesten breken eerst door in eigen land voordat ze het überhaupt in het buitenland proberen. En dan nog is wereldfaam maar voor weinigen weggelegd. DO (26) vormt de uitzondering op die regel. Haar eerste grote hit 'Heaven' –een danceversie van de wereldberoemde jaren '80 hit van Bryan Adams– was een enorme Top 10 hit in Spanje, Duitsland en België, stond in de Amerikaanse Top 3 en behaalde de nummer 1 in Engeland, Australië, Nieuw Zeeland en Canada voordat het in de unplugged-versie een groot succes werd in haar thuisland Nederland. Met dezelfde unplugged-versie schoot Do zelfs door naar de nummer 1 positie in de Amerikaanse hitlijsten, met als gevolg dat de nuchtere Brabantse in gigantische stadions voor tienduizenden mensen stond te zingen naast beroemdheden als Puff Daddy en Destiny's Child. Bryan Adams was zo onder de indruk van Do dat hij haar vroeg om tijdens een van zijn Europese shows 'Heaven' te zingen.

Do ontving in 2003 een World Music Award voor Best Dutch Artist, scoorde een nummer 1 hit met 'Voorbij', het duet met Marco Borsato, was genomineerd voor een Edison, en werd tijdens de TMF awards 2004 uitverkozen tot Beste Vrouwelijke Artiest Nationaal. Bovendien werd 'Heaven' in Los Angeles onderscheiden met een 2004 BMI – Pop Award. In 2005 volgt de nominatie 'World Music Awards' in Cannes. Do is ook ambassadrice voor Hunkemoller/Bodique.

Kris Wauters in 'X Factor' (vtm)KRIS WAUTERS is een vaste waarde in de zoektochten van vtm naar muzikaal talent. Samen met zijn broer Koen presenteert hij Idool en bij de eerste editie van X Factor was hij al jurylid en lag hij als coach mee aan de basis van de overwinning van Udo. Kris Wauters is al bijna 25 jaar aan de slag in de muziekwereld als muzikant, songwriter, producer en zanger.Het begon allemaal in 1984, toen hij samen met zijn broer Koen en Bob Savenberg de groep Clouseau vormde voor een eenmalig aperitiefconcert in Sint-Genesius-Rode. De groep besloot door te gaan na dat optreden en drie jaar later namen ze hun eerste single op, 'Brandweer'. In 1989 volgde de grote doorbraak met 'Anne'. Clouseau brak alle verkooprecords in Vlaanderen en er ontstond een heuse Clouseaumania. Na een Engelstalige uitstap begin jaren '90 keerde Clouseau terug naar het Nederlands om vanaf dan veel waardering te krijgen voor hun muziek. Sinds 1996 bestaat Clouseau enkel nog uit Koen en Kris. Als songwriter en producer profileerde Kris zich steeds meer als het muzikale brein van de groep. 20 jaar na hun eerste single is Clouseau groter dan ooit in Vlaanderen: ze hebben meer dan 2 miljoen CD's verkocht en speelden inmiddels 88 keer in een uitverkocht Sportpaleis. Zelfs op wereldvlak vind je nauwelijks straffere prestaties. Het geheim van hun succes: op een eerlijke manier kwalitatieve Nederlandstalige pop brengen, die niemand onberoerd laat. Eerlijkheid en kwaliteit, daar zal Kris zeker ook op letten tijdens X Factor.

GRIJP JE KANS OM DEEL TE NEMEN AAN DE AUDITIES
De afgelopen weken hebben we de kandidaturen verwerkt van de muzikale Vlamingen die de ambitie hebben om op het podium te schitteren en een carrière uit te bouwen als artiest. Opvallend hierbij was dat er vooral is ingeschreven voor de categorieën solozang van 16 tot 24 jaar en solozang van 25 jaar & ouder.

Maar "X Factor" biedt ook een podium aan zanggroepen. De leden van de band moeten minstens 16 jaar zijn en het leuke is dat er geen maximumleeftijd is. Bovendien zijn alle genres toegelaten, van pop en rock over r&b en jazz tot country en folk. 

Maak jij deel uit van een girls- of boysband? Zing jij samen met de andere leden van je a capella-groep de pannen van het dak? En kriebelt het om het repetitiekot of de parochiezaal te verlaten en jullie repertoire aan een groot publiek te tonen? 

Zet dan samen met je band vandaag nog de stap naar "X Factor" en schrijf je in voor de audities:

  • via een inschrijvingsformulier op vtm.be
  • mailen naar xfactor@vtm.be
  • of schrijven naar X Factor – Postbus 100 – 1800 Vilvoorde

PS: Je kan je ook nog altijd inschrijven voor de audities voor de categorie '16- tot 24 jaar' en '25+'.

DOSSIER: X Factor 2008 (vtm)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Musical Awards Gala 2024' (AVROTROS)

Naast de feestelijke uitreiking van de awards, krijgen we ook een voorproefje van musicals die nu en komend seizoen in de Nederlandse theaters te zien zijn. Niet alleen de bekende musicals, maar ook nieuwe musicals passeren de revue. Van het betoverende 'Frozen de musical' tot het epische drama '40-45, de musical'.

'Musical Awards Gala 2024', om 20.35 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Dossiers