Mediaminister Ingrid Lieten is voor nieuwsanker met hoofddoek

zaterdag 9 juni 2012

Minister van media Ingrid Lieten (sp.a) doet (alweer) van zich spreken. in een uitgebreid interview met de krant De Morgen stelt ze onomwonden dat binnen afzienbare tijd een vrouw met hoofddoek als anker van 'Het Journaal' zeker moet kunnen. Dat ze hiermee regelrecht ingaat tegen de richtlijn van de VRT die religieuze symbolen bij schermgezichten verbiedt, is maar een detail.

Ingrid Lieten is nog maar net aan het oog van de storm ontsnapt en alweer doet ze een opmerkelijke uitspraak. 'Een journaalanker met een hoofddoekje? Persoonlijk heb ik daar geen enkel bezwaar tegen', zegt ze zaterdag in De Morgen. Lieten herinnert bij haar uitspraak aan het belang van diversiteit in onze samenleving. Zo bevestigt ze dat aan het onthaal van haar kabinet vrouwen met een hoofddoek werken. Dus vindt ze het niet meer dan normaal dat dit ook op het scherm, bij de VRT - de omroep voor alle Vlamingen, gebeurt.

Bij de VRT, waar de richtlijn over religieuze symbolen bij presentatoren heel duidelijk is, denken ze er het hunne van. In een reactie op het interview met minister Lieten in De Morgen is VRT-woordvoerder Björn Verdoodt heel duidelijk: 'Wij willen in onze nieuwsprogramma's absolute neutraliteit uitdragen. Onze nieuwsankers mogen geen standpunten innemen op religieus, politiek of welk ander vlak ook. Religieuze symbolen, of het nu een hoofddoek of een kruisje is, kunnen niet.'


Bron: De Morgen

vrtjournaal

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers