Najaar op Canvas: 'Allah in Europa' met Jan Leyers

donderdag 17 augustus 2017

In de nieuwe reeks 'Allah in Europa' op Canvas gaat Jan Leyers op zoek naar het gezicht van de islam in Europa. Hoe kijken Europese moslims naar de toekomst? Groeit er zoiets als een Europese versie van de islam, en is dat ook wat moslims zelf willen? En valt het wantrouwen van de Europeanen jegens de islam te overwinnen?

Jan Leyers gaat op zoek naar antwoorden. Hij trekt naar Sarajevo, Boedapest, Wenen, Hamburg, Parijs, Londen, Kopenhagen en Malmö. Hij luistert naar de stem van kenners en de stem van de straat. Hij praat met gelovige mannen en vrouwen, met ex-gelovigen en nieuwe bekeerlingen. Wat is hun hoop en bezorgdheden?


Leyers begint zijn reis in Bosnië, waar de islam al meer dan 400 jaar ononderbroken aanwezig is. Hij ervaart hoe liberaal de Bosnische islam eigenlijk is. Uiteraard hanteert Jan in de reeks zijn bekende eigen stijl, genuanceerd en respectvol, zonder de controverse te schuwen.

'Vandaag, tien jaar na mijn reis naar Mekka', zegt Jan, 'is de vraag niet langer of de islam en de Europese waarden verenigbaar zijn, maar wel hoe zo een vereniging er zal uitzien. 'Allah in Europa' is voor mij een ongelooflijke ervaring geweest. Jet was ook mijn bedoeling om de moslim een gezicht en een stem te geven.'

'Europese moslims leven dikwijls heel gewoon en in de acht afleveringen wilde ik proberen hun leefwereld te schetsen. Ook heeft elk land zijn eigen geschiedenis en mening. Binnen de islam zijn er veel verschillende strekkingen. Alle gematigde moslims moeten bondgenoten zijn.'

In 'Allah in Europa' ziet de kijker Europa vanuit een andere hoek, in een ander daglicht. In de loop van het najaar verschijnt ook het boek 'Allah in Europa', waarin Leyers zijn zoektocht naar de Europese islam beschrijft.

'Allah in Europa', vanaf maandag 11 september om 21.15 uur op Canvas.

DOSSIER: Najaar 2017: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers