Najaar op En: 'De Helden van Arnout'

vrijdag 18 augustus 2017
Foto: TVvisie - © Roger Mortelmans 2017

Arnout Hauben onderneemt dit najaar op En reizen in het spoor van vergeten Belgen. Hij trekt de wereld rond en brengt unieke reisverslagen.

Vroeger was de wereld groter dan vandaag en reizen was moeilijker en avontuurlijker. Wie vertrok kwam misschien nooit meer terug. In een nieuw avontuurlijk reisprogramma treedt Arnout Hauben in de voetsporen van Belgen die ooit het grote avontuur hebben opgezocht. Personen die we nu niet meer kennen. Het waren gewone mensen en toch hebben zij uitzonderlijke prestaties neergezet.

Toen Arnout Hauben hun dagboeken en brieven ontdekte, besloot hij om ze één voor één achterna te reizen, soms eeuwen later, op zoek naar hun verhaal. In de eerste aflevering starten Arnout en zijn cameraman Jasper hun avontuur in Vrasene.

De naam van Joseph Abbeel werd bij loting getrokken en hij moest gaan vechten bij het leger van Napoleon. Hij is er bij wanneer Napoleon Rusland binnenvalt. Zijn dagboek is het ontnuchterende relaas van een uitputtende veldtocht. Arnout en Jasper volgen de route van het leger.

Het duo reist ook naar Mongolië in het spoor van een dertiende eeuwse Vlaming, die een speciale boodschap had voor de Mongoolse heerser Mangoe Khan en volgen ze een missionaris die op bezoek ging bij de Plathoofdindianen in de Rocky Mountains.

Diestenaar Nicolaes Cleynaerts onderneemt in de 16e eeuw de gevaarlijke tocht naar Fez in Marokko en aan de hand van zijn dagboek proberen Arnout en Jasper ook de stad te bereiken. Beiden reizen ook de verpleegster-journaliste Alice Bron achterna doorheen het Zuid-Afrikaanse platteland en volgen het spoor van een missionaris.

Op hun tochten belanden ze ook in Normandië, Oekraïne en diep in het Peruviaanse regenwoud. Op zijn avontuurlijke tochten praat Arnout met passanten, omwonenden en  bevoorrechte getuigen.

Arnout Hauben is geen onbekende voor de televisiekijkers. Hij is onder meer de man achter de reeksen 'Ten Oorlog'. 'Aan de achtdelige reeks 'De Helden van Arnout' hebben we hard gewerkt', zegt Arnout zelf, 'er was veel onderzoekswerk voor nodig, maar wij hebben tijdens de reizen verrassende ontmoetingen gehad en toffe momenten gekend.'

Naast de televisiereeks komt ook het boek 'De Helden van Arnout' uit. Het is een levendig reisverslag waarin hij de lezers meeneemt op zijn reizen in het spoor van de acht Belgische avonturiers. Hij bezoekt plekken waar ze lang geleden een stuk persoonlijke geschiedenis hebben achtergelaten en beschrijft hun levensverhaal. Het boek is een perfecte aanvulling op het programma. Verschijnt op 28 augustus bij uitgeverij Polis.

'De Helden van Arnout', vanaf maandag 28 augustus rond 20.40 uur op Eén.

DOSSIER: Najaar 2017: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers