Nieuw op Eén: 'Spoed 24/7'

dinsdag 23 augustus 2016

Eén en productiehuis 100.000Volts. TV filmden gedurende zes weken dag en nacht op de gloednieuwe spoedgevallendienst van UZ Leuven, een van de grootste en meest moderne van het land, voor de documentairereeks 'Spoed 24/7'.

De makers installeerden zestig camera's om alles te kunnen registreren. Alle opnames gebeurden uiteraard met de toestemming van de patiënt.


Voor het eerst in Vlaanderen wordt deze nieuwe draaistijl gebruikt om de indringende  en beklijvende, maar vaak ook grappige verhalen van patiënten te registreren. De documentairereeks toont hoe een bijzonder geëngageerd team van artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers van het ziekenhuis mensen in nood helpen. Het gaat hier om verhalen over leven en dood, liefde en geluk.

Voor professor dr. Sandra Verelst, medisch diensthoofd van de spoedgevallendienst, was het belangrijk dat 'Spoed 24/7' een reeks werd waarin de patiënt centraal staat en niet zozeer de hulpverlener als individu.

'Wij hebben op de vraag van de productie niet onmiddellijk ja gezegd, want de werking van de spoeddienst mocht niet in het gedrang komen', zegt de professor. 'De manier van filmen met de vaste camera's liet dit op een perfecte manier toe. De samenwerking tussen de filmploeg en de zorgverleners verliep in alle vertrouwen en de afspraken werden steeds goed nagekomen.'

''Spoed 24/7' heeft ons ook in de mogelijkheid gesteld om een duidelijk beeld te schetsen van de spoeddienst. Onder meer met welke problemen de patiënten zich aanbieden en hoe de opvang verloopt, afhankelijk van de ernst van het probleem. De systematische aanpak wordt in beeld gebracht, een op het eerste gezicht banale kwetsuur kan immers een ernstige achterliggende oorzaak hebben', aldus nog professor dr. Verelst.

Volgens Peter Deboutte, hoofdverpleegkundige spoedgevallendienst zijn dagelijks heel wat mensen in de weer om alle patiënten optimaal te verzorgen. Een goede samenwerking met de verschillende disciplines is onontbeerlijk en vereist een optimale onderlinge communicatie, wat niet altijd evident is. Dit komt goed in de reeks tot uiting.

'Spoed 24/7' brengt op een respectvolle en waarheidsgetrouwe manier serene en diepmenselijke verhalen over gebeurtenissen die iedereen kunnen overkomen en die niemand onberoerd laten.

De regiekamer werd ter plaatse geïnstalleerd en de camera's werden van  op afstand bediend. Dat liet toe om alle verhalen als het ware te registreren volgens het 'fly on the wall'-principe.

'Spoed 24/7', vanaf maandag 29 augustus om 20.40 uur op Eén.

DOSSIER: Najaar 2016: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers