Nieuw op Eén: zondagavondquiz 'Donderen in Keulen' met Sven de Leijer

zaterdag 7 september 2019

Met veel humor en een beetje show trapt Sven de Leijer vanaf 8 september de zondagavond af. In zijn gloednieuwe quiz 'Donderen in Keulen' ontvangt hij elke week twee teams met bekende en - voorlopig - minder bekende Vlamingen.

Zij moeten niet enkel bewijzen dat ze veel weten, maar ook tonen hoe goed zij mensen van over de hele wereld kunnen inschatten.


Sven heeft van negen erg uiteenlopende landen in de wereld – van Turkije en Colombia tot Senegal en de Verenigde Staten – telkens drie inwoners de kleren van het lijf gevraagd. Het is nu aan de quizzende Belgen om in dit mondiale kluwen hun eigen vooroordelen te ontmaskeren, en de stereotypen te bevestigen of ontkrachten.

Wereldse quiz
In 'Donderen in Keulen' spelen elke week twee teams tegen elkaar, bestaande uit twee bekende Vlamingen en één onbekende. Onder andere Jeroen Meus, Christoff, Eva De Roo, Soe Nsuki, Maaike Cafmeyer, Frances Lefebure, Jan Peumans, Walter Grootaers, Goedele Wachters, Stan Van Samang, Leen Dendievel, Tom Waes, Siska Schoeters, Cath Luyten, Peter Van de Veire, Barbara Sarafian, Bart Peeters, Martin Heylen, Annemie Struyf en Saartje Vandendriessche komen langs. Elke aflevering strijden de teams tegen elkaar in de hoop zoveel mogelijk reiskilometers samen te sprokkelen. De onbekende Vlaming van het winnende team mag met deze kilometers na afloop op reis vertrekken.

Het decor van 'Donderen in Keulen' springt meteen in het oog: de twee teams spelen de quiz vanuit een grote, witte wereldbol. Die heeft tijdens de quiz een belangrijke functie: soms gaat de wereldbol dicht bij een fout antwoord, soms sluit die langzaam en moeten de kandidaten het juiste antwoord geven voor de tijd om is.

De 27 wereldbewoners
Sven heeft van negen erg uiteenlopende landen in de wereld telkens een drietal inwoners de kleren van het lijf gevraagd. Doorheen de quiz leert de kijker hen steeds beter kennen. Wie zijn die 27?

Duitsland
Christine– 53 jaar: Christine woont in München, maar een paar keer per jaar ruilt ze Duitsland met veel plezier voor haar woonboot in Frankrijk. Ze zingt in een koor waar ze vooral al jodelend de show steelt.
Werner– 52 jaar: Werner is gelukkig getrouwd met zijn man Bernd en samen maken ze graag een ritje op de motor, al dan niet op dezelfde. Ze wonen samen met hun hond Vroni in München. Werner trekt al eens graag richting Oktoberfesten, inclusief lederhosen.

De Verenigde Staten
Eric– 52 jaar: Eric houdt van zijn vrouw, Cadillac, Engelse bulldog 'Big juicy', cowboyhoeden en Elvis Presley. Niet per se in die volgorde.
Devon – 62 jaar: Devon verdient de kost als jodelende cowgirl en is daarnaast vooral graag thuis bij haar man Chuck, met wie ze al 44 jaar getrouwd is. Ze heeft een hechte relatie met ‘the Lord’, haar gitaren en haar tweelingzonen.
Shel – 52 jaar: Shel - Pops voor de vrienden - woont tijdelijk in een caravan in zijn tuin terwijl hij zijn huis bouwt. Als het van hem afhangt, blijven ze daar voor altijd wonen, maar daar wil zijn vrouw niet van weten.

India
Purva– 32 jaar: Purva woont in het centrum van Mumbai, samen met haar man, zoontje, vader, schoonouders en schoongrootouders. Naar Indische gewoonte stapte ze in een gearrangeerd huwelijk, maar wel een heel gelukkig.
Pankaj– 50 jaar: Pankaj staat in zijn land bekend als 'the Gold Man of India'. Hij werkt in de textielbusiness en heeft dan ook een kleerkast om jaloers op te zijn. Hij is twee keer burgemeester geweest van zijn eigen dorp, Yeola, waar hij nog altijd woont.
Murlidhar – 33 jaar: Politieman Murlidhar houdt meer van dieren dan van mensen, en zijn lievelingskleur is roze. Hij heeft een zoontje van 5 jaar, en is getrouwd met Yogita – die hij heel graag ziet, ook al is ze geen dier.

China
JiaLi  – 33 jaar: ‘Jaili’ betekent ‘schoonheid’ in het Chinees, een naam die ze zelf erg goed gekozen vindt. Ze is enig kind, zoals de meeste Chinezen van haar leeftijd, en grote fan van Axel Witsel – of dat was ze toch toen hij in China voetbalde.
Xuemei – 40 jaar: Een dag zonder thee is een dag niet geleefd volgens Xuemei. Sinds de komst van haar twee zonen staat haar pinpong-carrière even op pauze, nu houdt ze het op rustige spelletjes mahjong terwijl ze naar Gezaixi luistert, Chinese opera.
Junjie – 47 jaar: Junjie mag je altijd wakker maken voor vissenkop met chilipepers. Op feestjes is hij graag de plezante nonkel van dienst.

Rusland
Lyudmila – 69 jaar: Lyudmilla houdt van haar dorp en een simpel leven. Voor haar pensioen werkte ze in de raketfabriek om de hoek. Nu brengt ze haar dagen door met haar grote liefde Viktor in hun gezellige huisje in Samara.
Maria – 69 jaar: Maria durft al eens gek doen. Zo slaapt ze liever onder de sterrenhemel dan een donsdeken en dat in het regelmatig nogal koude Rusland. Dat doet ze samen met haar kat, die ze 'Eekhoorn' heeft genoemd.
Dmitry – 36 jaar: Dmitry houdt erg van de letter V: hij woont aan de Volga, hij doet niets liever dan vissen, en zijn dochters heten Varvara en Vassilisa.

Colombia
Fairuz – 38 jaar: Fairuz werkt als decaan en ombudsvrouw op de universiteit van Barranquilla, een stad in Colombia. In haar vrije tijd houdt ze van fitnessen. Ze woont in een leuk huisje samen met Carlos. Dat is niet haar man, maar haar goudvis.
Yoana – 29 jaar: De enthousiaste Yoana woont in Barranquilla, de geboortestad van Shakira. Ook zij toont met veel plezier haar flexibele heupen, want als je als Colombiaan niet met je heupen kan dansen, dan is er volgens Yoana iets mis.
Anibal – 83 jaar: Anibal staat bekend als de barbaar van de accordeon, hij en zijn 16 accordeons zijn dan ook onafscheidelijk. Hij is een jonge geest in een oud(er) lichaam en zijn ultieme doel is om 180 jaar oud te worden. Het leven samen met zijn Julieta is dan ook veel te mooi.

Turkije
Ali – 66 jaar: Ali heeft vier kinderen, vijf geiten en eet niets liever dan honing. Hij is nog nooit buiten Turkije geweest, maar vindt dat helemaal niet erg.
Hasan – 38 jaar: Hasan is ervan overtuigd dat hij de meest gulle lach van Turkije heeft. Hij is gelukkig met zijn vrouw en twee kinderen; het derde kind is op komst. Maar dat houdt hem niet tegen om zichzelf uit te roepen tot de casanova van de streek.
Vural – 42 jaar: Bewakingsagent Vural zat vroeger bij de speciale eenheid van het leger en in principe kan hij iemand met één slag vermoorden. Qua stoer imago kan dat tellen. Maar dat is allemaal een façade: zijn vrienden zeggen dat er precies vier engelen in hem leven, omdat hij zo'n goed hart heeft.
Isil – 29 jaar: Isil herken je meteen aan haar prachtige krullen, die ze verzorgt door er olijfolie in te smeren. Ze houdt van dansen en start elke ochtend al mediterend. De Turkse traditionele keuken vindt ze te vettig, enkel menemen, Turks roerei met tomaten, kan voor haar nog net.

Emiraten
Hassan – 32 jaar: Hassan werkt als burgerlijk ingenieur en woont in een tent in de woestijn, maar wel eentje met airco. Hij komt uit een groot gezin, met maar liefst 17 broers en zussen.
Alya – 31 jaar: Alya is een avontuurlijke dame. Ze heeft al enkele Maserati’s versleten en skydiven is een van haar favoriete bezigheden. Het straatracen heeft ze voorlopig achter zich gelaten om zich meer te kunnen focussen op haar carrière als social influencer.
Samr – 32 jaar: Samr komt uit een gezin met acht broers en zussen. Zelf houdt hij het bij drie kinderen. Hij vertrouwde het oordeel van zijn moeder meer dan zichzelf, en vroeg haar daarom om voor hem een vrouw te zoeken. Met succes.

Senegal
René – 44 jaar: René is zowel surfleraar op Dakar Beach als de perfecte schoonzoon – eentje die zijn schoonmoeder zo charmeert dat hij overal mee wegraakt.
Aminata – 43 jaar: Aminata staat vooral bekend om haar aanstekelijke lach. Bij haar thuis is het altijd gezellig druk, want ze woont samen met haar mama, haar twee zonen en het volledige gezin van haar broer.
Charles – 32 jaar: Charles spreekt een mondje Japans, al is zijn moedertaal Diola, een lokaal Senegalees dialect. Hij geeft judoles aan kinderen en heeft zelf de zwarte gordel. Oorspronkelijk komt hij van een klein vissersdorp, maar nu laat hij als single man in Dakar heel wat harten sneller slaan.

De rondes

Ronde 1: Que si, que no - In deze kennismakingsronde krijgen de 27 wereldbewoners enkele ja/nee-vragen voorgeschoteld. 'Heb je ooit al iets gestolen? Ben je ooit al dronken geweest?' De twee teams moeten inschatten wie welk antwoord heeft gegeven.

Ronde 2: Tous ensemble - In deze ronde moeten de wereldbewoners samenwerken om aan de twee teams iets duidelijk te maken, zoals een bekende filmscène naspelen, een diergeluid nadoen, of een monument tekenen.

Ronde 3: The Voice of America - Reporter Jelle De Beule trok in New York de straat op en stelde ludieke vragen aan de bevolking. Kunnen de teams inschatten wat hun antwoorden waren?

Ronde 4: Ein Fall für drei - De twee teams krijgen de slaapkamers, keukens, tuin... van de wereldbewoners te zien. Kunnen zij raden bij welke persoon welke kamer hoort?

Ronde 5: A la carte - In deze ronde spelen de teams met hun al verzamelde reiskilometers. Elk team krijgt een landkaart voorgeschoteld. Sven stelt een vraag, het antwoord is een locatie op die kaart. De teams moeten de locatie aanduiden met een radar, die ze groter of kleiner kunnen maken met gebruik van hun reiskilometers. Nemen ze een radar van 100 kilometer, dan worden die van hun verzamelde kilometers afgetrokken. Hoe groter de radar, hoe meer kans dat de juiste locatie ertussen zit... maar ook hoe meer reiskilometers ze verliezen. Bij een fout antwoord gaat de wereldbol van het team een beetje dicht; bij een goed antwoord van het andere team ook. Na drie keer sluiten is de bol helemaal dicht, en wordt het team uitgeschakeld.

Ronde 6: Final mondial - Welk team blijft na de vorige ronde overeind in de wereldbol? Dat stoot door naar de finale, waar ook nu de wereldbol een belangrijke rol speelt. Die gaat namelijk langzaamaan dicht. De drie teamleden moeten Svens vragen correct beantwoorden voor hun wereldbol helemaal sluit. Bij zes juiste antwoorden winnen ze, en mag de onbekende Vlaming naar huis met de verzamelde reiskilometers.

Aflevering 1
Jeroen Meus, Christoff, Bart Cannaerts en Eva De Roo zijn de bekende koppen van deze eerste aflevering. De 38-jarige Erika Henry uit Elewijt en de 31-jarige Simon Newport uit Oppuurs strijden voor de reiskilometers.

'Donderen in Keulen', vanaf 8 september elke zondag om 20.00 uur op Eén.

DOSSIER: Najaar 2019: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers