Nieuw op Ketnet: 'Later Als Ik Groot Ben' - VIDEO

vrijdag 5 september 2014

'Later Als Ik Groot Ben' is een nieuwe Ketnet-reeks die kinderen tussen 6 en 12 jaar laat kennismaken met tot de verbeelding sprekende beroepen, van imker tot valkenier en van schipper tot stuntman.

Samen met de 'host' Pieper, een grappig grafisch figuurtje, gaan de kijkers op bezoek bij inspirerende 'helden': ondernemende mensen die deze beroepen uitoefenen en die destijds als kind misschien zelf al over hun huidig beroep droomden met de woorden: 'later als ik groot ben ...'.


Wouter Quartier, netmanager Ketnet: 'Later als ik groot ben… is een zinnetje dat we allemaal herkennen en dat ieder van ons wel eens door het hoofd heeft gespeeld toen we zelf nog klein waren. Er spreken dromen uit, verwachtingen en misschien zelfs al een vorm van ambitie op jonge leeftijd. ‘Later als ik groot ben, word ik cowboy, verpleegster, brandweerman, piloot of kok.’ Het duidt aan hoe belangrijk toekomstplannen ook voor opgroeiende kinderen al zijn. Daar spelen Ketnet en het productiehuis Off World samen met het Agentschap Ondernemen op in met deze nieuwe reeks: een programma op kindermaat over ondernemende mensen die hun dromen hebben waargemaakt. Met 'Later Als Ik Groot Ben' willen we de geest van de kinderen prikkelen, hun goesting geven om mee op 'ontdekkingstocht' te gaan, dingen te leren en iets te ondernemen in het leven.'

Philippe Muyters, Vlaams minister van Economie: 'Ondernemerschap zit in elk van ons. Soms in hele kleine dingen, maar allemaal hebben we goesting om iets te realiseren waar we fier op kunnen zijn. Het is belangrijk dat kinderen leren dat je je dromen kan waarmaken. Rolmodellen zoals de ondernemers in 'Later Als Ik Groot Ben', die met passie over hun beroep en onderneming vertellen, zijn een hele mooie bron van inspiratie. Samen met het Agentschap Ondernemen proberen we ondernemerschap van jongs aan te stimuleren. Onder meer door te tonen dat de combinatie van durf, plezier en passie hele mooie resultaten oplevert.'

Het begon met een droom
Welk kind droomt nu niet van een fantastische toekomst, boordevol avonturen, spanning en ontdekkingen? 'Later Als Ik Groot Ben' laat kinderen kennismaken met allerhande beroepen via het verhaal van mensen die het hebben aangedurfd hun eigen avontuur te realiseren. Ook bij hen begon het ooit met de keuze van een beroep, soms misschien zelfs met een kinderdroom. Voor hen zijn passie en plezier cruciale factoren geweest die een grote rol hebben gespeeld in hun beroepskeuze en hun leven hebben bepaald.

Want niet alleen onze sociale omgeving en opvoeding zijn belangrijke drijfveren bij de keuze van een beroep. Ook verlangen en plezier zijn daarbij essentieel. Daarom is het belangrijk dat kinderen kennismaken met ‘beroepshelden’ naar wie ze kunnen opkijken en die een voorbeeld kunnen zijn. Die mensen worden in de ogen van kinderen echte helden die ook zij graag zouden willen worden en die hun dromen net iets dichterbij brengen.

Spannende beroepen
In elke aflevering belicht 'Later Als Ik Groot Ben' ben op een speelse en aanstekelijke manier het verhaal van één persoon of ondernemer. Zij zijn de 'helden' in deze reeks. Ze geven de verschillende soorten beroepen en de daaruit gegroeide ondernemingen een menselijk gezicht. Het gaat voornamelijk om kleine bedrijven, waar de opstarter nog steeds aan het roer staat. Zij tonen dat er heel komt kijken bij ondernemen of het ondernemerschap, maar dat de doorzetter wint en zijn droom waar kan maken.

De reeks neemt de kijkertjes mee naar de locaties of omgevingen waar de ondernemer zijn job uitvoert en vertelt zijn verhaal op een onderhoudende manier. Zo krijgen de kinderen een realistisch beeld van wat zo’n spannend beroep allemaal inhoudt. Ze zien hoe de 'helden' aan hun beroep zijn gekomen. Droomden ze er al kind al over of hadden ze toch een ander droomberoep? Hoe ziet hun werkplaats eruit en welk materiaal hebben ze nodig? Hoe verloopt een typische dag in hun onderneming? Wat vinden ze het leukst aan hun beroep en zijn er ook minder prettige kanten? Hebben ze een tip waarmee de Ketnetters thuis aan de slag kunnen? En uiteraard mag er ook al eens gelachen worden: de helden vertellen telkens ook een leuke mop over hun beroep.

Een greep uit de beroepen die aan bod komen: animatiefilmmaker, boomverzorger, chocolatier, decorbouwer, paardenosteopaat, doventolk, directrice van een dansschool, gamedesigner, boekbinder, kledingontwerpster, fotograaf, instrumentenbouwer, fietsenfabrikant, kunst-restauratrice, valkenier, stuntman, groene architect, pilotenopleider, bioboer, schipper, goudsmid, imker.

Pieper
Pieper is de 'host' van 'Later Als Ik Groot Ben'. Hij begeleidt de kijkers door het programma. Pieper is een grappig en intelligent 3D-figuurtje in de vorm van een rode aardappel met grote sprekende ogen en een guitje mondje. In elke aflevering neemt hij de jonge kijkers mee op sleeptouw en laat hij hen kennismaken met de nieuwe held. Pieper zorgt voor humor en durft de opmerkingen maken of de vragen te stellen die ook bij de kinderen leven.

Pieper heeft een zeer uitgesproken persoonlijkheid en mimiek. De stem van Pieper wordt ingesproken door Bert Van Poucke.


Online
Ook de website Ketnet.be besteedt heel wat aandacht aan 'Later Als Ik Groot Ben', met onder meer een aparte programmapagina, een videoquiz over de beroepen die in de serie aan bod komen en een filmpje over Pieper, het leuke figuurtje dat de Ketnetters van het ene beroep naar de andere ondernemer gidst. Je kan ook alle afleveringen bekijken en herbekijken op Ketnet.be.

'Later Als Ik Groot Ben' is een programma van OffWorld voor Ketnet en kwam tot stand in samenwerking met het Agentschap Ondernemen.

'Later Als Ik Groot Ben', zaterdag en zondag vanaf zaterdag 6 september om 10.10 uur (hh 19.45 uur) en zondag om 9.35 uur (hh om 19.45 uur) op Ketnet.

DOSSIER: Najaar 2014: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS6 logo

In 'Vandaag Inside' geven Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp hun kijk op het nieuws en de actualiteit. Met een wisselende, en voor wie nog durft, terugkerende gast aan tafel bespreekt het trio zaken die Nederland die dag bezighouden.

'Vandaag Inside', om 21.35 uur op SBS6.

Dossiers