Nieuwe digitale cultuurzender op komst

maandag 17 april 2006

Vanaf 1 oktober start het mediabedrijf Euro1080 met de Vlaamse cultuurzender HD3. Euro1080 wil in totaal elf cultuurzenders in diverse Europese regio's.

V


oorlopig zullen vanaf oktober alleen klanten van Interelectra, Integan, WVEM en PBE HD3 kunnen bekijken. Gabriel Fehervari, de baas van Euro1080, heeft wel al vergevorderde gesprekken met Belgacom TV en Telenet gevoerd.

Ongeveer 30% van de programma's zal met Vlaanderen te maken hebben. Deze programma's worden in het Eurocam Media Center in Lint gemaakt. De overige programma's komen uit de rest van Europa. Uit die Vlaamse programma's worden er enkele gekozen die met de andere HD3-cultuurzenders in Europa uitgewisseld worden.

Het is de bedoeling om met HD3 een breed publiek aan te spreken. Zo komen niet alleen de klassieke elementen zoals opera aan bod, maar ook moderne muziek zoals pop en rock.

De nieuwe zender is ook goed voor de economie. Het project zal op korte termijn voor ongeveer 25 arbeidsplaatsen zorgen. Fehervari spreekt zelfs over meer dan 100 banen omdat er bij de productiehuizen en toeleveranciers ook nog banen vrijkomen.

Euro 1080 is van plan om dit project met privégeld te financieren al zou steun van de overheid meer dan welkom zijn. 'Om van bij het begin een kwalitatief hoog niveau te garanderen en zo snel mogelijk break-even te draaien, zou het mooi zijn als de overheid het initiatief de eerste drie jaar zou willen steunen.', klinkt het bij de initiatiefnemer.

Dankzij deze nieuwe cultuurzender zal het mogelijk zijn om Vlaamse kunstenaars op de televisie te laten verschijnen in landen zoals Rusland en Turkije, iets wat anders bijna onmogelijk zou zijn. 'Zo maken we de Vlaamse cultuur bekend in het buitenland en dit op een kostenefficiënte manier', verklaart Fehervari.

Bron: vrtnieuws.net

DOSSIER: Digitale televisie in Vlaanderen

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraïense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers