Nieuwe documentairereeks 'Molenbeek' vanaf maandag op Eén

donderdag 18 februari 2016

Op maandag 22 februari start de vierdelige actuele documentaire 'Molenbeek' op Eén. Reportagemaker Eric Goens en zijn crew trokken meteen na de aanslagen in Parijs naar Molenbeek op zoek naar het echte gezicht van de gemeente.

Is het zoals sommigen beweren een broeihaard van jihadi's, hoofdstad van het terrorisme? Geen krachtterm was sterk genoeg om het verval van Molenbeek in de verf te zetten. Maar wat leeft er nu werkelijk in Molenbeek? In de reeks wordt Molenbeek bekeken door de bril van de bewoners.


Het werd een zoektocht van 100 dagen naar antwoorden op waar en wanneer het is foutgelopen in de gemeente. Wat moet er gebeuren, waar moet er ingegrepen worden? Eric Goens ging in Molenbeek wonen en heeft tijd genomen om het vertrouwen van de bewoners te winnen door er elke dag te zijn en dan te luisteren naar de vele vragen.

Het is het verhaal van slager Mohamed, van de bejaarde conciërges Irene en Jean, van de overbezorgde vader Mostafa, maar ook van de imam Cheikh Tojgani en van Philippe en Françoise, de vorige en huidige burgemeester van Molenbeek. Ook is het een verhaal van tientallen andere bewoners die doorgaans ver van de camera's leven.

Molenbeek wordt van binnenuit bekeken, vrank en vrij, zonder oogkleppen en zonder taboes.
Volgens Eric Goens was het allesbehalve evident om aan deze reeks te beginnen, want na de aanslagen in Parijs stonden alle wereldcamera's gericht op Molenbeek. 'Uiteraard vereiste deze reeks de nodige research. Soms vroeg ik mezelf af waarom ik eraan begonnen was. Met vallen en opstaan hebben we enkele markante figuren gevonden. Wij hebben onder meer het vertrouwen gewonnen van een beenhouwer die ons goed geholpen heeft en ons binnengebracht heeft in de moskee en ons nog met andere personen in contact heeft gebracht', aldus Goens.

En zoals Eén-netmanager Olivier Goris het zegt: 'De reeks 'Molenbeek' is een verbluffend, complex en ongenuanceerd portret geworden van een intense gemeenschap.'

'Molenbeek', vanaf 22 februari elke maandag om 20.35 uur op Eén.

DOSSIER: Voorjaar 2016: alle plannen (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 2 logo

Goed leren kijken is de eerste stap om natuurbeschermer te worden. Regisseur Sanne Rovers gaat op pad met 'gewone mensen' die de teloorgang van hun postzegel natuur proberen tegen te houden. Als kind vond Sanne haar vaders liefde voor natuur vooral irritant. Altijd maar stoppen tijdens het wandelen om naar planten en insecten te kijken. Dat is door de jaren heen veranderd. Naast de vader van Sanne zien we een aantal andere natuurbeschermers in 'hun' natuurgebied.

'2Doc: Groenkijkers', om 22.20 uur bij de NTR op NPO 2.

Dossiers