Nieuwe dramareeks 'Als De Dijken Breken' op En

maandag 14 november 2016

Wat blijft er over van Vlaanderen en Nederland bij een grote watersnoodramp? In de dramareeks 'Als De Dijken Breken' wordt dit sombere scenario plots werkelijkheid: een zware storm trekt langs West- Europa en de dijken begeven het.

'Als De Dijken Breken' is een samenwerking van Eén en de Nederlandse omroep EO. De Vlaming Hans Herbots regisseert. Tom Audenaert, Daisy Van Praet, Tom Van Dyck, Thomas Ryckewaert en Ingrid De Vos vertolken de Vlaamse hoofdrollen. In de Nederlandse cast zitten onder meer Gijs Scholten van Aschat en Loek Peters.

Het verhaal
Het weer is al dagen onstuimig en iedereen zet zich schrap. Is dit de storm die slechts eens in de tienduizend jaar voorkomt? De Nederlandse delta is niet opgewassen tegen een stormvloed van deze omvang. Miljoenen mensen staan voor een onmogelijke keuze en moeten vrezen voor hun leven als de dijken breken.

De Belgische premier beslist om preventief te evacueren, de Nederlandse premier om dat niet te doen. Grote delen van West-Vlaanderen en Nederland komen onder water te staan. De ramp brengt zowel het slechtste als het beste in mensen naar voren.

Personages en cast
'Als De Dijken Breken' volgt tijdens de watersnood verschillende personages. Van een begenadigd concertviolist tot de eigenaar van een autohandel, die zijn kapitaal ziet verdampen. Van een gevangene en zijn cipier tot een vrouw die op een camping leeft en zichzelf overtreft.

- Daisy Van Praet (Sonja Van Daele)
- Thomas Ryckewaert (Ronnie Van Daele)
- Tom Audenaert (Manu De Ruwe)
- Ingrid De Vos (Bomma)
- Tom Van Dyck (André Verbeke)
- Gijs Scholten van Aschat (Nederlandse premier Hans Kreuger)
- Janni Goslinga (Janneke Kreuger)
- Ad van Kempen (Vader Janneke)
- Susan Visser (Marion Wienesse)
- Loek Peters ( Robert Wienesse)

De makers
'Als De Dijken Breken' is een Nederlands-Belgische coproductie tussen JOCO Media en Menuet. De reeks werd geïnitieerd vanuit Nederland, maar het Vlaamse aandeel is zeer groot, zowel op artistiek als economisch gebied.

Regisseur is Hans Herbots, die momenteel in Nice twee afleveringen inblikt van de Britse reeks 'Riviera', en bekend van onder andere 'De Behandeling', 'The Spiral', 'Het Goddelijke Monster' en 'Bo'.

Hans kijkt met veel voldoening terug op het maken van 'Als De Dijken Breken': 'Er wordt -terecht- zo veel over de klimaatverandering gesproken, dat ik het een prikkelend idee van Johan Nijenhuis vond om dat eens concreet te maken: wat zouden jij of ik doen als een gigantische herfststorm het halve land laat overstromen? Vluchten, alles achterlaten? Blijven, maar gevaar lopen? Hoe beïnvloedt dat relaties, vriendschappen? Wat doe je als je niet op je werk geraakt? Als je werk niet meer bestaat?'

''Als De Dijken Breken' was voor mij als filmmaker dus een razend interessant project, met alle ingrediënten voor een straffe reeks: een sterk uitgangspunt, boeiende personages en een verhaal dat soms behoorlijk dichtbij komt. Dit alles in een mix met bijzondere Vlaamse en Nederlandse acteurs.'

'De opnames waren heftig, zo intens dat we zelf soms bijna verzopen: regenmachines, windmachines, de winterkou, modder, water... Een hele uitdaging, maar eentje waar je graag je tanden in zet. Een dikke pluim voor alle acteurs, die vaak met een wetsuit onder hun kleren tegen een groene achtergrond moesten staan acteren alsof hun leven er van af hing. En dat geweldig gedaan hebben.'

'Samen met cameraman Laurens De Geyter hebben we gezocht naar een ritme om de vertelling intens te houden, maar tevens op mensenmaat. Dicht bij de personages. We hebben in deze reeks het beste van de lage landen bij mekaar gebracht, en ik ben dan ook heel blij dat de reeks zo goed scoort in Nederland.'

Aflevering 1 – Dijkring 14 (maandag 28 november)
Een zware storm trekt langs West Europa. Wanneer de Belgische minister-president besluit de kuststreek bij Oostende te evacueren, komt de Nederlandse minister-president voor een groot dilemma te staan: evacueren en de Randstad onbeheerd achterlaten, of de storm afwachten. De Nederlandse familie Wienesse kiest eieren voor haar geld en vertrekt. De Belgische Sonja blijft tegen het evacuatieplan in met moeder en kinderen juist achter in haar kleine huisje aan zee. En dan slaat de storm toe.

'Als De Dijken Breken', vanaf maandag 28 november om 20.40 uur op Eén.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers