Nieuwe zondagavond bij 2BE: 'Vikings'

zaterdag 30 augustus 2014

Brutaliteit, geweld en machtslust. Het typeert de wreedste krijgers ooit: de Vikingen. In het Scandinavië van de achtste eeuw staan deze beruchte Noormannen op het punt geschiedenis te schrijven.

De grootste en moedigste onder hen is Ragnar Lothbrok. Hij heeft zijn zinnen gezet op het rijke westen en is ervan overtuigd om Frankrijk en Engeland te kunnen veroveren. Al snel ontdekt hij dat zijn strijd begint binnen de eigen Vikingrangen. Zijn missie vergt bloed, zweet en tranen, maar vooral ook onnoemelijk veel moed.


Brutale veldslagen, ondoorgrondelijke familiebanden, ongeschreven wetten en soms barbaarse rituelen vormen de rode draad in deze historische dramareeks van de makers van 'The Tudors'.

'Vikings' is een van de eerste fictieprojecten van History Channel. De zender koos niet voor niets Michael Hirst en Morgan O’Sullivan, intussen twee toonaangevende namen wat historische dramareeksen betreft, als producers van deze reeks. Hirst en O’Sullivan kregen de opdracht om de reeks historisch zo accuraat mogelijk te maken en deden dan ook research naar zowat elk aspect van de Vikingcultuur alvorens ze begonnen.

Het verhaal
Ragnar Lothbrok (Travis Fimmel) is het prototype van een wrede, brutale Viking, maar met een gouden hart. Hij bezit een stuk grond samen met zijn geliefde Lagherta (Katheryn Winnick) en hun twee kinderen. Voor Ragnar is het hoog tijd om zijn veertienjarige zoon Bjorn (Nathan O’Toole) te laten aansluiten bij de Vikingen onder leiding van graaf Haraldson (Gabriel Byrne). De graaf bepaalt het reilen en zeilen van de gemeenschap, iets waar Ragnar het niet altijd mee eens is. Voor de zoveelste keer op rij wil Haraldson naar het oosten trekken voor plundertochten in Rusland, waar de volkeren even arm zijn als de Vikingen zelf. Ragnar heeft echter opgevangen dat er veel meer te rapen valt in het rijke westen.

Zijn nieuwsgierigheid en gedrevenheid om een betere wereld te ontdekken, doet hem besluiten om zijn kans te wagen. Zonder goedkeuring van zijn leider en met de steun van zijn broeder Rollo (Clive Standen) en botenbouwer Floki (Gustaf Skarsgärd), besluit hij om zijn eigen koers te varen richting westen. Van begin af aan laat Ragnar zich hiervoor door niemand anders leiden dan door zijn eigen geloof: het geloof in een beter leven en in god Odin, de god van de krijgers en de oorlog. Dat zijn missie liters bloed en waarschijnlijk zijn eigen leven vergt, laat de moedige en heldhaftige Ragnar koud.

Aflevering 1
De ruwe Vikingen uit Scandinavische landen trachten te overleven met plundertochten en landbouw. Graaf Haraldson beslist tijdens de jaarlijkse vergadering dat de zomerse plundertochten opnieuw richting oosten zullen gaan, maar dit keer legt de moedige Ragnar Lothbrok zich hier niet zomaar bij neer. Hij is er van overtuigd dat ze in het Westen op grotere rijkdommen zullen stoten en heeft zijn zinnen gezet op het veroveren van Engeland en Frankrijk. Aangezien het Westen voor de Vikingen onbekend terrein is, vindt hij echter weinig steun voor zijn idee. Ragnar besluit samen met zijn broer Rollo het heft in eigen handen te nemen. Buiten medeweten van de graaf laat hij zijn eigen boot bouwen door Floki.

'Vikings', vanaf zondag 31 augustus om 22.15 uur op 2BE.

DOSSIER: Najaar 2014: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraïense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers