Ontsnappingskoning Sekkaki in eerste 'Dossier X'

zondag 1 april 2018

Het spannende verhaal van ontsnappingskoning Ashraf Sekkaki is maandag 2 april het eerste 'Dossier X', de opener van een nieuwe reeks van VTM NIEUWS waarin de grootste misdaadverhalen uit onze geschiedenis opnieuw tot leven komen via interviews, archiefbeelden en reconstructies.

Speurders getuigen over de zaken die hun leven en carrière hebben getekend.


De serie is van de makers van 'De Kroongetuigen' en net als in die reeks worden  de verhalen verteld door journalist en criminoloog Jeroen Wils: 'De verhalen in 'De Kroongetuigen' bleven soms erg aan de ribben kleven, omdat het ging om de meest gruwelijke misdrijven die we kennen: moord en doodslag. In deze nieuwe reeks concentreren we ons op andere misdrijven die ons land hebben beroerd: mysterieuze ontvoeringen, grote kraken, spraakmakende fraudezaken en politieke misdrijven. Stuk voor stuk dossiers die de bevolking maandenlang hebben geïntrigeerd, en die wij opnieuw onder de aandacht brengen.'

Kris Hoflack, Algemeen Hoofdredacteur van VTM NIEUWS: “Na de succesvolle samenwerking met de makers van het zeer succesvolle 'De Kroongetuigen', hadden we veel vertrouwen dat dezelfde ploeg ook met 'Dossier X' kwaliteit zou afleveren. 'Dossier X' is beklijvende en met zorg gemaakte true crime, die de meest spraakmakende verhalen uit de Belgische misdaadgeschiedenis weer tot leven wekt.'

Waarheidsgetrouwe reconstructies en schokkende getuigenissen
Voor 'Dossier X' kregen Jeroen Wils en zijn team de toestemming van het parket-generaal om van elke zaak het gerechtelijk dossier in te kijken.

Elk misdaadverhaal wordt verteld vanuit het perspectief van zowel de onderzoekers (politie en gerecht), de dader(s), als de slachtoffers van de misdrijven in kwestie. 'Dossier X' besteedt bijzondere aandacht aan het werk van de speurders. Deze politiemensen krijgen in 'Dossier X' een gezicht, ze spreken vrijuit en herkenbaar voor de camera.

Glazen wand met uniek beeldmateriaal uit het gerechtelijk dossier
In elke aflevering worden de rechercheurs geconfronteerd met een glazen wand vol uniek bewijsmateriaal, foto’s en krantenartikels. De speurders worden op deze manier in de tijd gekatapulteerd en herbeleven de zaak tot in het kleinste detail. Voor de onderzoekers ging het vaak om dé zaak van hun leven.

'In 'Dossier X' werpen we een blik op de Belgische misdaadgeschiedenis, gezien door de ogen van de speurders en de andere betrokkenen. We tonen hoe de onderzoekers vaak met nauwgezet, geduldig en soms ingenieus speurwerk het net rond de daders konden toetrekken. Op deze manier is elke aflevering een waargebeurde ‘policier’, en tegelijk een eerbetoon aan het sterke onderzoekswerk van onze politiemensen', besluit Jeroen Wils.

Aflevering 1: de ontsnappingskoning
Op 23 juli 2009 landt onverwachts een helikopter op een binnenplein van het penitentiair complex in Brugge, waar op dat moment de wandeling van de gedetineerden aan de gang is. Aan boord zijn naast de piloot, een man en een vrouw. Deze twee hadden kort voordien de helikopter gekaapt, nadat ze een sightseeingtour boven Brugge hadden besteld bij het helikopterbedrijf.

Op de binnenplaats ontstaat tumult, de beruchte gangster Ashraf Sekkaki springt samen met 2 medegevangenen, Abdelhaq Melloul en Mohammed Johri, in de helikopter en beveelt de piloot te vertrekken. Omdat het toestel te zwaar geladen is, wordt één van de kapers verplicht uit te stappen en achter te blijven.

Na een vlucht van 10 minuten landt de helikopter in Aalter. De vier vluchters carjacken een Mercedes en rijden naar Gent waar ze opgaan in de massa van de Gentse Feesten. Nadien gaan ze naar het station en kopen er tickets voor de trein naar Amsterdam waar ze een hotelkamer boeken. Het viertal duikt enkele dagen onder. België staat ondertussen in rep en roer want drie van de gevaarlijkste gangsters  zijn op spectaculaire manier kunnen ontsnappen.

Eén van de ontsnapte gevangenen, Ashraf Sekkaki, stond toen al bekend als ontsnappingskoning, na ettelijke uitbraken uit jeugdinstellingen, én uit de gevangenis van Turnhout in 2003. Sekkaki, met een indrukwekkende criminele carrière vol diefstallen en overvallen, werd als jongste minderjarige crimineel ooit door de jeugdrechter 'uit handen gegeven', en veroordeeld door een correctionele rechtbank tot 9 jaar gevangenis. Hij zat sinds zijn 16de in de gevangenis.

Omdat er nog andere strafzaken tegen hem liepen, vroeg het parket daarom een onderzoek door een gerechtspsychiater. Die verklaarde hem als onverbeterlijke gewoontemisdadiger ontoerekeningsvatbaar en dat werd bevestigd door een college van experten. Sekkaki werd geïnterneerd en kon pas worden vrijgelaten als gerechtspsychiaters beslisten  dat hij daar klaar voor is. Een concreet zicht op een vrijlating had Sekkaki dus niet meer waardoor de kans om ooit vrij te komen miniem was. Toen Sekkaki dat besefte, beraamde hij het plan om opnieuw te ontsnappen...

Getuigen in deze aflevering

- Firmin Asma: gerechtspsychiater
- David Roelant: Rechercheur Federale Gerechtelijke Politie (FGP) West-Vlaanderen
- Carlo Carton: Rechercheur fysieke integriteit en terrorisme FGP West-Vlaanderen
- Eric Urkens: Rechercheur FGP Turnhout
- Gilbert De Geest: Politie Mechelen
- Danny Sluyts: Politie Mechelen
- Marleen Vervelghe: slachtoffer

Dossier X is een productie van Roses Are Blue, in samenwerking met VTM NIEUWS, onder hoofdredactie van de Nieuwsdienst.

'Dossier X', vanaf maandag 2 april om 21.40 uur op VTM.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Verward' (BNNVARA)

Jessica spreekt de 22-jarige Isabella. Haar moeder lijdt aan schizofrenie en gedraagt zich steeds wantrouwiger. De woede richt zich vooral op de vader van Isabella. Op een dag, als Isabella niet thuis is, slaat moeder haar echtgenoot dood. Op de crisisdienst geeft psychiater Niels Mulder een inkijk in de keuzes die hij en zijn collega's maken. Hoe lastig dit is, blijkt wanneer de politie melding doet van een ernstig verwarde en vervuilde man die de buurt mogelijk in gevaar brengt. De 30-jarige Demi is gediagnosticeerd met schizofrenie en hoort dagelijks meerdere dwingende stemmen in haar hoofd.

'Verward', om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers