OP12 en MNM brengen themaweek rond jongeren en werk

zondag 14 oktober 2012

Naar aanleiding van Zuiddag op donderdag 18 oktober slaan OP12 en MNM volgende week de handen in elkaar voor een themaweek rond jongeren en werk. Centraal staat 'Work it!', een driedelig magazine OP12 waarover nadien verder gediscussieerd wordt in 'Generation M' op MNM.

'Push-it' staat volgende week maandag zowel in het teken van ondernemende jongeren als het Zuiddagproject.


'Work it!' geeft jongeren in zes totaal verschillende rubrieken een blik op wat ze kunnen verwachten als ze beginnen te werken. Van jeugdwerkloosheid en knelpuntberoepen tot studeren met een leercontract... Het komt allemaal aan bod. Het zijn trouwens de jongeren zelf die de thema’s van het programma bepaald hebben. Het geheel wordt gekruid met de pijnlijkste online video's over hoe hard het fout kan gaan op de werkvloer.

De rubrieken in 'Work it!'

  • Work this outfit: twee jonge BV's krijgen een dag lang een andere job. Aagje Vanwalleghem wordt vuilnisvrouw, Seppe Smits gaat in een kinderdagverblijf werken en Kevin Kayinrangwa werkt als loodgieter.
  • The work wizard: acteur Leonard Muylle heeft één minuut om alles uit te leggen over één thema en een verkleedkoffer om zijn uitleg kleur te geven. Hij legt uit wat een knelpuntberoep is, waarover je kan onderhandelen bij je eerste sollicitatie, hoe je een sollicitatiebrief schrijft en hoe je een eigen zaak start. Of zijn uitleg altijd even relevant is, dat is een andere vraag.
  • Students@work: Elke aflevering volgt Work it! iemand die tegelijk werkt en studeert: Ben wordt garagist met een leercontract, Elvis krijgt een IBO om vliegtuigen te onderhouden en Elizabeth combineert haar werk in het ziekenhuis met een bachelor verpleegkunde.
  • Jobshopper: Niels heeft twaalf uur de tijd om een job te zoeken... en een tomeloos enthousiasme.
  • Workaholic: een portret van een jongere die nog niet zo lang geleden is beginnen werken, en die goed bezig is: Francesco start een kapperszaak, Lieze en Nele beginnen een dansschool.
  • The King’s kitchen: jongeren koken met minister van Werk Monica De Coninck. Ondertussen vuren ze al hun vragen af. En het bleef niet bij het thema werk. Ze kwamen ook te weten wat het zware werkritme van de minister doet met de romantiek in haar relatie.

Na elke uitzending vormen de rubrieken in 'Work it!' de inspiratie voor discussies en debatten in 'Generation M' op MNM. Daarnaast maakt MNM-dj Karolien Debecker op maandag samen met jonge radiowolven een uitzending over droomjobs. Profvoetballer is voor velen zo een droomjob en daar gaat het dinsdag onder meer over in 'Generation M'. Karolien nodigt er een aantal uit en tovert de MNM-studio om tot een Koning Boudewijnstadion tijdens de match België- Schotland. Op woensdag zendt 'Generation M' naar aanleiding van Zuiddag uit van op de redactie van Het Nieuwsblad. Daar haalt ze jongeren met een inspirerend werkverhaal, journalisten en drukkers voor de microfoon.

'Push-it'
Ook 'Push-it' focust volgende week op jongeren en werk. Op maandag 15 oktober staat De ondernemers, het eindwerk van een aantal Rits-studenten op het programma.

Over 'De ondernemers'
Philippe en Maxim, twee studenten Rechten, zijn door hun uitbundige levensstijl op een grote schuldenberg beland. Ze komen op het lumineuze idee om een escortbureau te starten met studentes. Maar of dat zo'n strak plan is... 'De ondernemers' is het eindwerk van Rits-studenten Ken Van Leekwyck (concept, scenario en regie), Randall Van Duytekom (concept), Korneel Moeyaert (DOP), Bill Caron (montage) en Ben Verhaeghen (creative producer).

Na 'De ondernemers' krijgen de OP12-kijkers de themafilm van Zuiddag 2012 voorgeschoteld. De organisatie schenkt dit jaar zijn opbrengst aan een project van gemeenschapsambassadeurs in de sloppenwijken van Caracas in Venezuela.

'Recht in de ogen'
Op donderdag 18 oktober programmeert OP12 'Recht in de ogen', een eerlijke en ontroerende bioscoopfilm van de Brusselse filmmaker Julien Vrebos. Voor 'Recht in de ogen' baseerde hij zich op De 8, de docureeks over acht scholieren uit het beroepsonderwijs die hij in 2008 voor Eén heeft gemaakt. Daarin besluiten zeven jongens en één meisje van de beroepsschool uit Aarschot om een alternatief eindwerk te maken. In plaats van een muur te metselen die daarna toch weer wordt afgebroken, stellen ze voor om een rijhuis te verbouwen tot een buurthuis.

Door gewoon zichzelf te zijn, met een levenswijsheid en verantwoordelijkheidszin waar veel volwassenen nog wat van kunnen leren, halen de jongeren daarin vanzelf de vooroordelen onderuit die nog steeds bestaan over het beroepsonderwijs.

'Work it!', maandag 15, dinsdag 16 en woensdag 17 oktober om 20.30 uur OP12.
'Push-it', maandag 15 oktober om 22.00 uur OP12. Herhaling op vrijdag 19 oktober om 21.30 uur OP12.
'Recht in de ogen', donderdag 18 oktober om 21.00 uur OP12.
'Generation M', van maandag tot en met woensdag van 21.00 tot 23.00 uur op MNM.

OP12

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraďense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers