Oscartjes in Antwerpen

dinsdag 26 september 2006

Maandagavond 25 september werden de Vlaamse Musicalprijzen uitgereikt in de Antwerpse Zuiderkroon. Deze derde editie werd in primeur gedeeltelijk live uitgezonden op de regionale zender ATV.

B


V's, wannabe's en musicalfans antwoordden present in de Zuiderkroon voor de uitreiking van deze awards. Omdat de avond gedeeltelijk live maar integraal uitgezonden werd op ATV, was de zaal zo goed als vol. De organisatie was wat zenuwachtiger dan gewoonlijk. Live betekent immers: geen tweede kans.

Smile, you're on camera

Wie is het meest geschikt om de zaal op te warmen? Juist ja, 'Blokken'-jurylid Jo Met De Banjo. "Gsm's uit, luid applaudisseren, wees enthousiast en denk aan je body language", luidde de instructies. De camera blijkt de beste motivatie. Het publiek was en bleef enthousiast. Je zou eens in beeld kunnen komen, nietwaar.

Omdat we live gingen, was er geen pauze voorzien, vertelde presentator Jo De Poorter op. Enkel drie reclameblokken. De eerste twee delen werden live uitgezonden, de twee laatste delen op band en in kort uitgesteld relais in de ether gegooid.

Die reclameblokken uitzitten is wel een leuke scène. De presentator blijft op zijn plaatst staan om op de juiste te plek te hernemen, maar rondom hem wordt er allerlei verplaatst en geregeld. Net op tijd start de begeleidende band met de jingle, en daar gaan we weer.

'Dàààààr is Jo'

De uitzending van de Vlaamse Musicalprijzen had iets weg van de Oscars enerzijds, en 'Late Night with Conan O'Brien' anderzijds. Het Acadamy Award-gehalte zag je in de reeks tv-gezichten die de prijzen mochten uitreiken. Zo passeerden onder meer omroepster Yasmine, Leah Thys ('Thuis'), Felice ('Te nemen of te laten'), 'Eurosong for kids' Ronny Mosuse of een in smoking geklede Peter Van de Velde ('Piet Piraat') de revue.

Dit is niet verwonderlijk. In een toch relatief klein showbizzland zie je tv-gezichten optreden in Musicals en omgekeerd. 'Flik' Mark Tijsmans in 'Mamma Mia!', 'W817' Aron Wade in 'Amadeus' en 'Peter Pan' of omgekeerd een Lulu Aertgeerts ('Mamma Mia!') die nu in 'Familie' acteert.

Maar de show had ook een laatavond talkshowswung. Op z'n Amerikaans, niet op z'n 'Laatste Shows'. De begeleidingsband maakte gretig gebruik van de cymbalen en De Poorter deed af en toe een typische O'Brien danssprongetje. De Poorter kent als natuurlijk de knepen het vak: welbespraakt, vol weetjes en lichtjes arrogant. Zo net genoeg.

De uitzending verliep niet volledig vlekkeloos, maar voor een eerste keer, een onvoorbereid publiek en een op 'gewone' theaterzaal, gaf de tv-aanwezigheid een heerlijk gevoel van Oscarkitsch. Alleen jammer dat 2,5 uur wel een lange blok is om uit te zitten. Maar ach, glimlach, want daar staat de camera.

De winnaar is

Voor de musicalliefhebbers willen we toch even de winnaars meegeven. 'Mamma Mia!' triomfeerde meesterlijk. Hoofdrolspeelster Vera Mann mocht maar liefst vier keer een prijs ontvangen. De musicalster bedankte recent voor een plekje in de 'Idool 2007'-jury.

Beste musical: 'Mamma Mia!' (Joop van den Ende theaterproducties)
Regie: Frank Van Laecke ('Dracula')
Vrouwelijke hoofrol: Vera Mann ('Mamma Mia!')
Mannelijke hoofdrol: Hans Peter Janssens ('Dracula')
Vrouwelijke bijrol: Myriam Bronzwaar ('Mamma Mia!')
Mannelijke bijrol: Mark Tijsmans ('Mamma Mia!')
Inhoudelijke prestatie: Allard Blom (vertaling 'Dracula')
Creatieve prestatie: Jaak Van den Velde (lichtontwerp 'Dracula')
Song: 'De winnaar heeft de macht' (Lulu Aertgeerts, 'Mamma Mia!')
Aanstormend talent: Bruno Van Heystraeten (regie 'Nonsens')
Publieksprijs: 'Mamma Mia!'

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Even Tot Hier' (BNNVARA)

Niels van der Laan en Jeroen Woe proberen in één week een muzikale voorstelling over die week te maken. Met de muzikale gast, het liedje van één minuut, scherpe grappen en rake observaties.

'Even Tot Hier', om 21.25 uur op NPO 1.

Dossiers