OUTtv-kijkers roepen Rusland uit tot winnaar Eurovisiesongfestival

dinsdag 10 mei 2016

Het Russische liedje 'You Are The Only One' gaat volgens de gay-kijkers van OUTtv dit jaar het Eurovisiesongfestival winnen en verdient daarom de felbegeerde OUTmusic Award. Rusland kreeg een nipte meerderheid van de stemmen, direct gevolgd door Frankrijk en Nederland.

Sinds 2010 houdt de gay televisiezender OUTtv elk jaar een grote online poll waarbij kijkers uit heel Europa kunnen voorspellen wie volgens hen het Eurovisiesongfestival wint. Dit jaar deden ruim 3.500 homo’s dat. Het is de zevende keer dat OUTtv de poll organiseert. De winnaar ontvangt de OUTmusic Award nog voordat het liedjesfestijn losbarst. Sinds de invoering van deze award in 2010 werd de uiteindelijke winnaar van het Songfestival vier van de zes keer goed voorspeld (in 2010, 2012, 2013 en 2015). Voor het eerst zit Zweden niet in de top drie. Zweden won de award reeds vier keer.
 
'Het is geen geheim dat het Eurovisiesongfestival ieder jaar weer op heel wat 'gay votes' mag rekenen,' stelt Putman, 'Ook de organisatie weet dat deze doelgroep een belangrijk onderdeel vormt bij het succesverhaal van het festival, getuige het incident met de regenboogvlaggen vorige week. Dat we de OUTmusic Award dit jaar aan Rusland geven, is een primeur en op z’n minst opvallend te noemen. Sinds de anti-homowetten in het land, vormen de LGBT-gemeenschap en Rusland niet echt een ideale combinatie. Maar onze stemmers hebben beslist en dat respecteren we.'
 
Ook zanger Sergey Lazarev, die Rusland dit jaar vertegenwoordigt op het Songfestival, was verrast. Hij reageert: 'Ik weet dat ik heel wat homofans heb. Ik wil ook iedereen bedanken die voor me gestemd heeft. Vorig jaar werd Rusland negatief onthaald en uitgejouwd bij het publiek in de zaal desondanks we tweede werden. Ik ben voorbereid dat het dit jaar weer kan gebeuren, maar ik hoop dat mensen voornamelijk genieten van mijn optreden. Uiteraard zijn er ook homo's in Rusland. De 'gay scene' bestaat er eveneens en ik kan je verzekeren dat OUTtv ontzettend welkom is om Rusland te komen bezoeken.'
 
Op woensdag 11 en 18 mei om 21u45 brengt OUTtv uitgebreid verslag van het Eurovisiesongfestival in het programma 'Stockholm Calling'. Hierin zal ook de overhandiging van de OUTmusic Award aan Sergey Lazarev te zien zijn.


TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers