OUTtv voorspelt ItaliŽ als winnaar van Eurovisiesongfestival in OekraÔne

maandag 8 mei 2017

Het Italiaanse liedje 'Occidentali's karma' gaat volgens de Europese gay-kijkers van OUTtv dit jaar het Eurovisiesongfestival winnen en verdient daarom de felbegeerde OUTmusic Award. ItaliŽ kreeg een nipte meerderheid van de stemmen, direct gevolgd door Zweden, BelgiŽ en Nederland.

Sinds 2010 houdt de gay televisiezender OUTtv (te bekijken in de Benelux, Scandinavië, Duitsland en Canada) elk jaar een grote online poll waarbij kijkers uit heel Europa kunnen voorspellen wie volgens hen het Eurovisiesongfestival wint. Dit jaar deden ruim 3.000 homo’s dat. Het is de achtste keer dat OUTtv de poll organiseert. De winnaar ontvangt de OUTmusic Award nog voordat het liedjesfestijn losbarst. Sinds de invoering van deze award in 2010 werd de uiteindelijke winnaar van het Songfestival vier van de zeven keer goed voorspeld (in 2010, 2012, 2013 en 2015). De winnaar van de OUTmusic Award wist tot op heden altijd een top drie positie in de finale te bekomen.

"Het is geen geheim dat het Eurovisiesongfestival ieder jaar weer op heel wat 'gay votes' mag rekenen," stelt Marc Putman, CEO OUTtv Europe. "Ook de organisatie weet dat deze doelgroep een belangrijk onderdeel vormt bij het succesverhaal van het festival. Dat we de OUTmusic Award dit jaar in Oekraïne mogen uitreiken, is een primeur en op z’n minst opvallend te noemen. Slechts 24% van de Oekraïense bevolking neemt een tolerante houding aan ten opzichte van homoacceptatie. Tijdens ons verblijf in Kiev worden onze presentator Jens Geerts en het OUTtv-team regelmatig door de organisatie geadviseerd geen negatieve berichtgevingen over het land te doen en gay-gerelateerde content op sociale media te vermijden."

Zanger Francesco Gabbani, die Italië dit jaar vertegenwoordigt op het Songfestival, was verrast. Hij reageert: "Nu kan ik naar huis want ik heb de OUTmusic Award gewonnen." Het zag er echter lang naar uit dat België dit jaar met de homo-award naar huis zou gaan. “Helaas zakte Blanche afgelopen week naar de derde plaats in onze poll omwille van haar minder goede rehearsals. Ook tijdens interviews, die op het internet te vinden zijn, komt ze altijd onzeker over. Landen zoals Italië en Nederland komen meer vastberaden over,” aldus Putman.

Op woensdag 10 mei om 22u brengt OUTtv uitgebreid verslag van het Eurovisiesongfestival in het programma 'Kiev Calling'. Hierin zal ook de overhandiging van de OUTmusic Award aan Francesco Gabbani te zien zijn. Op woensdag 17 mei om 22u blikt presentator Jens Geerts terug op de grote finale met ex-Songfestivalkandidaten Xandee en Marga Bult en Songfestivalexpert Frits Huffnagel.Lees ook:
Eerste halve finale 'Eurovisiesongfestival 2017' live op Eťn

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers