Resolutie digitale VRT goedgekeurd!

donderdag 16 maart 2006

Televisieprogramma's van de VRT mogen bij de eerste uitzending geen meerkost voor de kijker met zich meebrengen en mogen de markt niet verstoren. Dat staat in een goedgekeurde resolutie van het Vlaams Parlement. Enkel Groen! stemde tegen. In afwachting van eventuele themakanalen moet de omroep zich concentreren op interactie en televisie à la carte.

I


n de volgende beheersovereenkomst moet er meer duidelijkheid komen over het publieke en commerciële aanbod van de VRT, over de ruimte van de spelers op de markt, over digitalisering en de verhouding tussen themakanalen en de bestaande algemene netten. Een hele boterham. 

Volgens Patricia Ceysens (VLD) staat in het regeerakkoord dat privé-initiatieven ook een kans moeten krijgen en dat er buiten een indexering geen extra middelen zijn voorzien. "Om het budget op te trekken, moet u met sterke argumenten komen", stelt ze.

Ook voor Carl Decaluwé (CD&V) moet iedereen een kans krijgen. De VRT mag kijkers niet wegtrekken van informatieprogramma's door entertainment aan te bieden, zoals nu gebeurd met voetbal op zondag.  Maar Dany Vandenbossche (sp.a) wijst erop dat het parlement zich niet te moeien heeft met programmatie. 

Voor Johan Stassen van Groen! werkt de beperking van meerkost net wel marktverstorend. En ex-journalist Jürgen Verstrepen (Vlaams Belang) vindt dat de resolutie niet ver genoeg gaat in het herstellen van het evenwicht in medialand. Hij wil de VRT reclamevrij maken. 

Vlaams mediaminister Geert Bourgois (NV-A) heeft geen problemen met gratis themaknalen zolang ze zich beperken tot de publieke opdracht. 

Bron: HLN

DOSSIER: Digitale televisie in Vlaanderen

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 3 logo

Het leven van Jelmer (21) wordt geportretteerd. Hij raakte onder invloed van xtc oververhit op het Amsterdam Dance Event. Samen met familie en vrienden blikken we terug op zijn bijzondere leven.

'Van de Wereld', om 21.20 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers