SBS Belgium digitale voorloper in Vlaanderen

woensdag 5 april 2006

Voor SBS Belgium is digitale televisie geen toekomst, maar al enkele jaren een realiteit met een duidelijke visie. Op dit moment werkt de zendergroep aan verschillende digitale toepassingen met duidelijke beloftes voor de Vlaamse kijker:

&


nbsp;   - kwalitatieve verbetering: ik krijg beter
    - kwantitatieve verbetering: ik krijg meer
    - loskoppeling van tijdsdwang: ik kijk wat ik wil wanneer ik wil
    - interactiviteit: ik mag participeren

"SBS Belgium gelooft in digitale televisie om eigen producties en uitzendrechten breder te gebruiken, zoals bij een succesvol format als Peking Express", zegt Steven Allcock, directeur algemene zaken bij SBS Belgium. "De digitale ontwikkelingen vormen tevens nieuwe inkomsten in stagnerende reclamemarkt." Naast televisie (VT4 en VIJFtv) en radio (eigen radiostation?) ziet SBS Belgium in de digitale ontwikkeling vooral een vermeerdering en verrijking van het aanbod (eventueel met lokale themakanalen, behind-the-scenes, uitzending gemist, uncensored edition, polls, enzovoort…). Steven Allcock: "In een latere fase zal aan verdieping van het aanbod gewerkt worden, onder meer via digitale teletekst en transacties via tv."

SBS is toonaangevend in de Vlaamse digitale televisiewereld

Reeds in 2003 was VT4 de allereerste Vlaamse zender die interactieve digitale applicaties bouwde (multistream) rond een eigen topproductie: Expeditie Robinson. In september  2005 werd voor het eerst een stemming + extra informatie in The Block Mechelen en Huizenjacht toegevoegd. Sinds november 2005 zijn klassieke sms-kijkerswedstrijden nu ook voor digitale Telenet-abonnees beschikbaar via 'de rode knop'.

Peking Express
Dirk Reynders, manager nieuwe media bij SBS Belgium: "In 2003 was SBS de eerste Vlaamse televisiezender met een interactieve applicatie (Expeditie Robinson), en ook in 2006 zetten we de toon met de Peking Express. SBS ontwikkelde in samenwerking met Kanakna, Zappware en Telenet een applicatie waarbij de kijker op specifieke momenten in het programma achtergrondinformatie krijgt over de kandidaten en de omgeving waarin de reeks zich afspeelt. Na de reclamebreak volgt een korte samenvatting van wat er zich daarvoor afspeelde."

·   Start : actief sinds de 1ste aflevering van Peking Express
1   Enhanced TV :
·   kijker krijgt achtergrondinformatie over het programma/deelnemers
190 informatieschermen gekoppeld aan specifieke gebeurtenissen in het programma (via tijdscode)
191 informatieschermen minimaliseren/maximaliseren
192 vanaf aflevering 5 : kijkerswedstrijd via een in het programma geïntegreerde quiz
 
 Resultaten :

· bijna 1 op 2 digitale Peking Express-kijkers gebruiken de applicatie

Innovatie

Dirk Reynders: "Vanaf volgende week wordt aan het digitale lijstje ook Temptation Island aan toegevoegd, vanaf aflevering drie. Tijdens reclame- onderbreking kan de kijker via split screen relatietesten invullen: dit is een belangrijke innovatie waarmee SBS Belgium inspanningen doet om de kijker mee door de commercial break te nemen. Het resultaat van de relatietest is na de aflevering van Temptation Island beschikbaar."

De komende maanden zullen in overleg met Telenet nog verschillende digitale applicaties ontwikkeld worden, oa. rond het Wereldkampioenschap voetbal en Stanley's Route.

VIJFtv zorgt voor primeur

En niet alleen VT4 is toonaangevend, benadrukt Steven Allcock. "VIJFtv is al even vernieuwend en is de eerste Vlaamse televisiezender met een applicatie die zeven dagen op zeven dag en nacht beschikbaar is. VIJFtv richtte in samenwerking met Cronos/Callibrate een games portal op waar je spelletjes kan spelen zoals Sudoku, Icecubes (= tetris) en binnenkort Sollitaire."

Gemist?

In de VT4 en VIJFtv à la carte omgeving kunnen kijkers die de VT4- en VIJFtv-toppers gemist hebben, tot weken na uitzending herbekijken. Dirk Reynders: "Daarmee zorgt SBS nogmaals voor een primeur door de opvraagtijd niet tot één of twee weken na uitzending te beperken. Kijkers kunnen bij wijze van spreken bij de laatste aflevering van een reeks, eerst nog alle andere afleveringen on demand opvragen."

DOSSIER: Digitale televisie in Vlaanderen

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraïense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers