Sigrid Spruyt rekent af met VRT én ex-collega's

donderdag 14 februari 2019
Foto: Eén/VRT - © Lander Loeckx 2009

Twaalf jaar geleden verdween Sigrid Spruyt plots van het scherm als nieuwsanker van 'Het Journaal'. Officieel lag een schminkallergie aan de basis van haar vertrek. In haar pas verschenen boek 'Dagboek van een Anker' vertelt ze nu het volledige verhaal.

Spruyt noemt in haar boek de VRT 'Verziekt, Rot en Tragisch'. Ze vertelt over hoe ze hoe langer hoe meer een afkeer kreeg van het nieuws en haar job. Maar dat was lang niet alles. Ze vertelt ook onomwonden over de pesterijen op de nieuwsvloer, over de verziekte sfeer op de redactie. En in een adem haalt ze ook een aantal collega's van toen door de mangel. Het hardst is Sigrid Spruyt voor Martine Tanghe, hét icoon van de VRT-nieuwsdienst. En daar wringt nu net het schoentje. Spruyt hekelt de houding van Tanghe als 'koningin van de nieuwsdienst'. Ze noemt Tanghe niet bij naam, maar gebruikt de bijnaam 'Bunzing'. Echter zijn de verwijzingen zo duidelijk dat het zeker wel om Martine Tanghe gaat. 'Ze kan mijn bloed wel drinken', zegt ze. En ook omschrijft ze haar als een 'hyperambitieuze 'hysterica' die van haar af wil 'omdat ze schrik heeft dat ik met haar stoel ga lopen'.

Maar ook andere collega's krijgen een veeg uit de pan. Zo noemt ze Stef Wauters (nu VTM) 'Wonderboy' en omschrijft ze hem als 'jong, vlot en glad', ook het woord 'gigolo' schuwt ze niet. Siegfried Bracke, die de VRT ruilde voor de N-VA, noemt Spruyt 'Macchiavelli' en ook Jan Becaus die na zijn pensioen senator werd voor de N-VA krijgt een sneer. Een van de sportcollega's van Sigrid Spruyt wordt dan weer omschreven als 'Bronstige Bonobo'. Bij de VRT weten ze vandaag ongetwijfeld waarover praten aan de koffieautomaat.

Geen afrekening, wel afsluiten van woelige periode
Toch zegt Sigrid Spruyt dat ze 'niet van afrekeningen houdt'. De aantekeningen die tot het boek leidden, waren ook nooit bedoeld voor publicatie. Maar omdat ze nog erg vaak wordt aangesproken over haar tv-carrière en plotse vertrek vond ze het nodig om het boek te laten publiceren en uitleg te verschaffen. In 'Dagboek van een anker' vertelt ze ook hoe moeilijk ze het zélf had en praat ze over haar ontluikende liefde voor Raymond van het Groenewoud. Ze beseft dat ze met haar boek geen vrienden zal maken, maar ze staat wel volledig achter de publicatie. Nu wil ze deze periode uit haar leven voorgoed afsluiten in haar hoofd.

Bij de VRT wensen ze niet te reageren. 'Dit gaat om frustraties van meer dan tien jaar geleden en daarom gaan we daar geen commentaar op geven. Martine Tanghe, die sowieso zelden interviews geeft, zal de radiostilte ook nu niet verbreken', aldus VRT-woordvoerder Hans Van Goethem in Het Laatste Nieuws.

'Dagboek van een anker' is uitgegeven door Van Halewyck en kost 21,95 euro.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers