Synchroon dansen zorgt voor spektakel in 'Dance As One'

dinsdag 30 oktober 2018

Vlaanderen heeft er na 'So You Think You Can Dance' even op moeten wachten, maar vanaf woensdag 31 oktober schotelt VTM een nieuwe, spectaculaire dansshow voor.

In 'Dance As One' gaat Niels Destadsbader samen met zijn Nederlandse evenknie Nicolette van Dam op zoek naar de beste dancecrew in één van de moeilijkste takken: synchroon dansen. De crews gaan de strijd aan met elkaar in krachtige battles en dat in alle mogelijke stijlen. Enkel wie over de perfecte choreografie, perfect teamwork en perfecte timing beschikt, wint 50.000 euro. Welke dansgroep is het best op elkaar ingespeeld en houdt het hoofd koel in álle omstandigheden?


In de jury van 'Dance As One' blinken enkele nieuwe gezichten. Internationaal dansfenomeen Laurien Decibel (30, Vilvoorde) zetelt naast Timor Steffens en Jan Kooijman. Laurien veroverde België als professionele danseres en maakte nadien haar American Dream waar. Ze danste met wereldsterren Dua Lipa, David Guetta, En Vogue, Taio Cruz, Icona Pop en Maroon 5. Timor Steffens deelde eveneens het podium met de groten der aarde: van Madonna tot Michael Jackson en van Beyonce tot Whitney Houston. Ook Jan Kooijman is een grote naam in de danswereld. Hij verdiende zijn sporen als moderne danser en choreograaf en zat achter de jurydesk bij 'So You Think You Can Dance'.

20 crews, 1 winnaar
In 'Dance As One' strijden in totaal 20 dance crews – 10 Vlaamse en 10 Nederlandse – van het hoogste niveau tegen elkaar, in alle mogelijke stijlen. De Vlaamse dansers brengen niet alleen hiphop en modern, maar verrassen ook met cheerleading, disco, stepping, afrohouse en ballet. Het doel is telkens hetzelfde: zo synchroon mogelijk dansen. In de eerste 5 afleveringen vinden de audities plaats, waarin telkens 4 groepen hun kans wagen. Eerst neemt de jury hun prestatie als groep onder de loep, nadien gaan de crews een stapje verder. Hoe synchroon dansen ze op hetzelfde opgelegde nummer? En wat gebeurt er als ze het tegen hun eigen evenbeeld moeten afleggen in de ultieme synchroondanstest?

De optredens worden vastgelegd met een speciale super slowmotion camera, die de jury ten allen tijde kan raadplegen en die elke imperfectie in het synchroon dansen genadeloos aan het licht brengt. Die fouten kunnen de crews belangrijke punten kosten. Tegelijk toont de camera ook hoe indrukwekkend synchroon dansen kan zijn wanneer íedereen zich aan de strakke choreografie en timing houdt. Per auditieaflevering stoot slechts 1 groep door naar de kwartfinale. Daar gaat de afvalrace verder, want in de finale op woensdag 19 december 2018 is er maar plek voor 3 crews… en 1 winnaar.

Eerste auditieaflevering
In de eerste auditieaflevering blinken 4 crews alvast uit in originaliteit. DDC Company uit Sint-Truiden brengt moderne dans, in een explosief jasje. 'Veel energie, lenigheid, sprongkracht en expressie', dat is waarmee de dansers zich willen onderscheiden. Captain Davinia (24, Hasselt) schopte het in 2012 tot de halve finale van 'So You Think You Can Dance', maar hoopt nu op meer. Mocht haar crew de 50.000 euro opstrijken dan trekt ze met de dansers op stage in Los Angeles.

De Brusselse crew The Revolutionary danst niet zomaar hiphop, maar probeert met elke choreo een boodschap te brengen en emotie op te roepen. Ook met hun auditie. 'We zijn soldiers, maar we zijn niet happy met hoe het er in de wereld aan toegaat op dit moment. We willen de boodschap verspreiden dat freedom het allerbelangrijkste is', zeggen captains Aurel (33, Elsene) en Max (30, Brussel). Met deze boodschap de overwinning in de wacht slepen is hun allergrootste droom.

De Nederlandse crews pakken in de eerste auditieaflevering uit met latin en hiphop met een vleugje Americain Football. De Quarterbacks uit Eindhoven moeten het normaal van hun explosiviteit hebben, maar zullen in 'Dance As One' vooral extra op hun cleanness en synchroniciteit moeten letten. Double V uit Hoorn brengt latin formatiedans. De crew is kampioen van de Benelux en heeft tal van internationale awards in de prijzenkast staan. Maar hoe strak loopt een latindans met 8 verschillende koppels?

'Dance As One', vanaf woensdag 31 oktober om 20.35 uur bij VTM.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraďense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers