Telenet heeft 900 miljoen liggen voor het voetbal

maandag 20 januari 2014

Telecomaanbieder Telenet heeft een plan klaar om 900 miljoen euro te bieden voor de rechten op het vaderlandse voetbal gedurende een periode van 12 jaar. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Deze week start de Jupiler Pro League de procedure voor de verkoop van de voetbalrechten. In de komende weken moet een definitieve beslissing vallen. Huidig rechtenhouder Telenet wil de rechten graag in haar bezit houden. Drie jaar geleden betaalde het bedrijf ruim 55 miljoen euro. In het plan dat nu op tafel ligt wil Telenet maar liefst 900 miljoen euro betalen. Het zou dan wel gedurende een periode van 12 jaar over de uitzendrechten beschikken. Uiteraad is dit grote bedrag spek naar de bek van de vele kleinere voetbalclubs.


Het Laatste Nieuws weet dat het gedurende het eerste jaar de bedoeling zou zijn om evenveel te betalen als dit jaar. Daarna zou het bedrag jaar na jaar opgetrokken worden. Telenet zou een gemiddeld bedrag van 75 miljoen euro per jaar gebudgetteerd hebben. Met dit bedrag hoopt het buitenlandse spelers als FOX weg te houden uit de Belgische voetbalmarkt. Die Amerikaanse groep kocht de voorbije jaren al de voetbalrechten in ondermeer Nederland. Telenet beschikt over een eigen sportzender, Sporting Telenet, waar het de afgelopen jaren zwaar in heeft geïnvesteerd.

Toch is niet iedereen direct te vinden voor het bod van Telenet. Bij grotere clubs overheerst de vrees voor juridisch gekrakeel. Telenet zou namelijk ook interesse tonen in de commerciële zenders VIER en VIJF. En dan zou dat wel eens problemen kunnen veroorzaken met de Mededingingsautoriteiten. Telenet heeft laten verstaan vooral geïnteresseerd te zijn in een 'niet-exclusieve deal'. Dat zou betekenen dat ook andere operatoren een deel van het voetbal zouden mogen brengen.

Maandagochtend vindt alvast een verkennende vergadering plaats met de diverse partijen.

Bron: hln.be


Lees ook:
Telenet flirt met VIER en VIJF

DOSSIER: Uitzendrechten voetbal 2014-2017

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers