'Terzake zomer ' : elke dag één lange reportage

dinsdag 27 juni 2006

In juli en augustus brengt Terzake zomer van maandag tot vrijdag, aansluitend op het dagelijkse nieuwsoverzicht, telkens één aangekochte reportage van een half uurtje. Terzake zomer wordt gepresenteerd door Siegfried Bracke of Lieven Verstraete.

O


riginele titel: Outsmarting terror
Productie: National Geographic

Maandag 10 juli: Spelen met eten
Fooding, een samentrekking van de Engelse woorden food en feeling, is een van oorsprong Parijse culinaire beweging die weer leven en verbeelding wil brengen in de wereld van de haute cuisine. Terzake trekt naar trendy locaties waar grote chefs, bekende en nog minder bekende, experimenteren met de meest bizarre combinaties. Wat dacht u van foie gras met cacaopoeder? Of snuift u liever een lijntje gedroogde tomaat? "We willen weer speelsheid, plezier en humor in de keuken brengen", zeggen de chefs. Intussen is fooding internationaal doorgebroken. Een Ierse moeder maakt furore met haar buitenissige kookboeken (haar kinderen mogen alles voorproeven) en het Londense restaurant Fat Duck, waar de chef onder meer koud kookt met stikstof, is uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld.
Originele titel: Fooding
Productie: Java Films voor Envoyé Special (France 2)

Dinsdag 11 juli: Eten tegen wil en dank
Hoe dikker de vrouw, hoe mooier. Althans, dat vinden de Moren in Mauretanië. En dus worden meisjes er van kindsbeen af onder dwang gevoed. Want een dikke vrouw is een teken van rijkdom en zij raakt makkelijker aan een man. De meisjes worden geslagen, met een handklem wordt hun neiging tot braken onderdrukt en soms worden zelfs hun benen gebroken zodat ze veroordeeld zijn tot een zittend leven en sneller aankomen. De regering voert al jaren campagne tegen deze op termijn levensgevaarlijk traditie. Suikerziekte, hartproblemen, galstenen, misvormde beenderen, miskramen, het zijn maar enkele van de nefaste gevolgen. Het gebruik is al flink teruggedrongen maar toch wordt nog altijd één op de tien meisjes gedwongen gevoed. En in de plaatselijke apotheken kan je nog altijd pillen krijgen om sneller aan te dikken.
Originele titel: Force Fed
Productie: BBC This World

Woensdag 12 juli: Slapen op het werk
Slapen op het werk. Bij ons lijkt het uitgesloten, maar sommige Franse en heel veel Oostenrijkse bedrijven moedigen het zelfs aan. Want werknemers die, al is het maar een halfuur, de ogen kunnen sluiten, presteren nadien niet alleen beter maar zijn ook beter gehumeurd. Wie een kort middagdutje doet, is daarna weer helemaal fit, tien keer zo lang als dat dutje heeft geduurd. En dus zorgen bedrijven voor speciale siëstakamers en yogacursussen. In de staalfabriek van Linz rijdt zelfs een gezondheidsbusje rond: arbeiders kunnen er massage krijgen en even dutten in een speciale relaxatiestoel. Dat vermindert de stress en dus ook het aantal en de ernst van de ongevallen. Volgens de directie een meer dan gezonde investering: "Je moet het werk aanpassen aan de mens, de mens hoeft zich niet aan te passen aan het werk."
Originele titel: Le sieste, quel boulot
Productie: Europe Images

Donderdag 13 juli: Kip zonder grenzen
De wereld verbruikt iedere dag 160.000 ton kippenvlees. Er wordt dus de afgelopen jaren flink strijd geleverd om wie de kippen mag verkopen. Tot voor kort waren Amerikanen en Europeanen de winnaars van die economische oorlog, maar nu zijn Brazilië en vooral Thailand aan de winnende hand. In Thailand worden gigantische kippenkwekerijen door één mens achter een computer bestuurd. Van de vogelgriep hebben die gesloten bedrijven niets te vrezen, maar de Thaise regering heeft de ziekte aangegrepen om de talloze kleine ambachtelijke kwekerijen te doen verdwijnen. Door de globalisering van de economie heeft Europa zwaar te lijden onder de aanvoer van Thaise kippen. En dus probeert het zijn producten nu in Afrika af te zetten, waardoor de plaatselijke boeren daar weer werkloos worden. Of hoe een dier massakoopwaar is geworden in een steeds grenzelozere wereld.
Originele titel: Sauve qui peut... les poulets
Productie: Doc en Stock

Vrijdag 14 juli: Tsaar Poetin
Al 800 jaar is het Kremlin het centrum van de politieke macht in Rusland, maar al even lang blijven de poorten stevig gesloten voor de gewone sterveling. In het spoor van BBC-correspondent Richard Denton krijgt Terzake exclusieve toegang tot de 'inner workings' van het Kremlin, waar Vladimir Poetin nu al zes jaar de plak zwaait. Bijna als een tsaar, zeggen critici in het Westen. Ze verwijten hem zijn autoritaire beleid en verwijzen onder meer naar het muilkorven van oppositie en pers en de schending van de mensenrechten. "Rusland is nog niet klaar voor onversneden democratie", zegt zijn PR goeroe Dimitri Peskov, die laat zien hoe de Russiche politieke machine de dingen aanpakt. Aan de vooravond van de G8 top in Sint-Petersburg, het Kremlin zoals u het nog nooit zag.
Originele titel: Putin's Palace
Productie: BBC

Maandag 17 juli: Dubai, moderne slavernij      
In Dubai rijzen uiterst luxueuze residenties en hotels tegen hoog tempo uit de grond. Maar tegen welke prijs? Een miljoen Aziatische gastarbeiders uit onder meer Nepal en India werken en wonen er in erbarmelijke omstandigheden. Bij zomertemperaturen van 50 graden werken ze tot 13 uur per dag voor een maandloon van 150 euro. Ze wonen op elkaar gepakt in onderkomen werkkampen. Vakbonden en stakingen zijn verboden, de werkgevers nemen systematisch hun paspoorten in beslag.  Moderne slavernij in een stinkend rijk land.
Originele titel: Dans les soutes de l'Eldorado
Productie: Envoyé Special (France 2)

Dinsdag 18 juli: De nieuwe maffia
Het FBI noemt hen 'de nieuwe maffia'. Ze hebben het dan over MS 13, een nieuwe en uiterst gewelddadige straatbende met Latijns-Amerikaanse roots. Alleen wie zich eerst genadeloos laat afranselen, mag lid worden. Wie de ongeschreven codes overtreedt of klikt, wordt vermoord. Vanuit haar thuisbasis El Salvador verspreidt MS 13 of Mara Salvatrucha zich als een virus over de VS. De bende heeft nu al 100.000 leden in 33 staten. In het spoor van bendeleden en undercoveragenten drong een tv-ploeg van National Geographic binnen in de onderwereld van deze nieuwe maffia.
Originele titel: The New Mafia
Productie: National Geographic

Woensdag 19 juli: Het Afrikaans model
Met haar slanke lijn en eindeloos lange benen heeft ze het helemaal gemaakt als Londens topmodel: de Brits-Soedanese Alek Wek. Vijftien jaar geleden – ze was toen 14 – arriveerde ze in Engeland, op de vlucht voor het niet aflatende oorlogsgeweld in Soedan. Op haar 18 werd ze op straat 'ontdekt' door een talentspotter. Nu keert ze met haar moeder terug naar haar geboorteland. Het weerzien is hard: na 40 jaar burgeroorlog en hongersnood zit Soedan helemaal aan de grond. Alek gaat op zoek naar haar tante en het graf van haar vader. Een emotionele reis…
Originele titel: Fashioned in Africa
Productie: BBC

Donderdag 20 juli: Muilezels
Muilezels worden ze genoemd, de drugskoeriers – hoofdzakelijk vrouwen en meisjes – die hun maag volproppen met zakjes cocaïne om ze voorbij de luchthavendouane te smokkelen. Tot 60 zakjes slikken ze in. "Daags voordien mag je niet eten", vertelt Dominique, "en als je overgeeft moet je ze weer inslikken." Dominique is Française en zit al anderhalf jaar in de gevangenis van Bogota. Ze is niet de enige buitenlandse daar…
Originele titel: Les mules
Productie: VM Group

Vrijdag 21 juli: Vrouwen aan het stuur
De autorijschool van meneer Mamozai in Kaboel is de enige die zowel mannen als vrouwen leert autorijden. De instructeurs zijn gewezen Taliban, die eigenlijk – je ziet het op hun gezicht – vinden dat vrouwen niet zouden mogen rijden. Maar de vrouwen die erop afkomen, weten waarom ze komen. De meesten spreken vloeiend Engels en ze willen zich emanciperen. Daar is moed voor nodig. Want ze moeten de spot trotseren van de massa nieuwsgierigen die naar de rij-examens komen kijken. Een ongewone en bijwijlen hilarische kijk op de voorzichtige maatschappelijke veranderingen in Afghanistan.
Originele titel: Afghan Ladies Driving School
Productie: BBC

'Terzake zomer', elke weekdag om 20.00 uur op Canvas.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers