Thierry Tacheny (CEO SBS Belgium): '2012 wordt spannendste televisiejaar sinds 1989'

dinsdag 24 januari 2012

SBS Belgium hield dinsdagnamiddag de traditionele voorjaarspresentatie voor adverteerders en pers. Dit jaar waren de verwachtingen extra hoog gespannen. VT4 en VIJFtv beginnen aan hun laatste seizoen zonder uitdrukkelijke Woestijvis-stempel. Iedereen wilde graag weten of er toch al niet een tipje van de sluier zou opgelicht worden. De nieuwsgierigen waren er grotendeels aan voor de moeite. Maar één ding bleek wel uit deze presentatie: VT4 is vast van plan de concurrentie pijn te doen.

Thierry Tacheny, CEO van SBS Belgium, is nooit echt een vlotte prater geweest. De man is dan ook Franstalig en moet het meestal hebben van zorgvuldig voorgekauwde speeches. Als CEO voert hij meestal een verplicht nummertje op bij presentaties voor pers en reclamebonzen. Groot was dan ook de verbazing toen Tacheny ditmaal echt klare taal sprak. De presentatie begon zelfs met een begingeneriek van VTM uit 1989. Want daar was het dinsdag allemaal om te doen: '2012 wordt het spannendste televisiejaar in Vlaanderen na 1989'. Ook de bekende Woestijnvis uit het logo van de nieuwe eigenaars was nooit ver weg.

Het voorjaar van 2012, dat is van februari tot juni, zijn bij VT4 geen grote veranderingen te verwachten. Traditioneel vier nieuwe titels en nieuwe reeksen van reeds bestaande formats, dat wel. Maar nog allesbehalve en Woestijnvis-stempel. Een overzicht van de programmering van VT4 in het najaar kon je al eerder bij TV-Visie lezen. De voorjaarsplannen van VIJFtv kan je hier nalezen. Het was Liesbet Vrieleman, ex-hoofdredactrice VRT Nieuws en nu programmadirecteur bij SBS, die de voorjaarsprogramma's voorstelde. Meteen haar vuurdoop voor een groot, vooral commercieel, publiek.

85% extra budget
Na het voorjaar en een rustige zomer, komt het langverwachte najaar. Dat moet voor VT4 de grote ommezwaai betkenen. Maar veel kwamen we daarover nog niet te weten. Wel wilde Tacheny dit al kwijt: 'SBS Belgium trekt 85% extra budget uit voor lokale producties.' En die mededeling werd alvast kracht bijgezet met de bevestiging dat 'De Slimste Mens' écht op VT4 te zien zal zijn. Maar dat was het. Wel beloofde de CEO in de komende maanden meer nieuws over de herfstplannen van VT4 bekend te maken. Ook werd duidelijk dat de focus in eerste instantie op VT4 ligt. Over wat er precies met VIJFtv zal gebeuren na de zomer werd niet meteen iets gezegd.

Doorheen de hele speech van Thierry Tacheny waren verwijzingen naar 1989, de start van vtm, niet uit de lucht. Hij is er vast van overtuigd dat het nieuwe VT4 fors zal snijden in het kijkerspubliek van vtm en Eén. Een grafiekje liet zelfs zien hoe onweer losbrak boven de gebouwen van deze concurrenten. En Wouter Vandenhaute, nu eigenaar van SBS Belgium, had duidelijk zijn zegje gehad in de teksten van de presentatie. Want wat Vandenhaute zelf al overal liet verstaan zei Tacheny nu zelf ook: 'Het marktaandeel moet omhoog, liefst zelfs een verdubbeling.' Aan ambitie ontbreekt het de jongens in Zaventem blijkbaar écht niet.

Om de middag af te sluiten paaide Tacheny de adverteerders met tal van cijfers en grafieken. Het was duidelijk een oefening om de twijfelaars, die er ongetwijfeld nog zijn, over de streep te trekken. Hij daagde zijn publiek zelfs uit: 'Wie zal de eerste reclamespot op het nieuwe VT4, tussen een Woestijnvis-programma uitzenden?' Waarmee hij bedoelde dat het opbieden stilaan mag beginnen. Je moet het ze aangeven, ze zijn strijdvaardig bij SBS. Afwachten nu hoe de concurrentie zal reageren en welke kanonnen zij in stelling zullen brengen. Want daarin moeten we Tacheny gelijk geven: '2012 wordt een spannend televisiejaar!'



Lees ook:
Voorjaar VT4: 4 nieuwe programma's
Voorjaar VIJFtv: twee fonkelnieuwe programma's
VT4

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers