Tim Pauwels wordt manager beroepsethiek VRT

dinsdag 16 oktober 2012

Tim Pauwels, tot 14 oktober als politiek verslaggever bij de VRT-nieuwsdienst aan de slag, wordt de eerste manager beroepsethiek bij de VRT.

Tim zal de komende maanden de beroepsethische regels voor de niet-nieuwsdienstprogramma's onder de loep nemen en die waar nodig verder verfijnen. Hij krijgt een adviserende en coördinerende rol.

De VRT heeft twee instanties die zich met beroepsethiek inlaten. Binnen de nieuwsdienst bestaat al tien jaar een deontologische adviesraad die de algemeen hoofdredacteur adviseert en die, indien nodig, snel kan worden geconsulteerd om een probleem op de nieuwsdienst te bespreken. Aan de structuren bij de nieuwsdienst verandert ook na de komst van de manager beroepsethiek niets.

Sinds 2010 bestaat er voor alle programma’s die niet door VRT Nieuws worden gemaakt een programmacharterraad, samengesteld uit programmamakers en netverantwoordelijken uit verschillende hoeken van de VRT. Deze raad spreekt zich uit over de deontologische richtlijnen, maar is niet operationeel op dagelijkse basis. Het ontbrak dus nog aan een aanspreekpunt voor dagdagelijks deontologisch advies, opleiding en coördinatie.

Coördinerende rol
Manager beroepsethiek Tim Pauwels zal in de toekomst deze rol op zich nemen. Hij werkt aan een betere bewustmaking rond bepaalde deontologische thema’s en zal hiervoor workshops en opleidingen organiseren. Daarnaast zorgt hij voor een betere coördinatie tussen de programmamakers, de netten en de programmacharterraad. De komende maanden bekijkt hij ook of het programmacharter verder moet worden verfijnd.

De deontologische adviesraad van de nieuwsdienst blijft zoals gezegd ook na de komst van de manager beroepsethiek zelfstandig opereren. Tim Pauwels kan wel met hen samenwerken in dossiers die gemeenschappelijk zijn voor de hele VRT, bijvoorbeeld een sociale media-aanpak. In dat opzicht is zijn nieuwe functie het sluitstuk van de hele beroepsethische werking van de openbare omroep.

Algemeen directeur media Leo Hellemans is tevreden met de komst van Tim Pauwels: 'Beroepsethiek is voor de VRT een bijzonder belangrijk thema. Niet alleen op de nieuwsdienst, maar ook voor andere programmamakers die met soms nóg complexere kwesties te maken hebben. Ik ben dan ook blij dat Tim Pauwels zich voor deze nieuwe opdracht wil engageren.'

Tim Pauwels: 'Achter de schermen ben ik jarenlang bezig geweest met beroepsethische kwesties binnen VRT Nieuws. Ik zal die ervaring nu met plezier ter beschikking stellen van programmamakers buiten de nieuwsdienst.'

Tim Pauwels rapporteert in zijn nieuwe functie aan het VRT-directiecollege en blijft alvast in functie tot eind 2013.


Persbericht VRT
http://www.vrt.be
VRT

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers